Sex og Politikk

Stor skeiv seier i FN

Del

7 juni: I dag har FNs menneskerettighetsråd vedtatt å forlenge mandatet for spesialrapportøren for skeives rettigheter med et stort flertall. Av rådets 47 land stemte 29 for, mens 15 stemte mot og 3 var avholdne.

Dette representerer et stort framskritt i arbeidet for skeive i FN da dette mandatet tidligere har blitt vedtatt med mye knappere margin.

Dette er bakgrunnen:

Skeives organisasjoner, mange sivilsamfunnsorganisasjoner og en del medlemsstater, inkludert Norge, har lenge arbeidet for at skeiver rettigheter skal inkluderes i FNs arbeid. Særlig etter de tre store rettighetskonferansene til FN på 1990-tallet, hvor man ikke lyktes å få inkludert skeives rettigheter (Wien 1993, Kairo 1994 og Beijing 1995) ble dette arbeidet intensivert.

FNs arbeid med skeives rettigheter fikk sin første seier i 2003 da Brasil og noen av de latinamerikanske landene fikk flertall i FNs menneskerettighetsråd for en resolusjon hvor det ble framhevet at skeive skal ha de samme rettigheter som alle andre.

FNs spesialrapportører fulgte opp, først spesialrapportøren på forsvinninger og etter hvert har de fleste andre inkludert saker omkring diskriminering av skeive i sine rapporter. Noe tregere har det gått å få FNs forskjellige fagavdelinger til å inkludere skeive. Men nå har de fleste inkludert noe arbeid med skeive, i særdeleshet gjelder dette UNAIDS, Verdens befolkningsfond (UNFPA), FNs organisasjon for likestilling og kvinners rettigheter (UN Women) og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det ble imidlertid klart at dette arbeidet gikk for sakte, og i 2016 vedtok FNs menneskerettighetsråd at det skal være en egen spesialrapportør for seksuell orientering og kjønnsidentitet. Opprinnelig ble dette vedtatt med veldig knapp margin, og støtten for mandatet har variert, og det har tidligere alltid vært usikkerhet knyttet til avstemningen, de to gangene det har blitt forlenget. Denne gangen var det imidlertid ikke noen tvil om utfallet, spørsmålet var hvor stort flertallet ville bli.

Sex og Politikk har lenge jobbet sammen med våre søskenorganisasjoner i International Planned Parenthood Federation (IPPF) og partnere i ILGA for å sikre mandatet flertall, og er veldig glade for utfallet i dag.

«At FN fortsetter å prioritere skeives rettigheter i en tid hvor motstanden mot seksuelle rettigheter øker noen steder i verden, inspirert av valget i USA, kan ikke undervurderes», uttaler daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen.

«FN er veldig viktig som foregangsbilde, og at det er en økning av land som støtter en forlengelse av mandatet. Teksten i vedtaket kan synes mild sett med norske øyne, men for de som kjemper for rettigheter i land hvor det finnes diskriminering og forbud, og til og med dødsstraff noen steder, er dette et godt vedtak å ha med seg, og kan gi mye inspirasjon!»

Afrika henger etter

Diskusjonen og avstemminga viser imidlertid store regionale forskjeller. Men denne gangen var det kun et kontinent som hadde flertall mot forslaget. Av Afrikas 13 medlemmer av rådet stemte kun Kenya og Sør-Afrika for, mens Benin og Ghana stemte avholdne. De øvrige ni afrikanske medlemmene i FNs menneskrettighetsråd stemte mot. Asia var delt på midten, med seks for, seks mot og en avholden. Alle øvrige grupper/kontinenter stemte enstemmig for!

«Det er verdt å merke seg at det for første gang ikke er et flertall av de asiatiske landene som stemmer mot», sier Tor-Hugne Olsen, «noe vi absolutt feirer. Det var imidlertid en skuffelse at Malawi stemte mot. Sex og Politikk har lenge jobbet sammen med Family Planning Association of Malawi og de skeive organisasjonene i Malawi for at de skal endre sin praksis og sine lover og har sett positive endringer der de siste årene. Malawi valgte likevel å stemme mot resolusjonen, noe vi var skuffet over. Men vi gleder oss til gjengjeld over at Kenya for første gang stemte for resolusjonen og at Ghana stemte avholdent.»

«Norge må øke støtten til mandatet»

Det meldes over hele verden om at motkreftene mot den positive utviklinga man har sett har økt. Særlig er det situasjonen i USA som er skremmende hvor den nye administrasjonen ikke bare arbeidet for å redusere egne innbyggeres rettigheter, men hvor kuttene i bistanden i forhold til seksuelle rettigheter har vært total siden Trump kom til makta.

«Mandatets betydning er større nå som motkreftene øker» uttaler Tor-Hugne Olsen, «og det er derfor viktigere enn noen gang at de landene som har gitt mandatet politisk støtte også følger opp med økonomisk støtte til mandatet i disse vanskelige tider. For å illustrere situasjonen så har de fire skeive organisasjonene vi samarbeider med i Malawi sagt opp mer enn halvparten av sine ansatte i år, arbeidet med sosiale treffpunkter i fire av de største byene er avsluttet, da hoveddelen av støtten de fikk kom fra USAID, som nå er nedlagt. Dette er situasjonen i mange land. FN mandatet er en markering av at det internasjonale samfunnet ikke støtter denne utviklinga, og det blir derfor viktig at mandatet får muligheten til å jobbe seriøst. Norge må derfor øke støtten til mandatet, slik at det kan bli en markant kraft for skeives menneskerettigheter over hele verden,» understreker Olsen.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye