Laksen har 48 timer på seg til å vinne mot lakselusa
Ny forskning peker på tidlig immunrespons som det viktigste elementet for naturlig luseresistens hos laks.

− Når lakselusa fester seg, har noen arter av stillehavslaks en rask og sterk respons, og lusa faller av, sier Lene Sveen i Nofima.
Hun er førsteforfatter bak en ny vitenskapelig publikasjon som går tett på kontakten mellom lakselus og laks. Lakselus er et av oppdrettsnæringens aller største problem, og forskere jobber iherdig med å skaffe kunnskap som kan gi opphav til nye verktøy.
I en fersk studie har Sveen og kollegaer sett nærmere på sølvlaks (coho salmon på engelsk), en art som lenge har vært kjent for sin naturlige motstandsdyktighet mot lus.
I stedet for å studere hele immunforsvaret, gikk forskerne rett til stedet der lusen først fester seg til huden. Det viste seg å være et smart trekk.
– Det er akkurat der kampen starter. Hvis laksen klarer å reagere raskt nok, kan den hindre at lusen får fotfeste, sier prosjektleder Nick Robinson i Nofima.
Forskerne fant at sølvlaks setter i gang en kraftig betennelsesreaksjon innen to døgn etter at lusen har festet seg. Immunceller strømmer til området og gjør det vanskelig for parasitten å etablere seg. Til sammenligning reagerer Atlantisk laks langt svakere.
Ikke bare sølvlaks, men også andre stillehavsarter som hundelaks (chum salmon) og pukkellaks (pink salmon), viser imponerende forsvar mot lakselus. Studien viser at de har høy tetthet av slimceller i huden. Når disse artene ble smittet med lus i forsøket, måtte laksen bedøves for at lakselus skulle klare å feste seg.
− Det tyder på at hudoverflaten deres i utgangspunktet er lite egnet for parasitten, og at det er flere mekanismer som virker inn, forklarer Sveen.
Sammenligner stillehavslaks og atlantisk laks
Forskningen ble gjort i prosjektet CrispResist, som består av et internasjonalt lag av eksperter fra forskning og industri. I fire år har de lett etter svar på hvorfor noen arter av stillehavslaks står bedre imot lakselus enn atlantisk laks. De har bygget stein på stein, og mye av kunnskapen er på plass.
– Vi har aldri vært nærmere svaret enn nå, og de nye funnene har gitt oss flere nye ideer til videre forskning som kan bringe oss nærmere svaret, sier Sveen.
Fakta om forskningen:
-
Les publikasjonen: Local infammation at the salmon louse (Lepeophtheirus salmonis) attachment site contributes to copepodid rejection in coho salmon (Oncorhynchus kisutch)
-
I forskningsprosjektet CrispResist er målet å finne de underliggende mekanismene for artsuavhengig variasjon i vertsresistens mot lakselus, og bruke denne kunnskapen til å styrke resistens hos atlantisk laks
- Det unike ved akkurat dette studiet i CrispResist: Ved å zoome inn på det første kontaktpunktet mellom lus og vert, har forskerne kunnet avdekke tidlige og svært lokale immunreaksjoner som ellers ville blitt "utvannet" i helkroppsanalyser.
- I tillegg har teknologiske fremskritt gjort det mulig å kombinere ulike analysemetoder med veldig høy følsomhet. Dette gir en helt ny forståelse av hvordan immunforsvaret aktiveres.
- Partnere: Nofima, University of Edinburgh, University of Prince Edward Island, University of Stirling, Bigelow Laboratory of Ocean Sciences, Universitetet i Bergen, Universitetet i Gøteborg, Rothamsted Research, Havforskningsinstituttet, Deakin University, Benchmark Genetics, Mowi og Salmar.
- Forskningen er finansiert av FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noLene SveenNofimaa, avd. Fiskehelse
Tel:+4797938784lene.sveen@nofima.noNicholas RobinsonSeniorforskerNofima - avd. Avl og genetikk
Nick Robinson er seniorforsker i Nofima, og prosjektleder for flere internasjonale prosjekter innen genetikk og akvakultur. Han jobber fra Melbourne, så svarer vanligvis på e-post sent om kvelden eller før kl 10 norsk tid.
Bilder



Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Innmat fra hvitfisk kan gi Norge mer mat, mindre avfall og nye arbeidsplasser3.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien. Men det er fortsatt fullt mulig å gjøre mer - spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse.
Omega-3 and zinc: A powerful duo in salmon feed1.10.2025 10:17:44 CEST | Press release
It has now been documented that the interplay between nutrients in feed is crucial for salmon to achieve optimal growth, robust health, and high fillet quality. Here is how it works.
Omega-3 og sink er en superduo i laksens fôr1.10.2025 07:40:35 CEST | Pressemelding
Nå er det dokumentert at samspill mellom næringsstoff i fôr er viktig for at laksen skal vokse godt, ha god helse og få god filetkvalitet. Her får du vite hvordan.
Norge kan bli selvforsynt med planteprotein1.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye forskningsresultater viser at norske erter og åkerbønner kan dekke mesteparten av landets planteproteinbehov. Proteininnholdet kan øke fra 20-30 prosent til opptil 65 prosent.
Fish may turn yellow if frozen too fresh25.9.2025 09:28:27 CEST | Press release
What is the optimal point in time to freeze fish? At least not when it is too fresh, shows new research from Nofima.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom