Lysmiljøet til laksefisk er nå under lupen
Forskerne er nå i gang med å undersøke oppdrettsfiskens perspektiv på lyset den omgis av. De skal deretter komme med anbefaling til oppdrettere om bruk av lys fra klekking til slakt for laks og regnbueørret.

Lysstyring er i utstrakt bruk i oppdrett for at fisken skal vokse godt, smoltifisere samtidig og unngå å bli kjønnsmoden. Måten fisken lysstyres på, er ved å regulere intensiteten, kvaliteten og tidsintervallet på lyset som omgir fisken.
Når lysmiljøet nå skal sees fra fiskens perspektiv, kommer forskerne til å komme ut med anbefaling av lysregimer som til enhver tid er best tilpasset fiskens biologi.
Det skal bidra til bedre velferd i norsk lakseoppdrett.
Spørreundersøkelse
Prosjektleder Anja Striberny fra Nofima og kollegaer kartlegger nå lysbruken.
− Det finnes over tusen forskningsartikler om effekter av lys på laks og ørret. Oppdrettere har etterspurt kunnskapsbasert oversikt, så vi har nå ute en spørreundersøkelse om deres bruk av lys. Vi håper industriaktørene svarer på den slik at vi kan sette forskningsbasert kunnskap og praksis i sammenheng, sier Striberny.
Prosjektgruppen skal også gå gjennom litteratur og kjøre nye forsøk med fisk og lys.
Det er fortsatt mange kunnskapshull om effekt av lys på laks. En grunnleggende utfordring er at lys blir i dag målt i lux, men lux er enhet som er basert på det menneskelige øyet. Teamet rundt Alexander West skal karakterisere lysresponsen i lyssensitive proteiner, såkalte opsiner, hos laks.
− Mennesker har bare noen få opsiner, mens laks har over femti. Karakteriseringen er derfor et viktig steg mot å måle lys fra laksens perspektiv, sier West, som er forsker ved UiT – Norges arktiske universitet.
Praksis skal passe med laksens lysbehov
Mens forskere i SINTEF Ocean skal karakterisere noen av de ukjente lysmiljøene, skal Nofima og NORCE teste hva de ulike lyskalitetene betyr for laksens fysiologi og velferd.
Prosjektet «IllumiAkva» er et samarbeid mellom et bredt lag fra forskning og industri. Partnere fra forskningen er Nofima, Universitetet i Tromsø, SINTEF Ocean, NORCE, Universitetet i Manchester og Research Institute for Farm Animal Biology (FBN). Partnere fra industrien er Salmar Settefisk, Grieg Seafood og NCE Aquaculture.
Prosjektet er finansiert av FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering, og varer til juni 2028. Les mer om prosjektet på fhf.no.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noAnja StribernyNofima - avd. Produksjonsbiologi
Tel:+4746961535anja.striberny@nofima.noBilder


Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Salmon have 48 hours to defeat sea lice13.6.2025 09:41:47 CEST | Press release
New scientific findings highlight the early immune response as the key to natural sea lice resistance in salmon.
Laksen har 48 timer på seg til å vinne mot lakselusa13.6.2025 09:13:42 CEST | Pressemelding
Ny forskning peker på tidlig immunrespons som det viktigste elementet for naturlig luseresistens hos laks.
New research illuminates the needs of farmed salmon12.6.2025 10:57:22 CEST | Press release
Scientists in Norway have begun examining how farmed salmon and rainbow trout perceive the light in their environment. Their aim is to provide recommendations to fish farmers on the use of lighting from hatching to harvest for both species.
Forbrukere dropper kildesortering når det blir vanskelig4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En ny forbrukerstudie fra Nofima viser at folk ønsker miljøvennlig emballasje, men når de møter emballasje som krever ekstra innsats å kildesortere lar de ofte være. De ønsker seg løsninger der bransjen tar seg av for eksempel separasjon av emballasjen.
Forskere lager sunt laksefôr av forurensende CO23.6.2025 14:37:23 CEST | Pressemelding
Forurensende CO2 gjøres om til godt fôr til oppdrettslaks. Science fiction? Overhodet ikke. Det som skal til er tre innovative forskingsmiljø, én visjonær aktør innen tungmetallindustrien, og store mengder alger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom