Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.

Veterinærinstituttet har ved bruk av avansert analytisk kjemi påvist det fiskedrepende algetoksinet leadbeaterin-1 i to vannprøver fra områder rammet av fiskedød i Nord-Norge den siste tiden.
Toksinet ble ganske nylig identifisert som hovedårsaken til den dødelige effekten i «dødsalgen» Chrysochromuline leadbeateri. Toksinet ble indentifisert gjennom forskningsprosjektet ToxANoWa, finansiert av Norges Forskningsråd. ToxANoWa er tett samarbeid med Universitetet i Oslo, Danmarks Tekniske Universitet og National Research Council i Canada, og er ledet av Veterinærinstituttet. Dette arbeidet har muliggjort identifiseringen av toksinet også i de nye vannprøvene.
- At vi har identifisert giftstoffet og utviklet en metode for å påvise algegiften i vannprøver gir muligheter for utvikling av bedre metoder for overvåkning og tidlig oppdagelse. Med mer forskning blir det også mulig å utvikle raskere metodikk for påvisning av toksinet ute i anleggene, sier forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet.
Algen C. leadbeateri er funnet i området der fiskene dør, og har blitt påvist i en av vannprøvene fra Havforskningsinstituttet. Veterinærinstituttet samarbeider med selskapet Sea Eco i Harstad for å samle inn flere vannprøver, og ønsker å utvikle dette videre i samarbeid med næringen.
Prosjektet ToxANoWa identifiserte også algegiften som tok livet av millioner av laks i 2019.
Kontakter
Ingunn SommersetAvdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferdVeterinærinstituttet
Tel:+4792616360Tom HaavardstunKommunikasjonsrådgiver - Veterinærinstituttet
Tel:+4740008146tom.haavardstun@vetinst.noBilder


Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.
Rabies påvist hos fjellrev på Svalbard9.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist rabies hos en fjellrev på Svalbard. Rabies er en svært alvorlig virussykdom som også kan smitte mennesker.
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom