Veterinærinstituttet

Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger

Del

Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.

Celle av Chrysochromulina leadbeateri sett med differensiell interferenskontrast (DIC) lysmikroskopi
Celle av Chrysochromulina leadbeateri sett med differensiell interferenskontrast (DIC) lysmikroskopi. Foto: Bente Edvardsen, UiO

Veterinærinstituttet har ved bruk av avansert analytisk kjemi påvist det fiskedrepende algetoksinet leadbeaterin-1 i to vannprøver fra områder rammet av fiskedød i Nord-Norge den siste tiden.

Toksinet ble ganske nylig identifisert som hovedårsaken til den dødelige effekten i «dødsalgen» Chrysochromuline leadbeateri. Toksinet ble indentifisert gjennom forskningsprosjektet ToxANoWa, finansiert av Norges Forskningsråd. ToxANoWa er tett samarbeid med Universitetet i Oslo, Danmarks Tekniske Universitet og National Research Council i Canada, og er ledet av Veterinærinstituttet. Dette arbeidet har muliggjort identifiseringen av toksinet også i de nye vannprøvene.

- At vi har identifisert giftstoffet og utviklet en metode for å påvise algegiften i vannprøver gir muligheter for utvikling av bedre metoder for overvåkning og tidlig oppdagelse. Med mer forskning blir det også mulig å utvikle raskere metodikk for påvisning av toksinet ute i anleggene, sier forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet.

Algen C. leadbeateri er funnet i området der fiskene dør, og har blitt påvist i en av vannprøvene fra Havforskningsinstituttet. Veterinærinstituttet samarbeider med selskapet Sea Eco i Harstad for å samle inn flere vannprøver, og ønsker å utvikle dette videre i samarbeid med næringen.

Prosjektet ToxANoWa identifiserte også algegiften som tok livet av millioner av laks i 2019.

Kontakter

Ingunn SommersetAvdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferdVeterinærinstituttet

Tel:+4792616360

Bilder

Forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet, mener at med videre forskning kan metoder utvikles til å gi rask påvisning av algegiften ute på anleggene. Foto: Veterinærinstituttet
Forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet, mener at med videre forskning kan metoder utvikles til å gi rask påvisning av algegiften ute på anleggene. Foto: Veterinærinstituttet
Last ned bilde
Celle av Chrysochromulina leadbeateri sett med differensiell interferenskontrast (DIC) lysmikroskopi. De er små mikroflagellater, 5-8 µm i diameter, med to flageller, et haptonema og to kloroplaster.
Celle av Chrysochromulina leadbeateri sett med differensiell interferenskontrast (DIC) lysmikroskopi. De er små mikroflagellater, 5-8 µm i diameter, med to flageller, et haptonema og to kloroplaster. Foto: Bente Edvardsen, UiO
Last ned bilde

Om oss

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye