
Løft for gods på jernbane
I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett gjøres det to viktige grep for godsoverføring fra vei til jernbane.

100 millioner ekstra til godsoverføring
Det viktigste tiltaket er økningen av miljøstøtteordningen «godsoverføring fra vei til bane» økes med 30 millioner kroner i 2025. I tillegg settes det av 70 millioner kroner til kompensasjon til godstogselskapene for tapte inntekter etter at Dovrebanen ble stengt for gjennomgående togtrafikk tidligere i år.
- Situasjonen for gods på jernbane er veldig krevende. Vi er derfor fornøyde med at miljøstøtteordningen forsterkes, slik at vi unngår at kua dør mens gresset gror, sier Jahn Cato Bakken, nestleder i Norsk sjømannsforbund og leder av Godsalliansen.
Han får støtte fra de to godstogselskapene CargoNet og OnRail.
- Nedetid på jernbanenettet er et omfattende problem for næringslivet som ønsker å bruke miljøvennlige løsninger på tog. Kundene påføres merkostnader og vi operatører beholder omtrent alle kostnader, men mister inntektene når infrastrukturen svikter, sier kommersiell direktør Carl Fredrik Karlsen i CargoNet.
Må bli en permanent ordning
Administrerende direktør Henning Aandal i OnRail er fornøyd med at det kommer en kompensasjon, men mener at ordningen må bli permanent.
- Det er bra at det settes av 70 millioner kroner til kompensasjon for tapte inntekter etter at Dovrebanen ble stengt. Men vi har en infrastrukturkrise på jernbanen og selskapene rammes stadig av kortere og lengre brudd. Vi trenger derfor en permanent erstatningsodning for nedetid på jernbanenettet, sier Aandal.
Økning til vedlikehold
Regjeringen foreslår å øke finansieringen av fornying og mindre investeringer på jernbanen med 66,8 mill i forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til vedlikehold av riksveier. Men det er ikke foreslått en økning i satsing på maritim infrastruktur eller tilskuddsordningen «Effektive og miljøvennlige havner».
- Godsalliansen støtter fokuset på å ta vare på det vi har. Det gjelder for både jernbane, vei og sjøtransport. Vi er derfor positive til den foreslåtte økningen på vedlikehold av vei og jernbane i revidert nasjonalbudsjett, men det er også betydelig behov for et løft i investeringene i maritim infrastruktur, avslutter Bakken.
Nøkkelord
Kontakter
Jørn Sund-HenriksenRådgiverGodsalliansen
Tel:+4795161741jsh@godsalliansen.noRoger SolheimSekretariatsleder
Tel:99226638rsolheim@godsalliansen.noBilder

Lenker
Om Godsalliansen
Godsalliansen er en sammenslutning av 14 aktører innenfor jernbane-, sjø- og veitransport som jobber for en mer bærekraftig transportpoltikk.
Godsalliansen har følgende medlemmer: CargoNet, Det Norske Maskinistforbund, Kystrederiene, Maritimt Forum, Norske Havner, Norges Rederiforbund, Norsk Jernbaneforbund, Norsk Jernbaneforbund CargoNet, Norsk Lokomotivførerforbund, Norsk Lokomotivførerforbund CargoNet, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, OnRail, Sjømat Norge, Yrkestrafikkforbundet og Vy
Følg pressemeldinger fra Godsalliansen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Godsalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Godsalliansen
Lite nytenking i Nasjonal transportplan22.3.2024 16:02:45 CET | Pressemelding
- Det er beklagelig at Nasjonal transportplan i så stor grad følger tidligere planer, uten tydelige grep for å endre kurs når det gjelder klima, naturinngrep og ønsket samfunnsutvikling i transportsektoren, sier Jahn Cato Bakken, leder i Godsalliansen og nestleder i Norsk sjømannsforbund.
Transportbudsjett uten tiltak7.10.2023 14:52:07 CEST | Pressemelding
Regjeringens forslag for statsbudsjett for 2024 fortsetter alle større igangsatte prosjekter innen både jernbane og sjøfart, men budsjettforslaget mangler ambisjoner. Vedlikeholdsetterslepet for jernbanen øker ytterligere og krafttaket for maritim transport uteblir.
Ny global naturavtale må føre til endringer i transportpolitikken20.12.2022 16:44:41 CET | Pressemelding
I går ble 196 land enig om en global naturavtale på et toppmøte i Montreal i Canada. Naturen har fått sin «Paris-avtale». Det forplikter alle verdens land, også Norge, til å gjøre endringer. I Norge vil det være særlig viktig å gjøre endringer i måten vi gjør samferdselsutbygginger på.
Stø kurs i samferdselspolitikken6.10.2022 15:06:55 CEST | Pressemelding
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 hadde ingen vesentlige kutt i satsingen på jernbane og sjøtransport, og satsingen på godsoverføringsprogrammene opprettholdes.
Revidert nasjonalbudsjett en tapt mulighet for transportsektoren12.5.2022 20:54:12 CEST | Pressemelding
Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett hadde ingen større endringer i transportpolitikken. Dette er nok en tapt mulighet til å gjøre transportsystemet i Norge mer bærekraftig. Norge skal oppnå betydelige kutt i klimautslippene fra transportnæringen innen 2030.