Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.

– Matkonkurranser er en viktig læringsarena for lokalmatprodusenter. Slike konkurranser gir produsentene selvtillit, inspirasjon og konkrete råd til å utvikle både produkter og bedrift. Det kan like gjerne handle om ny kunnskap om emballasjen og historiefortellingen som det konkrete produktet, sier Stine Alm Hersleth, forsker ved Nofima og prosjektleder for Kompetansenettverk Lokalmat Øst.
Fra tilbakemelding til handling
Studien viser at produsentene bruker juryens vurderinger og tilbakemeldinger aktivt. De forbedrer produktene, styrker markedsføringen og bygger sterkere nettverk. For mange blir deltakelsen et vendepunkt.
"Jeg ser gang på gang hvordan lokalmatprodusentene vokser på tilbakemeldingene og opplevelsen av å nå opp i en matkonkurranse der både store og små bedrifter deltar. De får selvtillit til å ta neste steg i utviklingen av både produkter og bedrift," forteller Stine Alm Hersleth.
Produsentene mottar nyttige tilbakemeldinger på produktene, knyttet til smak, utseende, emballasjedesign og pakkemetode:
- 78 prosent av finalistene bruker konkurransestatusen i markedsføringen
- 35 prosent deltar i flere konkurranser etterpå
- 19 prosent forbedrer emballasjedesign
- 18 prosent legger større vekt på lokal opprinnelse
- 18 prosent forbedrer historiefortellingen om produktet
For lokalmatprodusenter med begrensede ressurser gir konkurranser som Det norske måltid en mulighet til å nå ut til markedet. Juryens tilbakemeldinger hjelper dem å finpusse produktene, mens nettverksbyggingen åpner dører til nye kunder og samarbeidspartnere.
– Det handler ikke bare om å vinne en pris. Lokalmatprodusenter som deltar i matkonkurranser investerer i framtiden når de deltar. De viser fram både produktene og historiene bak, og bygger stolthet rundt lokal mat, sier Hersleth.
Forskerne undersøkte over 100 deltakere fra 2016-2019 gjennom spørreundersøkelser, intervjuer og observasjoner. De fant at ferske produsenter primært deltar for å få profesjonelle vurderinger, mens erfarne deltakere vektlegger økt synlighet og salg.
Konkurranser løfter hele næringen
– Det er inspirerende å se at Nofima dokumenterer hvor viktig Det Norske Måltid er for lokal verdiskaping og utvikling. For produsentene handler deltakelsen ikke bare om heder og ære – det gir faglig påfyll, bygger sterkere nettverk og bidrar til å løfte matbransjen. Det er en hyllest til kunnskapen, råvarene, håndverket – og menneskene bak, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.
Hun legger til at de som initiativtakere og arrangører av Det Norske Måltid er stolte og motiverte over å bidra til å løfte lokal verdiskaping og utvikling.
For lokalmatprodusenter som vurderer å delta i matkonkurranser, er anbefalingene klare: Delta for å lære, utnytt tilbakemeldingene, bygg merkevaren din og samarbeid med andre produsenter.
– Lokalmat bidrar til økt mangfold og god ressursutnytting, noe som er viktig både for naturen, landbruket og matopplevelsen på tallerkenen. Jeg gir honnør til lokalmatprodusenter som er dyktige til å fremheve tilleggsverdiene i sine lokale matspesialiteter, tradisjoner og ressursbruk, understreker Stine Alm Hersleth.
Matkonkurranser er mer enn bare konkurranser – de gir lokalmatprodusenter nye muligheter for vekst, samarbeid og synlighet. Det løfter hele lokalmatnæringen.
Nøkkelord
Kontakter
Stine Alm HerslethSeniorrådgiverNofima
Tel:+47 64 97 03 20stine.alm.hersleth@nofima.noWenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom