Statens vegvesen

Presis Vegdrift AS skal drifte riksveiene i søndre og midtre del av Trøndelag

Del

Presis Vegdrift AS vant finalerunden og skal fra 1. september i år til 31. august 2030 drifte 410 km riksvei i søndre og midtre del av Trøndelag.

Bilde av elektrisk feiebil.
Feiing og spyling av veibane, gang- og sykkelveier er del av driftskontrakten. Foto: Statens vegvesen

Det er mulighet for forlengelse av kontrakten i inntil tre år. Kontraktssummen er på cirka 820 millioner kroner inklusiv merverdiavgift. 

Erfaren entreprenør 

– Vi ser frem til å samarbeide med Presis Vegdrift AS, som har blitt en stor og erfaren entreprenør innen dette fagfeltet, sier Per Fladvad. Han er fungerende seksjonssjef for driftsseksjonen i Statens vegvesen i Midt-Norge. 
 
Presis Vegdrift AS har cirka 30 vedlikeholds- og driftskontrakter for vei fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør, med Vegvesenet og fylkeskommunene som sine største kunder. 

Presis Vegdrift AS var i finalefeltet med forhandlinger sammen med Mesta AS og Stian Brenden Maskinservice AS. Opprinnelig var det sju entreprenører som meldte seg for å konkurrere om denne kontrakten. 

Ny kontraktsform 

Før ble driftskontrakter tildelt basert på laveste pris, så lenge kvalitetskriteriene var oppfylt. Nå bruker Statens vegvesen ny anskaffelsesform som vektlegger flere kriterier. Entreprenørene oppfordres til å tenke nytt når det gjelder klima og miljø, finne smarte løsninger for hele året og da spesielt for vinterdrifta 

Tilbyderne ble vurdert etter fire kriterier: 

  • Tilbudssum: Summen leverandøren oppgav i sitt tilbud. 

  • Klima og miljø: Leverandørenes besvarelse kunne gi et fradrag på opptil 175 millioner kroner fra tilbudssummen. 

  • Driftsopplegg for hele året: Leverandørenes besvarelse kunne gi et fradrag på opptil 50 millioner kroner fra tilbudssummen. 

  • Vinterdrift: Leverandørenes besvarelse kaunne gi et fradrag på opptil 45 millioner kroner fra tilbudssummen. 

– Konkurransen har forgått tre trinn. Første måtte entreprenørene melde interesse for å bli med i anbudskonkurransen. Entreprenørene som ble godkjent ble så invitert til å komme med et første tilbud. Deretter gjorde vi en evaluering og inviterte tre entreprenører til et finalefelt med forhandlinger, hvor disse til slutt leverte sitt andre og endelige tilbud. Målet er å få mer veidrift for pengene, samtidig som vi tar hensyn til klima og miljø, og ikke minst belønner innovasjon og utvikling, forteller Fladvad. 

Riksveier i ni kommuner i søndre og midtre del av Trøndelag 

Veidrift er å holde veiene trygge og framkommelige til enhver tid og omfatter blant annet brøyting, enkelt vedlikehold og beredskap. 

– Det er ikke mange offentlige kontrakter i Trøndelag som angår så mange menneskers hverdag. Det er et ansvar vi er svært bevisste på. Til sammen bor det 310.000 innbyggere i kontraktsområdet og trafikken har et spenn på mellom 100 til 60.000 kjøretøy hvert døgn i gjennomsnitt på disse veiene, med et spenn fra høyfjell til storbyproblematikk, og med mye næringstransport, sier Fladvad. 

Kontrakten gjelder drifts- og vedlikeholdsoppgaver på riksveier og gang- og sykkelveier langs riksveiene med tilhørende sideanlegg og rasteplasser i kommunene Oppdal, Rennebu, Midtre Gauldal, Melhus, Trondheim, Malvik, Stjørdal, Levanger og Meråker.   

Av de 410 kilometerne med vei som kontrakten omfatter, er 348 kilometer riksvei og 62 kilometer er gang- og sykkelveier langs riksvei.    

Fakta om Statens vegvesens veidriftskontrakter     

  • All drift og vedlikehold av riksveier utføres av private entreprenører på oppdrag fra Statens vegvesen. Slik har det vært siden 2003.       

  • Fram til regionreformen trådte i kraft i 2020 var driftskontraktene felles for statlige og fylkeskommunale veier. Etter reformen har Statens vegvesen bare ansvar for riksvegene.       

  • Standard kontraktsperiode er fem år, med gjensidig opsjon på tre år.       

  • Pris er fortsatt det viktigste tildelingskriteriet, men fra 2025 vektlegges også CO2-utslipp og andre kriterier i alle driftskontrakter.       

  • Alle entreprenører skal ha miljøsertifisering og må rapportere om CO2-utslipp.       

  • Alle kontrakter skal ha miljøkrav og insentiver til innovasjon.     

  • Landet er delt inn i 30 kontraktsområder for riksvei. Se oversikten her: Driftskontraktar per september 2024 | Statens vegvesen        

Fem nye veidriftskontrakter får oppstart 1. september 2025: Hedmark, Gudbrandsdalen, Trøndelag nord, Trøndelag sør og Salten.    

Tidligere pressemeldinger om kontrakten 

I februar vant Veidekke kontrakten for å drifte riksveiene i norddelen av Trøndelag: 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Drift og vedlikehold

* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje

Tel:479 05 472pressedv@vegvesen.no

Bilder

Bilde av elektrisk feiebil.
Feiing og spyling av veibane, gang- og sykkelveier er del av driftskontrakten.
Foto: Statens vegvesen
Last ned bilde
Kart for strekninger og kontraktsområdet.
Kart for strekninger og kontraktsområdet.
Kart: Statens vegvesen.
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye