Statens vegvesen

Strindheimtunnelen: Stenging og trafikkomlegging søndag kveld

Del

Snart starter arbeidene i Rv. 706 Strindheimtunnelen i Trondheim. Fra søndag 11. mai kl. 21:00 til mandag 12. mai kl. 07:00 helstenges begge tunnelløp for å forberede trafikkomleggingen. Mandag morgen 12. mai begynner arbeidene i tunnelen.

Bilde fra innsiden av Strindheimstunnelen.
Illustrasjonsbilde fra innsiden av Strindheimstunnelen. Foto: Erlend Karlsen/Statens vegvesen.

Da vil trafikken i begge retninger gå i ett tunnelløp, mens det arbeides i motsatt tunnelløp. Nordisk Fjellsikring AS vant anbudet og er utførende entreprenør. Kontraktsfristen for ferdigstilling er 20. juni 2025.  

Rv. 706 Strindheimtunnelen går fra Nyhavna til Sirkus Shopping i Trondheim.

Innslag av kleberstein 

Det var i slutten av januar i år Statens vegvesen informerte om at tunnelen må utbedres på grunn av utfordringer med bergsikringen og fjellforholdene. Rutinemessig inspeksjon avdekket at det er et større innslag av kleberstein enn forutsatt.  Kleberstein har lavere styrke og deformerer lettere enn andre bergarter. Det gjør at opprinnelig sikring av Strindheimtunnelen må forsterkes. 
 
Tilstanden til tunnelen har vært overvåket ved hjelp av rystelses- og prismemålinger i påvente av sikringsarbeidene. Både knyttet til inspeksjonsresultater og prosjektering av sikringstiltakene er det benyttet tredjepartskontroll via konsulent. Problemområdene er også 3D-skannet med drone med LiDAR (Light Detection and Ranging). 

Se video fra inspeksjon av tunnelen:

Slik blir trafikkavviklingen 

Det blir toveis-trafikk i ett tunnelløp i hele anleggsperioden, og farten settes ned til 60 km/t. Først stenges og arbeides det i østgående løp (kjøreretning fra Nyhavna til Sirkus Shopping) før det blir tilsvarende prosess for vestgående løp (kjøreretning fra Sirkus Shopping til Nyhavna).  

– Det er gjort tilpasninger av trafikk-øyen mellom tunnelløpene på Nyhavna, slik at trafikk kan ledes inn i et tunnelløp. Ved Grip klatring på Rotvoll er det fjernet cirka 35 meter av betongrekkverket, forteller byggeleder Eivind Voldsund i Statens vegvesen. 

Statens vegvesen anbefaler de som skal til Nyhavna å kjøre via E6 til Nydalsbrua og videre nordover langs riksvei 706. Dette vil være det raskeste alternativet til Nyhavna for de fleste. Omkjøringsveien vil bli skiltet fra Skovgårdkrysset i nord og ved Kroppanbrua i sør. Det minnes også om at det akkurat nå pågår vegarbeid langs Innherredsvegen i regi av Trøndelag fylkeskommune, og at denne er avstengt for biltrafikk ved Lademoen.

Oppfordrer til å velge andre transportruter og transportformer 

 – Når all trafikk som vanligvis har gått via to tunnelløp, nå skal gå via ett tunnelløp, så er det uunngåelig at det blir køer og ventetid. Dette gjelder spesielt morgen- og ettermiddagsrushet. For at situasjonen ikke skal bli uhåndterlig, så er vi avhengige av de som har mulighet velger andre transportruter og transportformer i anleggsperioden. Må du trafikkere strekningen likevel, så må du regne med at det tar lengre tid enn vanlig, understreker Voldsund. 

Han kommer samtidig med en sterk oppfordring om trafikantene må være oppmerksomme, følge skilting og avpasse farten når trafikken legges om til å gå i ett tunnelløp.
 
Det er lagt ned et grundig forarbeid og risikovurderinger for trafikkavviklingen, og vurderingene viser at dette er den beste løsningen blant tilgjengelige alternativer. Det er også opprettet en arbeidsgruppe med Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune. Denne gruppen ser på utfordringene knyttet til anleggsgjennomføring og trafikkavvikling, da sikringstiltakene berør kommune og fylkeskommune som veieiere for eventuell omkjøring og knyttet til arbeid de selv har planlagt.  

Det er også løpende dialog med nødetatene. 

Dette skal gjøres 

I vestgående løp skal omtrent 15 meter med fjell sikres med sprøytebetongbuer. I østgående løp skal omtrent 40 meter med fjell sikres med sprøytebetongbuer. Før arbeidet med monteringen av sprøytebetongbuene kan begynne, må betonghvelvet i tunnelen demonteres. Dette betonghvelvet gjenbrukes når sprøytebetongbuene er ferdig montert.  

I tverrforbindelsen mellom tunnelløpene skal det også monteres sprøytebetongbuer for å forsterke fjellet. Det skal i tillegg suppleres med sikringsbolter både i tunnelen og i tverrforbindelsen. Det gjøres også samtidig noe elektroarbeid i tunnelen. 

– For å begrense de trafikale konsekvensene, vil det bli arbeidet doble skift frem til sikringsarbeidene er ferdige, presiserer Voldsund.

Kostnadsestimatet for utbedringene er cirka 30 millioner kroner. 

Om tunnelen 

Strindheimtunnelen går fra Nyhavna i Trondheim til Strindheim i rundkjøringa ved Sirkus Shopping. Tunnelen ble åpnet 24. juni 2014. Den har en ÅDT på 23 500 (kjøretøy i døgnet). Tunnelen er en toløps tunnel som er 2,6 km lang og har to kjørefelt i hvert tunnelløp. 

Tidligere informasjon om Strindheimtunnelen: 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Drift og vedlikehold

* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje

Tel:479 05 472pressedv@vegvesen.no

Bilder

Eksempel på sprøytebetongbuer i annen tunnel.
Eksempel på sprøytebetongbuer i annen tunnel.
Foto: Statens vegvesen.
Last ned bilde
Kart som viser mulig omkjøring
Kart omkjøring
Kart: Statens vegvesen
Last ned bilde
Kantstein og skilt er fjernet fra innkjøringa til tunnelen fra Nyhavna-sida.
Kantstein og skilt er fjernet fra innkjøringa til tunnelen fra Nyhavna-sida.
Foto: Statens vegvesen.
Last ned bilde
Cirka 35 meter med betonrekkverk ved innkjøring til tunnelen fra Rotvoll er fjernet.
Cirka 35 meter med betonrekkverk ved innkjøring til tunnelen fra Rotvoll er fjernet.
Foto: Statens vegvesen.
Last ned bilde
Kartlagte sprekker i Strindheimtunnelen. Dette er fra tverrslaget.
Eksempel på kartlagte sprekker i Strindheimtunnelen. Dette er fra tverrslaget.
Foto: Statens vegvesen
Last ned bilde
Bilde fra innsiden av Strindheimstunnelen.
Illustrasjonsbilde fra innsiden av Strindheimstunnelen.
Foto: Erlend Karlsen/Statens vegvesen.
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye