Vekk surdeigen til live i påsken
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.

– Surdeig er levende kultur på sitt beste. Den gir brødet både smak, saftighet og en naturlig holdbarhet. Mange har fått et nært forhold til surdeigsstarteren sin, og det er noe vakkert i det. Den kan faktisk sove i ukevis og likevel våkne til live med litt kjærlighet, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Surdeigstrenden står støtt
Under koronapandemien eksploderte interessen for surdeigsbaking. Folk hadde mer tid hjemme, og ønsket å lage mer fra bunnen. Trenden har vist seg å være langvarig. Ifølge Brødundersøkelsen 2024, gjennomført av YouGov på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn, sier 1 av 5 nordmenn at de har bakt med surdeig det siste året.
– Det som startet som en pandemi-hobby, har blitt en fast rutine for mange. Surdeig gir en langsom, tilfredsstillende bakestund – og ikke minst et brød med fantastisk smak og god næringsverdi, sier Nordbø.
Fullkorn i vinden – og i surdeigsbrødet
Surdeigsbaking gir også et naturlig utgangspunkt for å bruke mer fullkorn – noe nordmenn kan med fordel spise mer av. Helsedirektoratets kostråd anbefaler at vi velger grove kornprodukter til daglig, og fullkorn er blant matvarene med best dokumentert helseeffekt. Det reduserer risikoen for kostholdsrelaterte sykdommer.
– Surdeigsbaking passer perfekt til grovere meltyper. Starteren bryter gradvis ned deler av stivelsen og gjør fullkorn lettere fordøyelig. Samtidig får du med alle de gode næringsstoffene som finnes i hele kornet, sier Nordbø.
Brødundersøkelsen viser også at over 70 % av oss spiser brød daglig, og grovbrød er det foretrukne valget. Det tyder på at det norske brødvanene står støtt, og at mange er bevisste på både smak og helse.
Slik vekker du surdeigen til live etter dvalen:
1. Ta starteren ut av kjøleskapet.
2. Bland 50 g starter, 50 g vann og 50 g sammalt mel i et glass.
3. La den stå i romtemperatur.
4. Har starteren stått lenge i kjøleskapet, trenger den lenger tid, så gjenta prosessen med mating.
5. Når starteren har vokst til ca. dobbel størrelse, er tykk og fin, og bobler - er den aktiv og kan bakes med.
Påsken: en tid for å senke tempoet – og bake
– Påsken gir en fin mulighet til å senke skuldrene og gjøre noe langsomt og tilfredsstillende. Å bake med surdeig er ikke bare sunt og godt – det gir også en følelse av mestring og kontakt med tradisjoner og råvarer, sier Nordbø
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder



Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom