Plastforurensning truer jordhelse i Europa
Ny forskning viser at plastforurensning i europeiske jordsmonn har nådd nivåer som kan påvirke jordhelsen, avlingskvaliteten og i verste fall maten vi spiser.

Under den internasjonale AGRIFOODPLAST-konferansen i Brussel 8.–9. april vil forskere presentere nye bevis på risikoene plastforurensning utgjør for landbruk, jordhelse, matsikkerhet og menneskers helse. Konferansen koordineres av Norsk institutt for vannforskning (NIVA), og samler ledende forskere og beslutningstakere for å diskutere løsninger på en stadig økende miljøutfordring.
– Vår forskning avdekker utbredt forekomst av mikroplast i europeisk jordbruksjord, med konsentrasjoner høye nok til å endre jordegenskaper og avlingskvalitet, sier NIVA-forsker Luca Nizzetto, som leder flere internasjonale forskningsprosjekter om plast i miljøet.
Mest utbredte forurensing
Mikroplast er nå den mest utbredte menneskeskapte forurensningen i europeisk jordbruksjord. Konsentrasjonen kan i noen tilfeller utgjøre opptil 0,1 prosent av jordens vekt.
– Plastakkumulering i jord øker, og uten tiltak vil kritiske terskler for jordforringelse og matkvalitet bli overskredet, sier Nizzetto.
Plastforurensningen kommer fra en rekke kilder, blant annet landbrukets utstrakte bruk av plast i drivhus, dryppvanning, dekkfilmer, beskyttende nett, polymer-mikroinnkapslinger for sakte-frigjørende gjødsel og plantevernmidler, samt plastbelagte frø.
Og plasten i jorda kan bli til plast i menneskekroppen. En nylig studie publisert i Nature Medicine viser at mikroplast finnes i den menneskelige hjernen i konsentrasjoner på opptil 0,3 prosent av hjernens vekt. Dette stammer sannsynligvis fra opptak gjennom tarmen.
– Å beskytte jord mot plastforurensning er derfor direkte knyttet til å beskytte vår helse, understreker Nizzetto.
Ny lov uten plast-fokus
Konferansen i Brussel sammenfaller med EUs pågående debatt om en ny jordovervåkningslov. Til tross for at loven er ment å beskytte jordhelse, adresserer den per i dag ikke plast som en trussel. Forskerne bak AGRIFOODPLAST mener dette er en mangel og ber om en endring av loven, som kan bli avgjørende for å sikre trygge og sunne matsystemer.
– Jorda er et nasjonalt anliggende, men maten som dyrkes på den krysser landegrenser. Vi trenger en politisk satsing for å sikre kvalitetskontroll og beskytte produsenter som investerer i ren, bærekraftig matproduksjon, sier Nizzetto.
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar OmstedSeniorrådgiver, Kommunikasjon
Tel:+47 93 65 43 86gunnar.omsted@niva.noBilder

Om oss
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
Oslofjorden: Alvorlige funn i ny tilstandsrapport20.1.2025 10:33:05 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press. Forskere understreker behovet for koordinert innsats på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden og sikre fjordens fremtid.
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom