NIVA

Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden

Del

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.

Denne sommeren har NIVA stått i spissen for arbeidet med å avdekke en helt ny type parasitter i Oslofjorden, som lyder navnet oomyceter.
Denne sommeren har NIVA stått i spissen for arbeidet med å avdekke en helt ny type parasitter i Oslofjorden, som lyder navnet oomyceter. Sindre Haugan/NIVA

NIVA har undersøkt ålegras og tang i to ulike prosjekter og flere steder i Oslofjorden. Resultatene viser at det er oomycet-parasitter i de fleste prøvene – noe som tyder på at dette er et omfattende problem i den allerede hardt pressede fjorden vi ikke tidligere har hatt kunnskap om.

– Dette er et veldig godt eksempel på verdien av miljøovervåkningen NIVA utfører, både for å følge utviklingen over tid og for å fange opp nye funn, sier Pål Molander, administrerende direktør i NIVA.

– Gjennom mange tiår har vi opparbeidet inngående kunnskap om forholdene i Oslofjorden. Feltarbeidet vårt i forsknings- og overvåkingsprosjekter gir oss ny innsikt, som er avgjørende for å kunne iverksette riktige tiltak, sier Molander.

Det er svært lite forskning på marine oomyceter. NIVA mener derfor det er viktig å kartlegge utbredelsen videre – ikke bare i Oslofjorden, men langs hele norskekysten. Undersøkelser av mikroorganismer, som oomyceter, kan med hell vurderes om bør inngå i både lokale og nasjonale forsknings- og overvåkningsprosjekter fremover. 

– NIVA har gjennom dette nybrottsarbeidet bidratt med kunnskap om en hittil ukjent utfordring i Oslofjorden, som er sannsynlig at også finnes andre steder. Så er det opp til myndigheter og forvaltning å avgjøre hvordan dette skal følges opp videre, sier Molander.

Funnene er fra to prosjekter: ett på tang, finansiert av Artsdatabanken, og ett på ålegras, finansiert av Bymiljøetaten i Oslo kommune. NIBIO har gjort laboratorieundersøkelsene i sistnevnte prosjekt.

NB! Les mer om oomycet-parasittene på niva.no

Kontakter

Bilder

Portrett mann
– NIVA har gjennom dette nybrottsarbeidet bidratt med kunnskap om en hittil ukjent utfordring i Oslofjorden, sier Pål Molander, administrerende direktør i NIVA.
NIVA
Last ned bilde
Person i vann
NIVAs forskere på feltarbeid ved Nesset på Hurumlandet i Oslofjorden i juni.
Marit F. Markussen Bjorbækmo/NIVA
Last ned bilde
Tang med mørke flekker
Oomycet-infisert tang med tydelige røde, gulaktige og mørke flekker. Denne tangen er så hardt angrepet at det er vanskelig å avgjøre om det er en blæretang eller en sagtang.
Marit F. Markussen Bjorbækmo/NIVA
Last ned bilde
Kvinne viser frem tang
Denne sommeren har NIVA stått i spissen for arbeidet med å avdekke en helt ny type parasitter i Oslofjorden, som lyder navnet oomyceter.
Sindre Haugan/NIVA
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.

Følg pressemeldinger fra NIVA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NIVA

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye