Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten synes det er vanskelig å endre vaner, over en tredjedel sliter med motivasjonen, og omtrent én av tre opplever at tiden ikke strekker til.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer de tre vanligste fallgruvene – og gir konkrete råd for hvordan du kan gjøre endringer som faktisk varer.
1. Du starter for hardt
Vi har en tendens til å gå “all in” – enten det handler om å kutte ut sukker, spise supersunt eller trene hver dag. Problemet er at for store endringer blir vanskelig å opprettholde i lengden.
– Begynn med én ny vane om gangen og bygg videre. For eksempel å spise mer frukt og grønt, foreslår Sagen og fortsetter;
– For å lykkes må endringene passe inn i hverdagen. Små, realistiske grep øker sjansen for å lykkes. Har du knapt rukket én treningsøkt i uken tidligere, er kanskje to et mer realistisk mål enn fem.
2. Du spiser for lite og blir fort sulten
Når man spiser for lite, er det lett å falle for fristelser. Veien til godteskuffen blir fort veldig kort.
– Mange sliter med motivasjon, og hvis du går sulten store deler av dagen, blir fristelsene enda vanskeligere å motstå, sier Sagen.
Spis nok mat, og velg mat som holder deg mett lenge, som frukt, grønnsaker, poteter, fullkorn, bønner og linser – sammen med en god proteinkilde og litt fett. Hun tipser også om at en frukt og litt nøtter er et sunt mellommåltid og kan redde deg fra “ettermiddagsknekken”.
3. Endringene passer ikke inn i hverdagen og i ditt sosiale liv
– Strenge regler kan gjøre det vanskelig å balansere sunn livsstil med sosialt liv og familie. Hvis forsettene fører til at du isolerer deg fra venner og familie, er de sannsynligvis for rigide. En sunn livsstil skal gi rom for trivsel, sier Sagen og påpeker at tid også er en utfordring;
– Når endringer krever for mye planlegging, er det lett å gi opp. Små, realistiske grep øker sjansen for å lykkes hele året, ikke bare i januar, avslutter Sagen.
(1) Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom