Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten synes det er vanskelig å endre vaner, over en tredjedel sliter med motivasjonen, og omtrent én av tre opplever at tiden ikke strekker til.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer de tre vanligste fallgruvene – og gir konkrete råd for hvordan du kan gjøre endringer som faktisk varer.
1. Du starter for hardt
Vi har en tendens til å gå “all in” – enten det handler om å kutte ut sukker, spise supersunt eller trene hver dag. Problemet er at for store endringer blir vanskelig å opprettholde i lengden.
– Begynn med én ny vane om gangen og bygg videre. For eksempel å spise mer frukt og grønt, foreslår Sagen og fortsetter;
– For å lykkes må endringene passe inn i hverdagen. Små, realistiske grep øker sjansen for å lykkes. Har du knapt rukket én treningsøkt i uken tidligere, er kanskje to et mer realistisk mål enn fem.
2. Du spiser for lite og blir fort sulten
Når man spiser for lite, er det lett å falle for fristelser. Veien til godteskuffen blir fort veldig kort.
– Mange sliter med motivasjon, og hvis du går sulten store deler av dagen, blir fristelsene enda vanskeligere å motstå, sier Sagen.
Spis nok mat, og velg mat som holder deg mett lenge, som frukt, grønnsaker, poteter, fullkorn, bønner og linser – sammen med en god proteinkilde og litt fett. Hun tipser også om at en frukt og litt nøtter er et sunt mellommåltid og kan redde deg fra “ettermiddagsknekken”.
3. Endringene passer ikke inn i hverdagen og i ditt sosiale liv
– Strenge regler kan gjøre det vanskelig å balansere sunn livsstil med sosialt liv og familie. Hvis forsettene fører til at du isolerer deg fra venner og familie, er de sannsynligvis for rigide. En sunn livsstil skal gi rom for trivsel, sier Sagen og påpeker at tid også er en utfordring;
– Når endringer krever for mye planlegging, er det lett å gi opp. Små, realistiske grep øker sjansen for å lykkes hele året, ikke bare i januar, avslutter Sagen.
(1) Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom