Undersøkelse fra 68 land viser at folk fremdeles stoler på forskere
Resultatene fra en stor internasjonal undersøkelse om tillit til forskere er nå offentliggjort. Den viser blant annet at nordmenn har lavere tillit til klimaforskere enn til andre forskere.
En gruppe av 241 forskere har gått sammen for å undersøke tilliten til forskere i 68 land. Til tross at det snakkes mye om tillitskrise til vitenskapen, viser resultatene at folk flest har høy tillit til forskere. Videre mener flertallet av deltakerne i undersøkelsen at forskere bør være mer involvert i samfunnsdebatten og i politikkutforming. Resultatene er publisert denne uken i Nature Human Behaviour.
Førsteamanuensis Silje Kristiansen og Professor Håvard Haarstad ved Senter for klima og energiomstilling (CET) ved Universitetet i Bergen deltok fra Norge. Undersøkelsen viser at Norge ligger litt under gjennomsnittet når det gjelder å stole på forskere, men at nordmenn flest fortsatt stoler på forskere.
Nordmenn har lavere tillit til klimaforskere
Kristiansen og Haarstad er spesielt opptatt av hva dette har å si for klimafeltet.
– Det er viktig at folk stoler på forskere, ikke minst i klimaspørsmålet. Vi vet at når folk stoler på forskere er det mer sannsynlig at de engasjerer seg i klimassaken, sier Kristiansen.
Hun legger til at studien viser at nordmenn har lavere tillit til klimaforskere enn til andre forskere.
– Faktisk så ser vi lavere tillit til klimaforskere i Norge enn i Sverige og USA. Selv om forskjellene er små, så er dette noe å holde et øye med, sier hun.
Haarstad mener også det er positivt at folk ønsker mer engasjement fra forskere.
– Det er viktig at forskere deltar i den offentlige debatten med forskningsbasert informasjon. Klimadebatten er helt avhengig av oppdatert kunnskap fra forskningen. Det er bra at folk etterspør dette, sier han.
Studien er et resultat av TISP Many Labs-undersøkelsen, som ble besvart av 71 922 mennesker i 68 land. Studien er det mest omfattende øyeblikksbildet av tillit til forskere, samfunnets forventninger til deres involvering i samfunnet og i politikkutforming etter pandemien.
Lederen for studiet, Dr. Viktoria Cologna, vil presentere undersøkelsen i Bergen under åpningssesjonen på Day Zero av bærekraftskonferansen den 5.februar 2025. Der vil det også bli debatt om tillit til forskning og hvordan forskere skal håndtere mistillit fra sterke stemmer i sosiale medier.
Hovedfunn:
Utstrakt tillit: På tvers av 68 land finner studien at befolkningen har relativt høy tillit til forskere (gjennomsnittlig tillitsnivå = 3,62, på en skala fra 1 = svært lav tillit til 5 = svært høy tillit). Flertallet oppfatter også forskere som kvalifiserte (78%), ærlige (57%) og opptatt av folks velvære (56%).
Ønske om engasjement fra forskere: Flertallet av deltakerne i undersøkelsen er for at vitenskapen skal spille en aktiv rolle i samfunnet og i utforming av politikk. Generelt mener 83% av respondentene at forskere bør kommunisere om vitenskap med allmennheten. 52% mener at forskere bør være mer involvert i politikk.
Samtidig bekrefter funnene resultatene fra tidligere studier som viser betydelige forskjeller mellom land og befolkningsgrupper. Spesielt fant forskerne at i vestlige land har folk med høyreorienterte politiske synspunkter mindre tillit til forskere enn de med venstreorienterte synspunkter. Likevel var politisk orientering og tillit til forskere urelatert i de fleste land.
Forfatterne har også gjort funnene tilgjengelig gjennom en app. I appen kan en utforske og sammenligne resultene på tvers av land.
Kontakter
Håvard HaarstadProfessor og leder for Senter for klima og energiomstilling (CET) ved UiB
Tel:55584581Tel:93447727havard.haarstad@uib.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Dekaner og direktør ansatt på torsdagens styremøte8.5.2025 18:03:42 CEST | Pressemelding
Nye dekaner ansatt på Det medisinske fakultet og Fakultet for kunst musikk og design. Ny fireårsperiode for dekan på Fakultet for naturvitenskap og teknologi og direktør på Bjerknessenteret.
Her er årets finalister i forskerkonkurransen «Holbergprisen i skolen»8.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
(Bergen, 08. mai 2025) Årets finaleoppgaver handler om unges deltakelse i fritidsaktiviteter, om ME-pasienters møter med helsevesenet og om elevenes søvnmengde. Prisene deles ut under Holberguken 5. juni i Bergen.
Besøksrekord på Universitetsmuseet28.4.2025 12:21:21 CEST | Pressemelding
Kunnskapsfesten trakk 3346 vestlendinger til Universitetsmuseet i Bergen på søndag. Forsknings- og høyere utdanningsministeren hyller museet.
Unge søker politikk og økonomi i en urolig verden28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
– UiB ser en markant økning i søkere til samfunnsøkonomi og statsvitenskapelige fag. Det er gledelig i en verden preget av uro, og hvor demokratiet og de gode samfunnsstrukturene våre skal forvaltes, sier rektor ved UiB, Margareth Hagen.
Ny studie avslører sammenhenger mellom navlestrengens lengde og hjerneutvikling hos barnet24.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie fra Universitetet i Bergen har avdekket viktige sammenhenger mellom lengden på navlestrengen ved fødselen og senere nevroutviklingsforstyrrelser hos barnet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom