Regjeringen nominerer Rare Earths Norway til strategisk prosjekt i internasjonalt samarbeid for kritiske mineraler
Næringsminister Cecilie Myrseth annonserer onsdag 15. januar at Rare Earths Norway AS (REN) nomineres til strategisk prosjekt under Minerals Security Partnership (MSP).
MSP er et internasjonalt samarbeid mellom 14 land og EU, inkludert Norge, som har som mål å akselerere utviklingen av bærekraftige forsyningskjeder for råvarer.
- Dette er et nytt gjennombrudd for vårt arbeid med å etablere en ansvarlig utvinning av sjeldne jordarter fra Fensfeltet i Telemark, og en stor anerkjennelse av forekomstens internasjonale betydning, sier daglig leder i REN Alf Reistad.
REN har utvinningsrett til Europas største forekomst av sjeldne jordarter i Fensfeltet på Ulefoss. Magnetrelaterte sjeldne jordarter klassifiseres av EU som de mest kritiske råvarene med tanke på forsyningssikkerhet, og RENs prosjekt vil være et viktig bidrag til europeisk råvaretilgang, grønn industriutvikling og sikkerhet.
- Vårt mål er å bidra til en komplett og kompakt vestlig verdikjede med lave klima og miljøavtrykk – fra mineralutvinning til produksjon av permanentmagneter, sier Reistad.
Som strategisk prosjekt under MSP vil REN få tilgang til teknisk bistand, nye markeder, politisk og diplomatisk støtte, synlighet og diverse finansielle ordninger.
Ansvarlighet og seriøsitet
MSP stiller høye krav til bærekraft med fokus på miljømessige, sosiale og styringsmessige standarder (ESG), samt åpenhet og involvering av lokalsamfunn.
- Vårt arbeid svarer godt til MSPs prinsipper, også når det gjelder klima og miljø, samt involvering av interessenter, dialog med berørte og åpenhet overfor lokale beslutningstakere, sier Reistad. Han peker videre på at selskapet allerede har dialog med norske miljøorganisasjoner og ønsker å involvere disse i en tidlig fase for å inkludere organisasjonenes innspill i de fremtidige løsningene for Fensfeltet.
- Samtidig viser akselererende klimaendringer og den geopolitiske situasjonen at det er viktig å komme i gang med utvinningen på Fen, sier Reistad.
- Understreker det enorme potensialet
RENs arbeid er blant annet støttet av EIT RawMaterials, European Raw Materials Allianse, Horizon Europe, Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Regionalt forskningsfond Vestfold og Telemark og Telemark Utviklingsfond.
- Nomineringen av REN som et strategisk prosjekt under MSP er et bevis på den kritiske rollen Europa kan spille i å sikre en bærekraftig forsyning av sjeldne jordarter. Dette understreker også det enorme ressurspotensialet som Norge og Europa har å tilby, og det akutte behovet for å støtte og akselerere gode prosjekter som Fensfeltet. Dette kan bidra til å redusere kontinentets massive importavhengighet av kritiske råmaterialer. Hos EIT RawMaterials er vi stolte av å støtte banebrytende partnere som Rare Earths Norway, som styrker Europas strategiske autonomi og industrielle konkurranseevne, sier Bernd Schäfer, administrerende direktør i EIT RawMaterials.
Bred politisk støtte
Den brede støtten til REN fra regjeringen og opposisjonen på Stortinget er også til stor oppmuntring for selskapets eiere, forteller Alf Reistad.
- Våre norske eiere har tradisjon for langsiktig mineralutvinning og industribygging og tar nå betydelig risiko i et prosjekt av stor internasjonal betydning, sier han.
- Vi er spesielt glade for den brede politiske støtten til vårt prosjekt og at Storting og regjering stiller seg samlet bak prioriteringen av RENs arbeid. I tillegg ønsker vi å gi honnør til LO, NHO, Norsk arbeidsmandsforbund, Norsk industri og Norsk bergindustri som har fulgt vårt prosjekt tett, og støttet vårt arbeid gjennom flere år.
Milepeler i RENs arbeid
Juni 2024: Europas største forekomst av sjeldne jordarter
REN publiserte sitt mineralressursestimat i kategorien Inferred Mineral Resource, som dokumenterer at REN har Europas desidert største forekomst av sjeldne jordarter. Rapporten er utarbeidet av WSP og er i samsvar med kravene i den australasiatiske koden for rapportering av mineralressurser og reserver (JORC, 2012 Edition, eller JORC 2012).
September 2024: Støtte til pilotanlegg fra Innovasjon Norge
REN planlegger for en pilotfabrikk i Nome kommune for å teste, optimalisere og verifisere de konseptene som svarer til ambisjonen om verdens mest ansvarlige gruvedrift. Pilotanlegget har et budsjett på 300 millioner NOK og skal bygges i 2025-2026. Innovasjon Norge har gitt tilsagn om støtte på 60 millioner til prosjektet.
November 2024: Nytt boreprogram med mål om 10 000 meter
Ressursestimatet fra juni 2024 bygde på tre års arbeid med analyser og forskning på bakgrunn av et omfattende boreprogram der det ble hentet opp 20 000 meter med borekjerner. I november 2024 startet REN et nytt boreprogram for å hente opp ytterligere 10 000 meter med kjerneprøver Boreprogrammet fortsetter til høsten 2025. Undersøkelsene skal styrke kunnskapen om forekomsten og danne grunnlaget for å planlegge storskala, underjordisk gruvedrift.
Januar 2025: REN nomineres til strategisk prosjekt under MSP.
Om Rare Earths Norway
REN er et ledende norsk selskap innen mineralutvinning, med fokus på bærekraftige løsninger. Selskapet samarbeider med forskningsinstitusjoner og partnere i en rekke land for å fremme innovasjon og ansvarlig mineralutvinning.
REN er støttet av European Raw Materials Alliance (ERMA), EIT Raw Materials, Norges forskingsråd, Innovasjon Norge, Telemark Utviklingsfond og Regionalt forskningsfond Vestfold og Telemark. Selskapet jobber tett med partnere i flere land for å utvikle nye teknologier for effektiv, sikker og lavutslipps-underjordisk gruvedrift på Fensfeltet. REN har pågående prosjekter for utvikling av bærekraftig prosesseringsteknologi sammen med ledende forskningsinstitutter, universiteter og industribedrifter lokalisert i Norden, Sentral-Europa og Nord-Amerika. Selskapets ambisjon er å starte utvinning av sjeldne jordarter fra Fensfeltet i første halvdel av 2030-tallet.
Gruvekonsept:
RENs løsning for utvinning av sjeldne jordarter på Fensfeltet bygger på underjordisk gruvedrift med tilbakefylling av overskuddsmasser. Gruven skal være autonom og helelektrisk.
Mineral Security Partnership (MSP)
Internasjonalt samarbeid som har som mål å sikre pålitelige og bærekraftige forsyningskjeder for kritiske mineraler, som er essensielle for teknologier innen ren energi og avanserte elektronikk. Initiativet er ledet av USA.
MSP-partnere inkluderer Australia, Canada, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, India, Italia, Japan, Norge, Republikken Korea, Sverige, Storbritannia, USA og EU (representert ved Europakommisjonen).
For Norge er deltakelse i MSP viktig for å sikre tilgang til kritiske mineraler som er essensielle for landets teknologiske utvikling og grønne omstilling. Gjennom MSP kan Norge bidra til å fremme høye miljømessige, sosiale og styringsmessige standarder i den globale mineralindustrien, noe som er i tråd med norske verdier og interesser
Sjeldne jordarter:
- Sjeldne jordartselementer (REE) omfatter lantanoidene i det periodiske system pluss yttrium i samme gruppe og tidvis scandium, også i samme gruppe.
- Disse spiller en viktig rolle i moderne applikasjoner for blant annet det grønne og digitale skiftet (f.eks. elbiler og vindmøller) og forsvarsmateriell.
- Ursula von der Leyen har uttalt at litium og REE i løpet av kort tid vil bli viktigere enn olje og gass (Referanse: State of The European Union talen14.09.2022).
- Om lag 17% av REE-innholdet i mineralressursestimatet består av magnetrealterte sjeldne jordartsmetaller (neodym og praseodym).
- Disse magnetrealterte sjeldne jordartsmetallene er av EU rangert som de desidert mest kritiske råvare mht. forsyningsrisiko for Europeisk industri (Referanse: Study on Raw Materials, EU 2023).
- REE er i EUs Critical Raw Materials Act (CRMA) definert som strategiske råvarer.
- Det er i dag ingen utvinning av REE i Europa, og det er i CRMA satt mål om utvinning av minimum 10% av forbruket innen 2030.
- Rare Earths Norway har ved rask saksbehandling (fast track) mål om å kunne bidra med dette volumet.
- Den norske regjeringen har gjennom Hurdalsplattformen og Mineralstrategien store ambisjoner for norsk mineralnæring, blant annet med mål om å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring i Norge.
- Rare Earths Norway arbeider med en ny standard for mineralutvinning og utvikler verdens mest bærekraftige mineralutvinning gjennom gruvekonseptet Invisible mine.
- Dette gruvekonseptet inkluderer en elektrifisert og autonom gruve med tilbakefylling av overskuddsmasser for blant annet maksimal utnyttelse av forekomsten.
- Rare Earths Norway utvikler nå både gruvekonsept og teknologi for mineralprosessering gjennom 3 store forskningsprosjekt i nesten 20 land. I tillegg leverer selskapet råstoff til ytterligere to internasjonale forskningsprosjekt.
Kontakter
Alf ReistadDaglig leder, REN
Tel:+47 94 17 00 03alf.reistad@rareearthsnorway.comTor Espen SimonsenSamfunnskontakt, REN
Tel:958 03 065tes@rareearthsnorway.comBilder
Lenker
Om Rare Earths Norway
REN er støttet av European Raw Materials Alliance (ERMA), EIT Raw Materials, Norges forskingsråd, Innovasjon Norge, Telemark Utviklingsfond og Regionalt forskningsfond Vestfold og Telemark. Selskapet jobber tett med partnere i flere land for å utvikle nye teknologier for effektiv, sikker og lavutslipps-underjordisk gruvedrift på Fensfeltet. REN har pågående prosjekter for utvikling av bærekraftig prosesseringsteknologi sammen med ledende forskningsinstitutter, universiteter og industribedrifter lokalisert i Norden, Sentral-Europa og Nord-Amerika. Selskapets ambisjon er å starte utvinning av sjeldne jordarter fra Fensfeltet i 2030.
Følg pressemeldinger fra Rare Earths Norway
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rare Earths Norway på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Rare Earths Norway
Rare Earths Norway (REN) starter ny borekampanje på Fensfeltet22.11.2024 18:26:21 CET | Pressemelding
Fredag 22. november 2024 startet Rare Earths Norway (REN) en ny og omfattende borekampanje på Fensfeltet i Nome kommune. Målet er å hente opp 10 000 meter med borekjerner for å øke kunnskapen om Europas største forekomst av sjeldne jordarter.
Europas største forekomst av sjeldne jordarter finnes på Fen6.6.2024 14:10:00 CEST | Pressemelding
Etter tre års omfattende boreaktivitet og analyser har det norske gruveselskapet Rare Earths Norway (REN) nå fått et første mineralressursestimat som viser at Fensfeltet er Europas største forekomst av sjeldne jordartselementer (REE).
Forskningsprogram svarer ut målet om verdens mest bærekraftige gruvedrift i Norge24.1.2024 10:01:15 CET | Pressemelding
Institutt for Energiteknikk (IFE) leder et bredt sammensatt EU-prosjekt som skal utvikle en ny standard for ansvarlig, grønn og bærekraftig utvinning av sjeldne jordarter fra Fensfeltet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom