Oppsiktsvekkende oppdagelser i kampen mot Huntingtons sykdom
UiB-forsker Markus Miettinen er blant de første forskerne som har klart å fremstille en detaljert beskrivelse av proteinopphopninger assosiert med Huntingtons sykdom. Funnene kan bane vei for nye behandlinger og er nylig presentert i Nature Communications.

– Det er håp om at vår forskning kan lede til behandling mot Huntingtons sykdom. Å kjenne strukturen til proteinopphopningene er en viktig brikke i puslespillet for å forstå hvordan disse proteinene kan forårsake sykdom. Våre nye molekylære funn er helt sentrale for å videre utvikle diagnostiske verktøy og bildeteknikker for å oppdage og overvåke sykdomsproteiner hos pasienter, sier kjemiforsker Markus Miettinen ved Universitetet i Bergen og Computational Biology Unit.
Sammen med et internasjonalt team av forskere – bestående av Mahdi Bagherpoor Helabad fra Max Planck Institute of Colloids and Interfaces, Irina Matlahov, Greeshma Jain og Patrick C. A. van der Wel fra University of Groningen, Raj Kumar og Markus Weingarth fra University of Utrecht, og Jan O. Daldrop fra Freie Universität Berlin – har han kombinert avanserte datasimuleringer og eksperimentelle metoder for å oppnå disse banebrytende resultatene.
Funnene presenteres i artikkelen «Integrative determination of atomic structure of mutant huntingtin exon1fibrils implicated in Huntington disease», publisert online i Nature Communications
Avslører proteinopphopninger med retningsgivende metode
Huntingtons sykdom er en dødelig sykdom forårsaket av en arvelig mutasjon som får et protein til å danne unaturlige klumper. Disse proteinopphopningene spiller en rolle i sykdomsutviklingen, men inntil nå har vi manglet en god forståelse av hvordan de ser ut.
Ved å kombinere ulike datamaskin- og eksperimentbaserte tilnærminger har forskerne nå klart å visualisere det første detaljerte bildet av disse sykdomsrelaterte klumpene. De anvendte metodene er et spennende eksempel på den tverrfaglige tilnærmingen som utgjør selve fremtiden for strukturbiologi – og baner vei for utvikling av diagnostiske verktøy og behandlinger som er sårt tiltrengt.
– Vi bruker avanserte datasimuleringer for å etterligne oppførselen til disse molekylene så realistisk som mulig. Vårt arbeid bygger bro mellom simuleringer og eksperimenter, og gir innsikt i data som ellers er vanskelig å tolke. Utover den nye innsikten om Huntingtons sykdom, har vi utviklet verktøy som gjør molekylære simuleringer mer tilgjengelige for forskere over hele verden, sier Miettinen.
Denne typen proteinopphopninger er ikke bare kjent i sammenheng med Huntingtons sykdom, men også i Alzheimers, Parkinsons og andre sykdommer. Opphopningenes struktur er bemerkelsesverdig forskjellige fra andre sykdomsproteiner, noe som åpner for flere nye vitenskapelige spørsmål om egenskaper og dannelsesmekanismer.
Fakta, råd og innsikt
- Huntingtons sykdom er en arvelig nevrodegenerativ sykdom.
- Proteinansamlinger spiller en sentral rolle i sykdomsutviklingen.
- Nye molekylære funn kan bidra til utvikling av diagnostiske verktøy og behandlinger.
Finansiering
Forskningsprosjektet er i stor grad finansiert av stiftelser til støtte for Huntingtons sykdom, og muliggjort av støtte fra familier som er rammet av sykdommen og allmennheten.
– Det er spennende å se deres anerkjennelse av viktigheten av forskning på de grunnleggende årsakene til sykdommen," sier Miettinen.
Computational Biology Unit er et tverrfakultært samarbeid mellom to fakulteter og fem institutter ved Universitetet i Bergen – Fakultet for naturvitenskap og teknologi (Institutt for informatikk, Kjemisk institutt og Institutt for biovitenskap) og Fakultet for medisin (Institutt for biomedisin og Klinisk institutt 2). Senteret huser forskning og utdanning i bioinformatikk og beregningsbiologi, og er tildelt omkring 17 millioner Euro fra Universitetet i Bergen, Haukeland universitetssykehus og Trond Mohn forskningsstiftelse for perioden 2017-2026.
Kontaktinformasjon
Forsker Markus Miettinen ved Universitetet i Bergen og Computational Biology Unit
Telefon: +47 484 58 227
E-post: markus.miettinen@uib.no
Kontakter
Markus Sakari MiettinenFørsteamanuensis
Tel:+47 484 58 227markus.miettinen@uib.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Dekaner og direktør ansatt på torsdagens styremøte8.5.2025 18:03:42 CEST | Pressemelding
Nye dekaner ansatt på Det medisinske fakultet og Fakultet for kunst musikk og design. Ny fireårsperiode for dekan på Fakultet for naturvitenskap og teknologi og direktør på Bjerknessenteret.
Her er årets finalister i forskerkonkurransen «Holbergprisen i skolen»8.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
(Bergen, 08. mai 2025) Årets finaleoppgaver handler om unges deltakelse i fritidsaktiviteter, om ME-pasienters møter med helsevesenet og om elevenes søvnmengde. Prisene deles ut under Holberguken 5. juni i Bergen.
Besøksrekord på Universitetsmuseet28.4.2025 12:21:21 CEST | Pressemelding
Kunnskapsfesten trakk 3346 vestlendinger til Universitetsmuseet i Bergen på søndag. Forsknings- og høyere utdanningsministeren hyller museet.
Unge søker politikk og økonomi i en urolig verden28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
– UiB ser en markant økning i søkere til samfunnsøkonomi og statsvitenskapelige fag. Det er gledelig i en verden preget av uro, og hvor demokratiet og de gode samfunnsstrukturene våre skal forvaltes, sier rektor ved UiB, Margareth Hagen.
Ny studie avslører sammenhenger mellom navlestrengens lengde og hjerneutvikling hos barnet24.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie fra Universitetet i Bergen har avdekket viktige sammenhenger mellom lengden på navlestrengen ved fødselen og senere nevroutviklingsforstyrrelser hos barnet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom