Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.

For barn under 13 år har det daglige inntaket økt fra 3,3 porsjoner i 2023 til 3,7 i 2024. Ungdom mellom 14 og 17 år spiser mindre, kun 3 porsjoner daglig – langt under Helsedirektoratets anbefaling om minst 5, og helst 8 porsjoner frukt og grønt per dag.
Foreldrenes ansvar
– Det er gledelig at de yngste spiser mer frukt og grønt. Undersøkelsen indikerer imidlertid at det er viktig og ikke gi ungdom frie tøyler. Ungdom spiser ikke nok frukt og grønt og det er fortsatt foreldrenes ansvar å tilrettelegge for et sunt kosthold. En fristende matpakke, med nok fiber fra frukt, grønt, bær og grove kornprodukter, gir jevn energi og legger til rette for god læring, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG og fortsetter;
– Består lunsjen av boller, energibarer, energidrikker eller ostehorn vil ungdommene få dårligere forutsetninger for læring på skolen og vil ha lite energi når de skal videre på fritidsaktiviteter.
7 av 10 voksne har overvekt eller fedme – sunne vaner starter tidlig
– Foreldre har et viktig ansvar for å gi barn gode matvaner som varer livet ut. Dette kan redusere risikoen for alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2, som tar flest liv og leveår. Gode vaner må etableres tidlig og opprettholdes gjennom ungdomsårene, avslutter Sagen.
Ernæringsrådgiverens 5 tips til foreldre
- Ikke glem grønnsaker: Kutt opp grønnsaker og legg i små bokser. Dette kan fint gjøres dagen før mens du lager middag.
- Sørg for at favorittfruktene alltid er i huset, og be dem ta med to frukter i sekken.
- Lag smoothie i store porsjoner: Frys på flasker – de tiner perfekt i løpet av skoledagen.
- Involver ungdommen på kjøkkenet: La dem teste oppskrifter de liker fra sosiale medier. Kanskje finner de noe spennende som passer i matpakken og som også inneholder mye frukt og grønt.
- Bruk middagsrester: Lag ekstra middag, og oppfordre til å pakke inn rester som grønnsaksomeletter, salater eller grove tacolefser til neste dag.
Generelt om frukt-og grøntforbruket: Tross negativ utvikling det siste tiåret, peker nå forbruket i riktig retning. Helsedirektoratets rapport Utviklingen i Norsk kosthold 2024 viser en nedgang i forbruket av frukt på 15 prosent fra 2013 til 2023, og 5 prosent på grønnsaker. Samtidig peker 5 a Day Europe, fra september 2024, på en positiv utvikling – for første gang siden 2019 spiser vi mer frukt og grønt. Blant voksne har forbruket økt fra 2,9 porsjoner i fjor, til 3,3 porsjoner i år.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom