6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Jula er utvilsomt høysesong for matsvinn, og til tross for at man vet at man kastet store mengder mat etter jula i fjor, vil nok en del nordmenn gå på akkurat samme blemme i år igjen.
Ikke bare sliter det på lommeboka å kjøpe for mye mat. En ny landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter viser at mange nordmenn, faktisk 43 prosent, kjenner på dårlig samvittighet over å kaste mat i jula.
Kvinner kjenner enda mer på samvittigheten enn menn, da 49 prosent av kvinnene oppgir å få dårlig samvittighet av å kaste julematen.
- Matprisene har økt gjennom hele 2024, og lommeboka til mange har blitt trangere. Da er det ikke noe gøy å se maten gå i søpla. Derfor vil det lønne seg å planlegge årets julehandel ekstra godt, og passe på å handle det man faktisk tror man vil rekke å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Kan være god etter utgått dato
Meieriprodukter er blant varene som krever riktig behandling, som riktig og jevn temperatur, for å ikke bli dårlig. Det er heldigvis flere grep man kan gjøre for å slippe å helle ut produkter som melk.
- Det er fort gjort å kjøpe for mye melk, men da er det kanskje en lettelse å vite at den kan brukes selv etter utgått dato dersom den fortsatt lukter og smaker vanlig. Hvis du ikke vil drikke den, kan den uten problem brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre. Et annet godt tips er å bruke sansene dine, for du kjenner raskt hvis melken er blitt dårlig, sier Glemminge Arnesen.
6 tips til mindre matsvinn i jula:
- Utgått melk kan brukes. Det er enkelt å handle inn for mye melk i jula. I stedet for å helle den ut, kan den fint brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre – også etter utgått dato, hvis den smaker og lukter greit.
- Bruk grøtrestene til deilig dessert. Den kan for eksempel piskes inn i en luftig og digg riskrem, eller brukes i rislapper.
- Frys osterestene. Har du handlet inn for mye ost, er det smart å rive opp restene og fryse dem. Skulle den ikke friste på brødskiva etter, kan den brukes som topping på hjemmelaget pizza eller i gryter.
- Hold melken unna kjøleskapsdøra! Mange lager mer mat i jula enn ellers, så sjansene er store for at kjøleskapsdøra åpnes oftere. For å hindre at melken ikke blir dårlig, bør den ikke eksponeres for mer romtemperatur enn nødvendig.
- Avkjøl restene raskt, før de settes inn i kjøleskapet. Hvis varm mat settes inn i kjøleskapet, vil temperaturen inni stige. Dermed vil flere matvarer stå i fare for å bli raskere dårlig.
- Bruk sansene. Lukt og smak på før du heller ut/kaster.
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
5 gode nyheter for melk og meieri i 202417.12.2024 10:20:34 CET | Pressemelding
Det har vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet de beste nyhetene. - 2024 har vært unikt, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Julegrøt: 3 av 4 nordmenn elsker den12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
For mange er julegrøt selve smaken av jul, og en ny undersøkelse fra Norstat utført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at tre av fire nordmenn spiser julegrøt minst én gang i desember. Julegrøt er en tradisjon som skaper samhold, enten det er med familie, venner, naboer eller kollegaer.
8 av 10 foretrekker ekte meierismør i julebaksten10.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
Smaken av ekte meierismør trumfer margarin i julebaksten, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Hele 81 prosent av alle som har en preferanse, sier at de foretrekker julekaker bakt med smør.
Jubeltall for melk: Beste kvartal på flere år1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
3. kvartal av 2024 er det beste på flere år totalt sett for melkekategorien. Særlig tre faktorer spiller inn i den positive trenden, og helmelk er definitivt én av dem.
Dette visste du kanskje ikke om ost25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn elsker ost, både på brødskiva, til middag og til kjeks. Faktisk er gulost blant meieriproduktene det selges mest av i norske butikker. Men vet du hvorfor noen oster har hull, hva det hvite belegget på gulosten er eller forskjellen på krem- og smøreost?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom