6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Jula er utvilsomt høysesong for matsvinn, og til tross for at man vet at man kastet store mengder mat etter jula i fjor, vil nok en del nordmenn gå på akkurat samme blemme i år igjen.
Ikke bare sliter det på lommeboka å kjøpe for mye mat. En ny landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter viser at mange nordmenn, faktisk 43 prosent, kjenner på dårlig samvittighet over å kaste mat i jula.
Kvinner kjenner enda mer på samvittigheten enn menn, da 49 prosent av kvinnene oppgir å få dårlig samvittighet av å kaste julematen.
- Matprisene har økt gjennom hele 2024, og lommeboka til mange har blitt trangere. Da er det ikke noe gøy å se maten gå i søpla. Derfor vil det lønne seg å planlegge årets julehandel ekstra godt, og passe på å handle det man faktisk tror man vil rekke å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Kan være god etter utgått dato
Meieriprodukter er blant varene som krever riktig behandling, som riktig og jevn temperatur, for å ikke bli dårlig. Det er heldigvis flere grep man kan gjøre for å slippe å helle ut produkter som melk.
- Det er fort gjort å kjøpe for mye melk, men da er det kanskje en lettelse å vite at den kan brukes selv etter utgått dato dersom den fortsatt lukter og smaker vanlig. Hvis du ikke vil drikke den, kan den uten problem brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre. Et annet godt tips er å bruke sansene dine, for du kjenner raskt hvis melken er blitt dårlig, sier Glemminge Arnesen.
6 tips til mindre matsvinn i jula:
- Utgått melk kan brukes. Det er enkelt å handle inn for mye melk i jula. I stedet for å helle den ut, kan den fint brukes i for eksempel grøt eller i en vaffelrøre – også etter utgått dato, hvis den smaker og lukter greit.
- Bruk grøtrestene til deilig dessert. Den kan for eksempel piskes inn i en luftig og digg riskrem, eller brukes i rislapper.
- Frys osterestene. Har du handlet inn for mye ost, er det smart å rive opp restene og fryse dem. Skulle den ikke friste på brødskiva etter, kan den brukes som topping på hjemmelaget pizza eller i gryter.
- Hold melken unna kjøleskapsdøra! Mange lager mer mat i jula enn ellers, så sjansene er store for at kjøleskapsdøra åpnes oftere. For å hindre at melken ikke blir dårlig, bør den ikke eksponeres for mer romtemperatur enn nødvendig.
- Avkjøl restene raskt, før de settes inn i kjøleskapet. Hvis varm mat settes inn i kjøleskapet, vil temperaturen inni stige. Dermed vil flere matvarer stå i fare for å bli raskere dårlig.
- Bruk sansene. Lukt og smak på før du heller ut/kaster.
Nøkkelord
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom