Unge jenter dropper melk og frokost
Færre unge jenter spiser frokost og drikker melk. Det kan gjøre at de får i seg for lite av næringsstoffene som trengs for å bygge sterke bein.

Tall fra Ungdomsundersøkelsen 2025, gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), viser at bare 53 prosent av jenter på videregående spiser frokost daglig, mens 10 prosent dropper frokost helt.
Omtrent halvparten av ungdommen drikker melk hver dag, men andelen er lavest blant jenter i videregående skole – bare 41 prosent.
– Mange unge påvirkes av kostråd og trender i sosiale medier. Når frokosten – og dermed melken – forsvinner, mister de viktige kilder til næring skjelettet trenger, sier Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i MELK.
Melk og meieriprodukter står for rundt 60 prosent av kalsiuminntaket i det norske kostholdet. Kalsium bidrar til å danne og vedlikeholde skjelettet, mens vitamin D – fra sollys, fet fisk, egg og berikede produkter som melk – hjelper kroppen å ta det opp.
– Det er i ungdomsårene og frem til midten av 20-årene beinmassen bygges opp. Når jenter dropper frokost og drikker mindre melk, risikerer de å gå glipp av viktige byggeklosser for et sterkt skjelett, sier Ulleberg.
Beinmassen når toppen rundt 25-årsalderen. Etter det handler det mest om å bevare styrken man har.
Osteoporose, eller beinskjørhet, rammer over 300 000 nordmenn, og syv av ti hoftebrudd skjer hos kvinner. Hvert år får om lag 9000 personer hoftebrudd, ofte som følge av svekket beinbygning.
– Skjelettet formes mens man er ung. Gode vaner med bevegelse, melk og et variert kosthold legger grunnlaget for en sterk kropp hele livet, sier Ulleberg.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom