Riksrevisor: - Samordningskraften må styrkes
Mangel på samordning mellom departementer og etater, er en utfordring som går igjen i Riksrevisjonens undersøkelser. Skal vi klare å løse de store samfunnsutfordringene vi står overfor nå, må statens samordningskraft styrkes.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen åpnet Forbedringskonferansen 2024 med en klar oppfordring – statens samordningskraft må styrkes.
- Vi kan ikke løse klimautfordringene sektor for sektor. Vi kan ikke effektivisere det offentlige ved å digitalisere sektor for sektor. Derfor må samordningskraften styrkes i forhold til sektorkraften, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Les hele åpningsinnlegget her.
Sektorisering og silotenking
Et av våre viktigste forvaltningsprinsipper er sektorprinsippet. Sektoransvaret har klare fordeler: Ansvaret er tydelig, og det bidrar til effektiv styring. Men det bidrar samtidig til sektorisering og silotenking. Lojaliteten knyttes til sektorens interesser, ikke til helheten.
Men mange av de viktigste utfordringene i vår tid, som klimakrisen og digitalisering av det offentlige, kan ikke løses innen hver enkelt sektor. De må løses gjennom samordnet og felles innsats. Riksrevisjonen ser behovet for bedre samordning på alle nivåer i forvaltningen, helt ned til tjenester til den enkelte innbygger. Et slående eksempel er innsatte i fengsel som er ferdige med soning og skal løslates.
- Av alle de hundrevis av funn vi gjør i revisjonsarbeidet er det som har rørt – og opprørt – meg sterkest den nær sagt totale mangelen på samordning når innsatte i fengsel skal tilbake til samfunnet, sier Schjøtt-Pedersen.
- Har man ansvar for å samordne, må man faktisk gjøre det
Selv om sektorprinsippet står sterkt, skal det ikke være en hvilepute. Når samordningen svikter, er det regjeringsfellesskapets plikt å gripe inn. Sektorprinsippet er ingen unnskyldning for sviktende samordning.
Men det er relevant å diskutere hvordan sektorprinsippet kan praktiseres i en tid som skriker etter mer samordning, eller snarere hvordan samordningsansvaret kan ivaretas i et system som legger så stor vekt på sektoransvaret. Undersøkelsene Riksrevisjonen har gjort, kan tyde på at departementene som har samordningsansvar, ikke tar den ledelsen som forventes av dem.
- Har man ansvar for å samordne, må man faktisk gjøre det. Har man ansvar for å være en pådriver, må man faktisk være det. For uten bedre samordning vil sektorprinsippet spenne bein på løsningene, sier Schjøtt-Pedersen.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiKommunikasjonssjef
Tel:990 39 479sbw@riksrevisjonen.noOm oss
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Vanskelig å kontrollere habilitet i Statsbygg11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Statsbyggs rutiner og systemer gjør det vanskelig å etterprøve habiliteten til ansatte som har vært involvert i anskaffelser, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse. Det er kritikkverdig.
Statens husleieavtaler: Mange gjør feil og regelverket er uklart10.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Mange gjør feil og det er uklart hva statlige virksomheter har lov til når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Ni prosent av leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, inneholder avtaler som ligner på lån.
I dag: Pressekonferanse om statens husleieavtaler10.4.2025 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
NSM-saken viste at det er risiko for at statlige virksomheter gjør feil når de inngår store husleieavtaler. Derfor har Riksrevisjonen undersøkt 174 leieforhold med en samlet kontraktsverdi på 45,2 milliarder kroner. Vi spør; følges regelverket og har departementene tilstrekkelig styring og kontroll? Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.00!
Pressekonferanse: Statens husleieavtaler7.4.2025 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
NSM-saken viste at det er risiko for at statlige virksomheter gjør feil når de inngår store husleieavtaler. Derfor har Riksrevisjonen undersøkt 174 leieforhold med en samlet kontraktsverdi på 45,2 milliarder kroner. Vi spør; følges regelverket og har departementene tilstrekkelig styring og kontroll? Velkommen til pressekonferanse torsdag 10. april kl. 13.00!
Dårlig kapasitet i strømnettet får store konsekvenser18.3.2025 10:30:00 CET | Presseinvitasjon
Den dårlige kapasiteten i dagens strømnett er et stort hinder for næringsutvikling og bremser omstillingen til lavutslippssamfunnet. Det er kritikkverdig, mener Riksrevisjonen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom