Denne uka i FN: Vold mot kvinner – verdens mest utbredte menneskerettighetsbrudd
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Vold mot kvinner: Verdens mest utbredte menneskerettighetsbrudd
Vold mot kvinner er en global menneskerettighetskrise. Til tross for fremskritt innen likestilling, forblir kjønnsbasert vold et betydelig hinder, og et økende problem. Bli med i den globale kampen mot vold mot kvinner – det er et ansvar vi alle deler. Les saken på fn.no.
Klima og miljø
COP29 avslutter med enighet(-ish) rundt nytt finansieringsmål
Da var FNs klimatoppmøte over for denne gang. Ble utfallet på COP29 det man hadde håpet? Ikke egentlig, er vel det beste svaret. FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.
Global plastavtale: FN-eksperter krever at menneskerettighetene settes i sentrum
Uavhengige FN-eksperter understreker at den kommende globale avtalen om plastforurensning må sikre ansvarlighet i alle ledd av plastens livssyklus, og advarte mot å skyve ansvaret over på land i det globale sør. Les saken på UN News.
FN lanserer globalt initiativ mot klimarelatert desinformasjon
For å bekjempe desinformasjon som hindrer klimaaksjon, har FN, inkludert UNESCO, og den brasilianske regjeringen lansert Global Initiative for Information Integrity on Climate Change. Initiativet ble annonsert på G20-toppmøtet. FN-sjefen António Guterres understreker at koordinert desinformasjon hemmer global fremgang, og at støtte til presse og forskere er avgjørende for å motvirke denne trusselen. Les saken på UN News.
COP29: Nytt initiativ skal kutte klimagassutslipp i lavinntektsland. Les saken på regjeringens sider.
COP29: IFAD lanserer guide for å minske landbrukets metangassutslipp. Les saken på IFADs sider.
COP29: Kartlegging av rollen matsystemer i landbrukssektoren spiller i klimahandling. Les saken på FAOs sider.
Over 25 millioner til bevaring av frø til avlinger. Les saken på regjeringens sider.
Investering i tidlig varsling for å beskytte verdens sårbare. Les saken på UNEPs sider.
Vann i sentrum for klimahandling. Les saken på WMOs sider.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I november har Storbritannia presidentskapet i Rådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. USA tar over presidentskapet i desember.
Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde sin månedlige orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina». Et uformelt Arria-møte, organisert av Russland, om «de humanitære konsekvensene av ensidige tvangstiltak» er også planlagt.
Tirsdag: Rådet vil holde en orientering om FN-sjefens anbefalinger om tiltak for å forebygge og reagere på angrep mot humanitært personell og FN-personell. Rådet vil også holde en orientering i konsultasjoner om arbeidet til sanksjonskomiteen for Nord-Korea.
Onsdag: Storbritannias FN-ambassadør Barbara Woodward, Rådets president for november, skal etter planen lede en oppsummering av månedens aktiviteter for alle FN-medlemmene.
Ellers denne uken er det trolig at Sikkerhetsrådet vil fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar, og diskusjonene kan også fortsette om å omdanne det multinasjonale sikkerhetsstøtteoppdraget (MSS) i Haiti til en fredsbevarende FN-operasjon. Det forventes at rådsmedlemmene vil begynne å forhandle om et resolusjonsutkast som utvider bruken av det «stående humanitære unntaket» som ble opprettet ved resolusjon 2664 av 9. desember 2022, til også å gjelde sanksjonsregimet mot Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL/Da'esh) og Al-Qaida. Det ser ut til at det første resolusjonsutkastet ble sendt til alle medlemmene i forrige uke.
FNs nødhjelpssjef fordømmer «kuler og bomber» mot hjelpearbeidere
2024 er nå det dødeligste året noensinne for hjelpearbeidere, på grunn av krigen i Gaza, opplyser FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA), med data fra Aid Worker Security Database. Denne dystre milepælen ble nådd med 281 registrerte dødsfall blant hjelpearbeidere på verdensbasis, noe som overgår tidligere rekorder. Les saken på OCHAs sider.
Gaza: USA legger ned veto i Sikkerhetsrådet
Mens 14 av 15 land i FNs sikkerhetsråd stemte for en resolusjon som krevde en umiddelbar og betingelsesløs våpenhvile i Gaza, la USA ned veto. Resolusjonen ville også ha sikret umiddelbar tilgang for sivile til grunnleggende tjenester. Les saken på fn.no.
ICC utsteder arrestordre på Netanyahu, Gallant og Hamas-kommandant
Den FN-støttede internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte torsdag arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant, sammen med en tidligere Hamas-kommandant, på grunn av anklager om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. — ICC spiller en viktig rolle for å sikre ansvarliggjøring for alvorlige forbrytelser, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på UN News og uttalelsen fra utenriksministeren på regjeringens sider.
Tidligere UNRWA-ansatt: — Situasjonen gjør meg målløs
Merit Hietanen, en finsk ekspert på humanitært arbeid og rådgiver innen likestilling og inkludering, jobbet nesten fire år for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Gaza mellom 2011 og 2015. Les saken på UNRICs sider.
Gaza: Nødhjelpsleveransene «stopper opp» samtidig som usikkerheten øker. Les saken på UN News.
Midtøsten: — Vi er kommet til et punkt der diplomatiet har mislyktes, advarer avtroppende Midtøsten-utsending Tor Wennesland. Les saken på UN News.
Regjeringen vil øke støtten til Midtøsten. Les saken på regjeringens sider.
Ukraina: Uttalelse fra utenriksminister Eide om anti-personellminer. Les saken på regjeringens sider.
Syria: Det mest voldelige året siden 2020. Les saken på UN News.
Haiti: Gjengvold fører til massefordrivelse. Les saken på UN News.
Fremtiden for FNs fredsbevarende operasjoner i en verden i krise: Eksperter gir sin mening. Les saken på PassBlues sider.
Norge slutter seg til internasjonalt initiativ om undersjøiske kabler. Les saken på regjeringens sider.
Menneskerettigheter
Barn står overfor utfordringer uten sidestykke innen 2050, advarer UNICEF-rapport
Barndommens fremtid «henger i en tynn tråd» ettersom tre store globale krefter – klimakatastrofer, befolkningsendringer og teknologiforskjeller – omformer barns liv, ifølge FNs barnefonds flaggskiprapport som ble utgitt på Verdens barnedag, 20. november. Les saken på UN News.
Uganda: FNs menneskerettighetssjef Volker Türk reagerer på bortføringen av opposisjonslederen Kizza Besigye
— Jeg er sjokkert over bortføringen av den ugandiske opposisjonspolitikeren Kizza Besigye den 16. november 2024 i Kenya og tvangsreturen av ham til Uganda. Etter å ha vært holdt i isolat, ble Besigye i går stilt for en militærdomstol i Kampala og siktet for våpen- og sikkerhetsbrudd som kan medføre dødsstraff, sa Volker Türk. Les saken på OHCHRs sider.
— Myanmars barn har ikke råd til å vente, advarer UNICEF. Les saken på UN News.
Myanmar: Amputerte utsatt for landminer, trakassering og blokkering av proteser av juntaen, hevder FN-eksperter. Les saken OHCHRs sider.
Singapore: FNs høykommissær for menneskerettigheter oppfordrer til å stanse forestående henrettelse av Rosman Bin Abdallah. Les saken på OHCHRs sider.
Hongkong: Alvorlig bekymring over straffeutmåling i henhold til nasjonal sikkerhetslov. Les saken på OHCHRs sider.
Ny lov for å forebygge partnerdrap foreslått. Les saken på regjeringens sider.
Arbeidsliv
Viktige arbeidslivsspørsmål behandlet av ILOs styre
I oktober–november godkjente ILOs styre blant annet organisasjonens strategiske plan for 2026-29, anerkjente fremgangen til den globale koalisjonen for sosial rettferdighet og godkjente nøkkelbudskap for det kommende andre verdenstoppmøtet for sosial utvikling. Les saken på ILOs sider.
G20: ILOs generaldirektør hyller landenes støtte til sosial rettferdighet, fattigdomsbekjempelse og reduksjon av ulikhet. Les saken på ILOs sider.
Kjennelser i Rikslønnsnmenda i lønnsoppgjøret i staten
Onsdag 20. november kom Rikslønnsnemnda med kjennelser i tvistene mellom staten og Akademikerne, staten og Unio og staten og LO Stat. Les saken på regjeringens sider.
Tesla har tariffavtale: — Jeg vet ikke om Elon Musk kjenner til dette. Les saken på FriFagbevegelses sider.
USA-valget vil påvirke Norge på fem måter i 2025. Les saken på FriFagbevegelses sider.
Zambia satser på grønn energi og sysselsetting. Les saken på ILOs sider.
Ukrainske mennesker på flukt møter høy arbeidsledighet. Les saken på IOMs sider.
Mennesker på flukt
UNHCR lanserer appell på 10 milliarder dollar for å håndtere den globale flyktningkrisen i 2025
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har lansert en appell på 10 milliarder dollar for 2025 for å møte kritiske behov og iverksette bærekraftige løsninger for millioner av mennesker på flukt og statsløse over hele verden. — Vi lever i en tid med ubarmhjertige kriser. Med kriser uten ende, understreker høykommissær Filippo Grandi. Les saken på UN News.
Matsikkerhet
Sult når skremmende høyder: WFP trenger 16,9 milliarder dollar i 2025
Verdens matvareprogram (WFP) trenger om rundt 16,9 milliarder dollar for å løse den eskalerende globale sultkrisen – omtrent det samme beløpet som verden bruker på kaffe på bare to uker. Les saken på UN News.
DR Kongo: Én av fire lider av akutt sult, advarer FN
FNs humanitære organisasjon advarte torsdag om at én av fire mennesker i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) lider av sult på «krise- eller verre» nivåer, noe som rammer hele 25,6 millioner mennesker. Les saken på UN News.
Mellom-Amerika: Fra klimakrise til matkrise
Over ti millioner mennesker rammes av klimaendringene som ødelegger avlinger og tar levebrødet fra folk i Mellom-Amerikas «tørre korridor». Les saken på Panorama nyheter.
Sudan: Livsviktig matvarehjelp når sårbare områder. Les saken på UN News.
Helse
WHO trapper opp kampen mot livmorhalskreft
WHO presser på for utvikling av bedre HPV-tester i nytt rammeverk. Disse tekniske retningslinjene setter standarder for tester som kan brukes i avsidesliggende områder med høy belastning, spesielt i lav- og mellominntektsland. Guiden understreker viktigheten av tester som gir kvinner muligheten til å samle prøver selv, samt verktøy som muliggjør testing nærmere der kvinner mottar helsehjelp. Dette skal støtte innovasjon og gi tilgang til kostnadseffektive løsninger, særlig i ressursbegrensede områder. Les saken på WHOs sider.
M-kopper: WHO godkjenner midlertidig bruk av vaksine
WHO har lagt m-koppe-vaksinen LC16m8 til listen for nødbruk. Denne beslutningen skal sikre større og raskere tilgang på vaksiner i områder med økende utbrudd. WHO understreker viktigheten av vaksiner som en del av en helhetlig respons på m-koppe-utbruddene. Les saken på WHOs sider.
Libanon: 226 helsearbeidere drept siden 7. oktober i fjor, advarer WHO
226 helsearbeidere er drept i løpet av krigen som brøt ut i Midtøsten 7. oktober i fjor, melder Verdens helseorganisasjon (WHO). Les saken på Panorama nyheter.
Utvikling
Hva er Sivilisasjonenes allianse, og hvorfor er dette forumet så viktig nå?
Kriger herjer i Gaza, Libanon, Sudan, Ukraina og andre steder, det varsles om sult og hungersnød og en skremmende økning i hat, antisemittisme og islamofobi både på og utenfor nettet. Her kommer Sivilisasjonenes allianse – et viktig FN-initiativ – inn i bildet. Denne alliansen vil holde sitt 10. globale forum fra 25. til 27. november med mål om å bygge bro mellom splittede samfunn rundt om i verden. Men hva er denne alliansen egentlig, og hvorfor er det globale forumet så viktig akkurat nå? Les saken på UN News.
Norge øker bidraget til fondet for de fattigste landene i verden
Regjeringen bidrar med over 5 milliarder kroner til Verdensbankens fond som bekjemper fattigdom i de fattigste landene i verden. Det er mer enn i noe annet år tidligere. Bidraget for perioden 2026-2028 er en økning på 50 prosent sammenlignet med forrige bidrag til International Development Association, IDA. — Pengene skal blant annet gå til å sikre folk mat, tilgang til elektrisitet og tiltak for å møte klimaendringene, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Les saken på regjeringens sider.
Én prosent til bistand i 2024
Med forslag til årets siste justering av statsbudsjettet, når regjeringen målet om at én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) skal gå til bistand. — Jeg er glad for at vi når målet vårt, også i år, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Les saken på regjeringens sider.
Sudan: Kortsiktig humanitær bistand alene er ikke nok til å lette den alvorlige forverringen i sysselsetting, inntekt, tilgang til viktige tjenester og matsikkerhet. Les saken på UNDPs sider.
FN-sambandet mener
— De er jo bærekraftige, liksom
Ski-VM har så store ambisjoner for bærekraft at den neste generasjonen som skal arrangere VM på ski i Trondheim, har vanskelig for å tro på dem. Mens noen er kritiske, er andre glade for ordene og ambisjonene fra VM på ski. Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet, er en av dem. — Vi er imponert over arbeidet ski-VM gjør for å bli mer bærekraftig. Vi må alle gjøre mer for å sikre en verden det blir mulig å leve i, sier Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet. Les saken i Aftenposten.
«Sikkerhetsrådet» samlet i Høyanger
Krigen i Sudan stod på dagsorden da FN-sambandet besøkte Høyanger videregående skole forrige uke. FN-sambandets Kai Grieg omtaler sikkerhetsrådsseansen på skolen som realistisk, men som i det virkelige Rådet er sannsynligheten for at det blir full enighet landene imellom ganske lavt. — Det vi erfarer er at det sjeldent blir en løsning som alle landene kan samle seg rundt i Sikkerhetsrådet, men landene blir gjerne enige om noe, og at deler av en løsning kan bli vedtatt. På den måten kan man komme litt videre i konflikter likevel, understreker Grieg. Les saken i Ytre Sogn Avis.
Vi jobber for å bekjempe utenforskap på fritidsarenaene
Vårt felles ønske er at idretten skal være inkluderende for alle, og at vi sammen kan stå opp mot all form for mobbing/hets og rasisme. Les kronikken, skrevet av Andrea Giæver Loko, regionrådgiver Redd Barna, Gro A Stokke, kulturvernrådgiver i Tromsø kommune, Cristian Ariel Peña, rådgiver i FN-sambandet, Britt Leandersen, Tromsø Idrettsråd, i Nordnorsk debatt.
Mangfoldshuset bygger bro mellom ulike kulturer
FN-sambandet har tatt en tur innom Mangfoldshuset Mortensrud og snakket med kvinner for å snevre inn distansen mellom den ulike kunnskapen de sitter på. – Jeg vil at alle skal forstå at kvinner og menn er like mye verdt, understreker FN-sambandets Siri Nikolaisen. Les saken på Journalens sider.
Merk deg! Kommende arrangementer
25.–27. november: Det 10. globale forumet i Sivilisasjonenes allianse. Les mer om arrangementet.
25.–29. november: Den 5. gjennomgangskonferansen (5RC) av Minekonvensjonen. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar. Les mer om arrangementet.
25. november–1. desember: Den 5. femte den femte forhandlingsrunden om en global avtale mot plastforurensning. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim deltar fra fredag 29. november til søndag 1. desember. Les mer om arrangementet.
26. november: Lansering av UNAIDS sin Verdens aids-dags-rapport «Take the Rights Path to end aids». Les mer om arrangementet.
27. november: Den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) lanserer den siste utgaven av sin årlige globale vurdering av digital tilkobling. Les mer om arrangementet.
28. november: FN-sambandet og Deichman Tøyen inviterer til Internasjonal frokost om «Valgåret 2024: Hvordan går det med demokratiet». Les mer om arrangementet og meld deg på.
28. november: ILO lanserer sin flaggskiprapport om globale lønnstrender og ulikhet. Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
- 25. november: Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner
- 26. november: Verdensdagen for bærekraftig transport
- 29. november: Internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folket
- 30. november: Minnedag for ofre for kjemisk krigføring
- 1. desember: Verdens aids-dag
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Nina S. Martin blir ny kommunikasjonssjef i FN-sambandet6.12.2024 14:20:04 CET | Pressemelding
Martin har bred erfaring innen kommunikasjonsfeltet, blant annet som journalist, programleder, sjefredaktør og partner i produksjonsbyrå.
Denne uka i FN: Ingen plastavtale vedtatt!2.12.2024 13:21:44 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN
Denne uka i FN: Tre ting vi har lært fra COP2918.11.2024 16:12:12 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: FN-sambandets guide til klimatoppmøtet COP2911.11.2024 13:00:38 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dette arrangementet vil samle Bjørg Sandkjær, statssekretær i UD, ungdomspolitikere og FN, på torsdag 7. november.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom