Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
En pålitelig stemme i en tid med store utfordringer
– De naturhistoriske museene er mer enn bare utstillinger – de er samfunnets levende arkiver for biologisk mangfold, sier Brit Lisa Skjelkvåle, direktør ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
– I møte med dagens klima- og naturkriser trenger vi museene som en pålitelig stemme som kan belyse og nyansere debatten.
Gjennom over 400 år har naturhistoriske museer i Norden samlet planter, dyr, mineraler og fossiler. Disse samlingene er en uvurderlig kilde til innsikt i naturens endringer gjennom tidene og gir grunnlag for å forstå fremtidens miljøutfordringer.
Samarbeid på tvers av grenser for å møte fremtiden
Forrige uke møttes direktørene for de fem nordiske naturhistoriske museene i Stockholm for å diskutere hvordan et styrket samarbeid kan hjelpe dem til å bli enda bedre på å formidle kunnskap om biodiversitet og miljøendringer. Samarbeidet har som mål å styrke museenes muligheter til å drive forskning og formidling som kan gi samfunnet bedre verktøy til å forstå og løse dagens klimautfordringer.
– Et felles nordisk initiativ vil gi oss enda bedre data om biologisk mangfold og miljøendringer. Det er helt avgjørende for å kunne ta kunnskapsbaserte beslutninger i møte med globale utfordringer, sier Skjelkvåle.
Digitale ambisjoner og felles utfordringer
Men museene står også overfor store praktiske utfordringer: Plassmangel, sikring av samlingene og behovet for omfattende digitalisering er felles problemstillinger. Økt digital tilgang til samlingene vil gjøre det mulig for forskere og publikum over hele verden å utforske og lære fra museenes samlinger. Men for å oppnå dette trengs betydelige investeringer.
– Vi ønsker at alle skal få digital tilgang til våre samlinger. Slik kan vi bidra til både vitenskap og samfunn med enda mer tilgjengelig kunnskap, sier Skjelkvåle. Hun peker på Storbritannias suksess med å investere i digitalisering av samlingene sine som en inspirasjon for Norden.
Samlet for en bærekraftig fremtid
Med på møtet i Stockholm var de fem direktørene Brit Lisa Skjelkvåle, Naturhistorisk Museum Oslo, Paula Kankaanpaa, Naturhistoriska museet Finland, Lisa Månsson, Naturhistoriska riksmuseet Sverige, Hilmar J. Malmquist, Naturhistoriska museet Island og Nina Rønsted, Statens Naturhistoriske museum Danmark.
De fem museene står samlet for å sikre at naturens historie bevares og formidles til fremtidige generasjoner. Sammen håper de å sikre finansiering og utvikle samarbeid som kan løfte de naturhistoriske museene til en enda mer sentral rolle i samfunnets bærekraftige utvikling.
Nøkkelord
Kontakter
Karenina KriszatKommunikasjonsleder
Naturhistorisk museum i Oslo
Bilder
Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Historisk konsert: ØYA gir scenen til utrydningstruede fugler6.8.2024 12:08:07 CEST | Pressemelding
For første gang under Øyafestivalen – eller kanskje noen festival – ryddes det plass i festivalprogrammet til utrydningstruede fugler. Målet er at det ikke er siste gang vi hører dem.
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling.31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillingen lar publikum utforske Norges geologiske historie over 3 milliarder år gjennom store, fargerike steiner og imponerende strukturer. Steinhagen er tilrettelagt slik at barn kan oppdage steinenes verden gjennom sanser og bevegelse.
Presseinvitasjon til utstillingsåpning27.5.2024 15:19:50 CEST | Presseinvitasjon
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling. Torsdag 30. mai åpner Steinhagen på Naturhistorisk museum. Utstillingen tar publikum med på en reise i Norges fascinerende geologiske historie gjennom 3 milliarder år.
Hva er egentlig verdens mest miljøvennlige plagg?8.3.2024 07:15:00 CET | Pressemelding
12. mars åpner utstillingen Beyond fast fashion på Naturhistorisk museum. Utstillingen handler om den enorme veksten i klesproduksjon de siste tiårene, hvor klær kommer fra og hvor de havner til slutt. Den peker også på hvem som egentlig har ansvaret for å stoppe den stadig voksende overproduksjonen og -forbruket av klær.
Publikumsrekord for Naturhistorisk museum22.1.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
For andre år på rad opplever Naturhistorisk museum rekordhøye besøkstall. 212 717 personer besøkte museet i 2023. Det er en økning på 8 prosent fra 2022 og 65 000 flere besøkende siden 2019 som var siste normalår før pandemiårene 2020 og 2021 hvor museet var stengt i perioder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom