Skjebnetid for Europa: Trump 1.0 vs Trump 2.0
– Jeg tror Donald Trump dypest inne har en forakt for demokrati som system, sier Tore Wig, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Det er valg i USA, men i år står også fremtiden til verdens demokratier på spill.
Tore Wig forsker på autoritære regimer og konflikt. I podkasten Universitetsplassen ser han nærmere på hvorfor verden gradvis har begynt å bli mer autoritær, og hvordan velgere og politikere kan straffe autoritære politikere.
Autoritær bølgetopp
I dag er det omtrent like mange diktaturer som demokratier, men 70 % av verdens befolkning bor i autoritære regimer. Og flere kan det bli. For dersom Trump vinner valget og tar USA i en mer autoritær retning, kan verdens autoritære politikere få drahjelp av verdens mektigste mann.
– Autoritære ledere over hele verden får plutselig en person de kjenner igjen i den amerikanske presidenten, og det blir mer uformell støtte til autoritære bevegelser fra USA.
Autoritære regimer og krig
Ifølge Wig har også noen autoritære regimer en mye høyere tendens til å gå til krig, og bruker Israel som eksempel på denne sammenhengen.
Tidligere i år mistet landet status som liberalt demokrati, blant annet etter et forslag til rettsreform fra statsminister Benjamin Netanyahu. Et forslag mange beskriver som et angrep på demokratiet, og som var årsaken til en ti måneder lang protestbevegelse over hele Israel i 2023.
– Økt konsentrasjon av makt rundt én leder er en ganske farlig utvikling, med tanke på om et land blir mer eller mindre krigersk.
Professor i statsvitenskap Tore Wig Foto: Erik / Engblad
Wig mener Netanyahu er en leder som har forsøkt å trekke landet i en autoritær retning. Han er utsatt for korrupsjonsanklager, og har derfor dårlige utsikter om han mister makten.
– Mange som analyserer Israel og Midtøsten påpeker at en av grunnene til at Netanyahu-regimet fortsetter å krige både i Gaza og i Libanon, og ikke virker å være særlig interessert i våpenhvile eller en mer varig fredsløsning, er fordi Netanyahu personlig har et insentiv til å forbli ved makten. Og det er nøyaktig den typen logikk som kobler autoritære regimer til krig i forskningen.
Velgere som førstelinjeforsvar
Ifølge Wig vinner autokratene frem ved at de står for noe populært, som innvandringsmotstand, i tillegg til en mer autoritær styreform. Velgere og partiene selv har et ansvar for å straffe og filtrere ut autoritære politikere.
– Det viktigste forsvaret mot autoritære krefter er derfor å vekte demokrati tyngre enn noe annet man ellers er opptatt av som velger. Kostnaden ved å gjøre noe autoritært som politiker er ikke stor nok til at vi kan være trygge på at demokratiet vil overleve en autoritær trussel, sier Wig.
Om podkasten Skjebnetid for Europa
- En forskningsbasert formidlingsserie med ledende forskere og ekspert som utforsker trusler mot demokrati og sikkerhet i Europa
- Produsert av, og distribuert gjennom UiO- podkasten Universitetsplassen
- Tidligere gjester: Kjerstin Aukrust om valget i Frankrike og Anders Jupskås om fremveksten av høyrepopulisme i Eurpa
- Programleder er Arild Blomkvist
Nøkkelord
Bilder
Lenker
Om oss
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Anbefaler samarbeid for å sikre tilgang til psykologer i Innlandet31.10.2024 15:00:41 CET | Pressemelding
Det er en mangel på psykologer i Innlandet. Universitetet i Oslo og Sykehuset Innlandet vil derfor samarbeide om en ny studieretning, hvor psykologstudentene vil gjennomføre store deler av utdanningen i Innlandet. Målet er at studentene skal bli i regionen når de skal ut i jobb.
Kan et nytt mini-NATO avskrekke Russland dersom Trump trekker USA ut av NATO?12.7.2024 11:40:02 CEST | Pressemelding
Toppforskere i dystopisk debatt om Europas sikkerhet: – Et fullstendig bortfall av amerikanske sikkerhetsgarantier overfor Europa, er et av de mer dystre scenarioene vi kan se for oss.
C-REX- forsker Anders Jupskås om fremveksten av høyrepopulisme9.7.2024 10:22:28 CEST | Pressemelding
Høyrepopulistiske partier vil ha makt i Europa. – Veldig mye koker ned til hva eliten på høyresiden er villig til å gjøre for å opprettholde makten, sier ekstremismeforsker Anders Ravik Jupskås ved C-REX Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo
Valg i Frankrike: Fransk facelift på ytre høyre21.6.2024 14:20:00 CEST | Pressemelding
Frankrike forbereder seg på politisk drama og en fremtid der de som ligger ytterst til høyre kommer til makta. Mange som nærmest har gitt opp franske politikere ser nå til Marine Le Pen som siste håp.
Seks fremragende prisvinnere ved UiO22.5.2024 13:16:22 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har utpekt årets vinnere av Forskningsprisen, Utdanningsprisen, Formidlingsprisen, Innovasjonsprisen og UiOs pris for yngre forskere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom