Denne uka i FN: Begrepene du bør kunne for å følge forhandlingene på COP16
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Begrepene du bør kunne for å følge forhandlingene på COP16
En stor del av naturtoppmøtet COP16, nå i sin siste uke, handler om midlene som skal gå til å finansiere beskyttelsen av naturmangfold i det globale sør. Men, vet du hva CBD, «mega-mangfold», KMGBF, og DSI står for? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I oktober har Sveits presidentskapet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I november tar Storbritannia over presidentskapet.
Mandag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om situasjonen i Sudan, og en orientering under dagsordenpunktet «Situasjonen i Midtøsten». Iran har bedt om et møte for å diskutere Israels angrep mot Iran 26. oktober, som gjengjeldelse for Irans luftbårne angrep på Israel 1. oktober. Rådet vil også holde lukkede konsultasjoner om FN-oppdraget for folkeavstemningen i Vest-Sahara (MINURSO).
Tirsdag: Rådet vil holde en kvartalsvis åpen debatt om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina».
Onsdag: Sikkerhetsrådet skal stemme over fire resolusjonsforslag om fornyelse av mandatene til FNs fredsoperasjoner, inkludert FNs assistanseoppdrag i Somalia (UNSOM), FNs støtteoppdrag i Libya (UNSMIL), FNs oppdrag for folkeavstemningen i Vest-Sahara (MINURSO) og FNs verifikasjonsoppdrag i Colombia. Rådet vil også holde sin halvårlige orientering om situasjonen i Kosovo. Deretter vil Sikkerhetsrådet holde en orientering under dagsordenpunktet «Opprettholdelse av fred og sikkerhet i Ukraina». Ukraina har bedt om møtet for å diskutere den påståtte mulige involveringen av tropper fra Nord-Korea i konflikten.
Torsdag: Rådet vil holde en orientering under dagsordenpunktet «Trusler mot internasjonal fred og sikkerhet». Russland har bedt om møtet for å diskutere leveransen av vestlige våpen til Ukraina. Den sveitsiske FN-ambassadøren Pascale Baeriswyl skal, etter planen, lede en oppsummering av månedens aktiviteter for alle FN-medlemmene.
Fredag: Storbritannia vil overta presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Rådets medlemmer vil diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for november i lukkede konsultasjoner. Rådet vil også holde sin halvårlige debatt om Bosnia-Hercegovina.
Ellers denne uken er det trolig at Sikkerhetsrådet vil fortsette behandlingen av et utkast til en resolusjon om Myanmar. Det er også ventet at medlemmene vil fortsette å forhandle om et utkast til presidentuttalelse om FNs regionale kontor for Sentral-Afrika (UNOCA).
Nytt «FN-løft» skal sikre kvinners likeverdige deltakelse i fred
Kvinner spiller en sentral rolle i å bygge og opprettholde fred. Nå har FN lansert initiativet «Common Pledge», som skal samle meklere, regjeringer og sivilsamfunnet for å sikre full, likestilt og meningsfull deltakelse av kvinner i fredsprosesser. Les saken på UN News.
Prosentandelen kvinner drept i krig doblet i 2023: FN-rapport
Andelen kvinner som ble drept i væpnede konflikter doblet seg i fjor sammenlignet med 2022, og utgjorde 40 prosent av alle krigsdødsfaller, mens FN-verifiserte tilfeller av konfliktrelatert seksuell vold økte med 50 prosent. Les saken på UN News.
Sudan: FN-topp fordømmer angrep mot sivile i delstaten Al Jazirah
FNs øverste humanitære leder i Sudan har slått alarm over en kraftig opptrapping av volden i en region nær hovedstaden Khartoum, der angrep som nylig skal ha blitt utført av Rapid Support Forces (RSF), har krevd mer enn 120 menneskeliv. Les saken på UN News.
Ukraina: FN-sjefen understreker at russisk invasjon bryter med FN-pakten i samtale med Putin
FNs generalsekretær António Guterres gjentok i et møte med Russlands president Vladimir Putin at landets pågående invasjon av Ukraina er i strid med FN-pakten og folkeretten. Les saken på UN News.
Ukraina: Befolkningen har falt med 10 millioner siden Russland invaderte landet i 2014, ifølge UNFPA
En stadig dypere demografisk krise herjer i Ukraina, forverret av Russlands invasjon, sier FNs organisasjon for seksuell og reproduktiv helse, UNFPA, og understreker at det er et presserende behov for omfattende gjenopprettingsstrategier med fokus på menneskelig kapital og sosioøkonomiske reformer. Les saken på UN News.
FN-sjefen oppfordrer til en stans i opptrappingen etter israelske angrep mot Iran
FNs generalsekretær oppfordret lørdag til umiddelbar stans i alle eskalerende handlinger i Midtøsten, etter nattens angrep fra Israel Defense Forces (IDF) mot mål i Iran. Les saken på UN News.
Gaza: — Hele befolkningen i nord risikerer å dø, advarer FNs øverste humanitære representant
FNs øverste humanitære representant advarte lørdag om at hele befolkningen nord i Gaza står i fare for å dø, og ba om en umiddelbar stans i de israelske styrkenes «åpenbare mangel på respekt for grunnleggende medmenneskelighet». Les saken på UN News.
Gaza: — Har ikke sett noe lignende, sier FN-representant
Mens hus etter hus legges i grus, og palestinerne lever midt i ruiner og skrot, tviholder FN-representant Sarah Poole på håpet om en bedre framtid for Gazas befolkning. Les saken på Panorama nyheter.
Gaza: Krigen har satt Palestinas utvikling nesten 70 år tilbake i tid
Konsekvensene av krigen i Gaza og opptrappingen på Vestbredden har satt utviklingen i Palestina omtrent 69 år tilbake, ifølge en ny FN-rapport. Les saken på UN News.
UNRWA: Nordisk uttalelse om lovforslagene i Knesset
De nordiske landene er dypt bekymret over at Knesset nylig har lagt fram lovforslag som, dersom de blir vedtatt, vil hindre FNs organisasjon for palestinske flykninger (UNRWA) i å fortsette sin virksomhet på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og i Gaza. Les saken på regjeringens sider.
Libanon: FN er bekymret over israelsk angrep som drepte journalister
FN-topper i Libanon uttrykte fredag bekymring over et israelsk angrep som rammet en boligblokk i Sør-Libanon, der tre journalister ble drept og tre andre såret. — Jeg er dypt bekymret for det økende antallet journalister drept og skadet som følge av israelske angrep i Gaza og Sør-Libanon, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på UN News, og uttalelsen fra utenriksministeren på regjeringens sider.
Utenriksministeren til Stortinget: — Et drama av ekstraordinære dimensjoner i Midtøsten
På torsdag holdt utenriksministeren sin redegjørelse for Stortinget om situasjonen i Midtøsten. — Siden 7. oktober i fjor har vi vært vitne til et drama av ekstraordinære dimensjoner i Midtøsten. Israel er fortsatt i sjokk og sorg etter Hamas’ grufulle terrorangrep. I Gaza er mer enn 42 000 er drept. Det er sammenbrudd på alle samfunnsområder, sa han. Les saken på regjeringens sider.
FNs sikkerhetsråd ser på hvordan teknologi kan påvirke internasjonal fred og sikkerhet
FNs sikkerhetsråd har utforsket de positive og negative sidene ved den raske teknologiutviklingen – som spenner fra kunstig intelligens til nevroteknologi – og fremhevet både banebrytende løsninger og nye risikoer for global fred og sikkerhet. Les saken på UN News.
Briten Tom Fletcher utnevnt som FNs nødhjelpssjef og leder av OCHA. Les saken på FNs sider.
Menneskerettigheter
UNESCO: Kraftig økning i bruken av «økonomiske lovverk» for å bringe journalister til taushet
En ny UNESCO-rapport viser en urovekkende økning i antall anklager om økonomiske lovbrudd for å presse, true og bringe uavhengige journalister og medier til taushet i løpet av de siste tre årene. Av 120 saker som UNESCO har gjennomgått i perioden 2005 til 2024, fant 60 prosent sted mellom 2019 og 2023. Les saken på UNESCOs sider.
Rettighetsekspert vil at seksuell vold anerkjennes som tortur for å styrke rettsvernet
FNs menneskerettighetsråds oppnevnte uavhengige ekspert på tortur har sagt til UN News at seksuell vold begått i krigstid bør anerkjennes innenfor rammen av torturkonvensjonen for å sikre at straffeforfølgelse har et solid juridisk grunnlag. Les saken på UN News.
Bekymret for hets mot jødiske nordmenn
— I en verden som preges av polarisering og krig, mener regjeringen det er behov for mer diplomati og dialog. Ikke mindre, skriver statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik i et tilsvar på et debattinnlegg til Mahmoud Farahmand. Les saken på regjeringens sider.
Menneskerettighetsforkjempere hjelper land med å gjøre bærekraftig utvikling til virkelighet
Regjeringer må se på menneskerettighetsforkjempere som allierte i arbeidet med å nå bærekraftsmålene, sier Mary Lawlor, FNs spesialrapportør for situasjonen til menneskerettighetsforkjempere, oppnevnt av FNs menneskerettighetsråd. Les saken på UN News.
En tragedie i en tragedie på Gaza: FN-eksperter er forskrekket over de forferdelige forholdene for palestinere med funksjonsnedsettelser
Ett år etter Israels «hensynsløse» militære angrep på Gazastripen, advarte FN-eksperter i dag om at palestinere med nedsatt funksjonsevne står overfor uutholdelige beskyttelsesrisikoer, inkludert uunngåelig død og skader, midt i vilkårlige angrep fra israelske okkupasjonsstyrker som har ødelagt kritisk infrastruktur og utslettet muligheten for humanitær bistand. Les saken på OHCHRs sider.
— Det haster med å forene menneskeheten gjennom KI og internasjonal solidaritet, understreker norsk uavhengig ekspert
I en stadig mer polarisert verden har kunstig intelligens (KI) potensial til å forene menneskeheten. Dette mener en uavhengig menneskerettighetsekspert. — De som lever i fattigdom og i sårbare situasjoner, er særlig berørt av den økende bruken av kunstig intelligens, som brukes av stater som et verktøy for å «overpolitisere» marginaliserte samfunn», understreker Cecilia Bailliet, den norske juristen som for tiden er FNs uavhengige ekspert på menneskerettigheter og internasjonal solidaritet, i en rapport til FNs generalforsamling. Les saken på OHCHRs sider.
Rettighetsekspert krever slutt på diskriminerende politikk og praksis i idretten
FNs spesialrapportør for kulturelle rettigheter oppfordrer land til å handle nå for å fjerne stereotypier i idretten og sikre ikke-diskriminering for alle idrettsutøvere. Les saken på UN News.
Religions- og trosfrihet er grunnleggende for å oppnå varig og bærekraftig fred: FN-ekspert
I en verden med økende vold og krig er det mer presserende enn noen gang å beskytte tanke-, samvittighets-, religions- og trosfriheten, ifølge en FN-ekspert. Les saken på OHCHRs sider.
Arbeidsliv
COP16: Bærekraftig forvaltning av naturmangfold i landbruket kan skape millioner av nye jobber i Latin-Amerika, sier ILO
ILO har funnet at 64 millioner «grønne jobber» i Latin-Amerika og Karibia – 19 prosent av det totale antallet – er avhengige av naturmangfold og økosystemer. Av denne grunn er FNs naturtoppmøte COP16 en viktig mulighet til å møte det presserende behovet for å beskytte naturmangfold gjennom å skape anstendig og bærekraftig arbeid. Les saken på ILOs sider.
ILO påpeker mangler i sosial dialog i EU og kandidatlandene til EU-medlemskap. Les saken på ILOs sider.
Regjeringen vil gjøre Nav-opplæringen mer fleksibel for å få flere i jobb. Les saken på regjeringens sider
Matsikkerhet
COP16: Naturmangfold er avgjørende for å brødfø en sulten planet, understreker IFAD
FNs internasjonale fond for landbruksutvikling (IFAD) oppfordrer verdens ledere på COP16 til å rette større fokus og finansiering mot småskala bønder. Produsenter på landsbygda står i frontlinjen når det gjelder tap av naturmangfold og klimaendringer, og de må være i stand til å dyrke en rekke ulike avlinger på en bærekraftig måte for lokalt og globalt forbruk, og særlig for de over tre milliarder menneskene som ikke har råd til et sunt kosthold. Les saken på IFADs sider.
Haiti: «Spiralkrisen» krever fortsatt global oppmerksomhet
Den internasjonale oppmerksomheten må fortsatt være rettet mot Haiti, der den politiske usikkerheten vedvarer, og der den voldsomme gjengvolden og matmangelen fortsetter å kaste landet «inn i en eskalerende krise», sa en høytstående leder i Verdens matvareprogram (WFP) på fredag. Les saken på UN News.
WFP ønsker velkommen søkelyset på matsikkerhet i G7 sin utviklingsagenda
Verdens matvareprogram (WFP) ønsker velkommen G7-landenes siste innsats for å sette matsikkerhet og ernæring i konflikt og i sårbare situasjoner i sentrum for sin utviklingsagenda. Les saken på WFPs sider.
Helse
WHO: Nå er Egypt malariafritt
Verdens helseorganisasjon (WHO) har sertifisert Egypt som malariafritt, noe som markerer en viktig milepæl for folkehelsen i et land med mer enn 100 millioner innbyggere. Den egyptiske regjeringen og det egyptiske folket har arbeidet i nesten 100 år for å få bukt med en sykdom som har forekommet i landet siden antikken. — Malaria er like gammel som den egyptiske sivilisasjonen selv, men sykdommen som plaget faraoene, tilhører nå landets historie og ikke landets fremtid», understreker Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør. Les saken på WHOs sider.
Gaza: Palestinere dør mens evakueringen utsettes
Barn og personer med nedsatt funksjonsevne lever under stadig mer forferdelige forhold i det krigsherjede Gaza, og noen dør mens de venter på medisinsk evakuering, ifølge FN-eksperter. Les saken på UN News.
Nord-Gaza: Poliovaksinasjonskampanjen utsettes grunnet intense bombeangrep, massefordrivelser og manglende tilgang. Les saken på WHOs sider.
Gaza: Angrepet på sykehuset nord i Gaza er «dypt urovekkende», sier WHO-sjefen. Les saken på UN News.
— Uten alkohol kan jeg være den faren jeg alltid har ønsket å være, sier journalist og radioprogramleder Michael Andreassen til WHO. Les saken på WHOs sider.
En vekstbesatt økonomi skaper en «usynlig mental helsekrise» for mennesker i fattigdom. Les saken på OHCHRs sider.
Skadereduksjon bør innlemmes i universell helsedekning: FN-ekspert. Les saken på OHCHRs sider.
Klima og miljø
Land må tette det enorme utslippsgapet i de nye klimaløftene og levere umiddelbare tiltak, ellers vil 1,5-gradersmålet være ute av sikte
Land må kollektivt forplikte seg til å kutte 42 prosent av de årlige klimagassutslippene innen 2030, og 57 prosent innen 2035 i den neste runden med nasjonalt fastsatte bidrag – og støtte opp om dette med raske tiltak – ellers vil Parisavtalens 1,5-gradersmål være ute av sikte i løpet av få år. Dette er funnene til en ny rapport fra FNs miljøprogram (UNEP). Les saken på UNEPs sider.
Kraftfull støtte til fornybar energi
Norge gir 248 millioner kroner til bedrifter som satser på fornybar energi i land i det globale sør. Pengene blir gitt i en tidlig fase av prosjektene for å ta ned risikoen. — En ettertraktet ordning fordi den fungerer, sier utviklingsministeren. Les saken på regjeringens sider.
Over 30 000 nye frøprøver deponert i Svalbard Globale frøhvelv
Forrige uke har den globale frøkvelven på Svalbard fått deponert over 30 000 nye frøprøver fra 23 land, blant annet fra Palestina og Sudan. Les saken på regjeringens sider.
Utvikling
UNDP Norge: Blir verden bedre?
Mange av oss lever et lengre, sunnere og rikere liv. Men denne levemåten legger et stort press på planeten vår, og kriger, konflikter og pandemier ryster verden. Nå som vi er over halvveis i implementeringen av 2030-agendaen for bærekraftig utvikling, er én ting klart: Verden er ikke på rett spor. Nå er det opp til oss alle å sørge for at bærekraftsmålene blir en virkelighet. Les saken på UNDP Norges sider.
Ukraina: Norge skal sikre strøm til 300 000 hjem
Den første av 20 nye transformatorer er levert til det ukrainske energiselskapet, Ukrenergo. Prosjektet REPOWER vil sikre 300 000 husholdninger strøm og mottar støtte gjennom Verdensbankens flergiverfond (URTF). I dagens møte med Ukrainas finansminister under Verdensbankens årsmøte, lovet utviklingsministeren 500 millioner kroner mer til fondet. Les saken på regjeringens sider.
FN-sambandet mener
Stopp FN-kuttene
24. oktober feiret tusenvis av nordmenn FN-dagen. Mange av disse var norske skoleelever. Sjelden har dagen vært viktigere å markere. I en verden preget av krig, konflikt, stormaktrivalisering og nasjonalistiske strømninger, trenger vi en global og universell organisasjon. Det er kun FN som er denne møteplassen, understreker FN-sambandets leder i et debattinnlegg. Les saken på Klassekampens sider.
Merk deg! Kommende arrangementer
21. oktober–1. november: Det 16. partsmøtet (COP16) under FNs konvensjon for biologisk mangfold. Les mer om arrangementet.
24.–30. oktober: FNs nedrustningsuke. Les mer om arrangementet.
24.–31. oktober: FNs globale uke for medie- og informasjonskompetanse. Les mer om arrangementet.
28. oktober: FNs generalforsamling vil holde sine 26. og 27. plenumsmøte. Les mer om arrangementet.
28. oktober: Flerpartshøringen mellom sesjonene som forberedelse til den fjerde internasjonale konferansen om utviklingsfinansiering (FfD4). Les mer om arrangementet.
28. oktober: Lansering av FNs rammekonvensjon om klimaendringers (UNFCCC) årlige synteserapport om nasjonalt fastsatte bidrag. Les mer om arrangementet.
28.–29. oktober: Årsmøtet til den globale alliansen for investorer for bærekraftig utvikling (GISD). Les mer om arrangementet.
28.–30. oktober: Den 10. sesjonen i ekspertmekanismen for retten til utvikling. Les mer om arrangementet.
28.–31. oktober: Den internasjonale konferansen om kvinner, fred og sikkerhet. Les mer om arrangementet.
28. oktober–1. november: Møter i Postdriftsrådet (S6). Les mer om arrangementet.
28. oktober–1. november: Det 13. møtet i partskonferansen for Wien-konvensjonen om beskyttelse av ozonlaget (COP13). Les mer om arrangementet.
28. oktober–1. november: Det 36. partsmøtet for Montreal-protokollen om stoffer som bryter ned ozonlaget (MOP 36). Les mer om arrangementet.
28. oktober–7. november: Den 352. sesjonen av ILOs styremøte. Les mer om arrangementet.
28. oktober–7. november: Den 142. sesjonen i Menneskerettighetskomiteen (CCPR). Les mer om arrangementet.
28. oktober–22. november: Den 81. sesjonen i Komiteen mot tortur (CAT). Les mer om arrangementet.
29. oktober: Seminar om «Bistand eller svik? Ny innsikt om 20 år med internasjonale militære styrker i Afghanistan», arrangert av PRIO. Les mer om arrangementet.
29.–31. oktober: Den 74. sesjonen i WHOs regionkomité for Europa (RC74). Les mer om arrangementet.
30. oktober: Konferansen «Women 4 Ethical Artificial Intelligence», arrangert av UNESCO. Les mer om arrangementet.
30. oktober: Lansering av «Hunger Hotspots»-rapporten, laget av Verdens matvareprogram (WFP) og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Les mer om arrangementet.
30. oktober: Frokostseminar om hvordan undervisning og fred i norske klasserom kan gi håp for framtiden, arrangert av Redd Barna. Statssekretær Bjørg Sandberg deltar. Les mer om arrangementet.
30.–31. oktober: Det 8. regionale symposiet om «Effektiv styring og KI-omstilling for 2030-agendaen: Fremme forvandlende tiltak for innovative offentlige tjenester», arrangert av DESA. Les mer om arrangementet.
31. oktober: Orientering om «Internasjonalt juridisk ansvar for å forhindre folkemord, stille krigsforbrytere til ansvar og få slutt på den ulovlige okkupasjonen av Palestina», arrangert av FNs komité for utøvelsen av det palestinske folkets umistelige rettigheter (CEIRPP). Les mer om arrangementet.
31. oktober–1. november: Det sosiale forumet 2024. Les mer om arrangementet.
1. november: FNs internasjonale medieseminar 2024 om fred i Midtøsten, arrangert av FNs avdeling for global kommunikasjon. Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
29. oktober: Den internasjonale dagen for omsorg og støtte
31. oktober: Verdens dag for byer
2. november: Internasjonal dag mot forbrytelser mot journalister
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: Tre ting vi har lært fra COP2918.11.2024 16:12:12 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: FN-sambandets guide til klimatoppmøtet COP2911.11.2024 13:00:38 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Dette arrangementet vil samle Bjørg Sandkjær, statssekretær i UD, ungdomspolitikere og FN, på torsdag 7. november.
Denne uka i FN: Hva skjer med menneskerettighetene i Norge?4.11.2024 11:22:09 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Oslo rådhus åpner dørene for nesten 1 000 skolebarn på FN-dagen22.10.2024 14:28:34 CEST | Pressemelding
På FN-dagen torsdag 24. oktober skal nærmere 1 000 tredje- og fjerdeklassinger ta turen til Oslo rådhus for å markere FN-dagen. Temaet er fred.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom