Blå Kors

Ni av ti eldre opplever at legen ikke prater med dem om hvordan alkohol påvirker helsen når vi blir eldre

Del

De fleste eldre i alderen 60-80 år drikker alkohol, men mange vet ikke at kroppen tåler alkohol dårligere enn da de var yngre. 90 prosent av eldre over 70 år tar medisiner, noe som kan være helseskadelig kombinert med alkohol. Imidlertid viser en ny undersøkelse at bare en av ti sier at legen har snakket med dem om hvordan alkohol kan påvirke helsen.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Tallene kommer frem i en undersøkelse utført av Opinion på vegne av Blå Kors, der 12 prosent sier at legen har snakket med dem om hvordan alkohol påvirker helsen.

Anita Ellefsen, divisjonsdirektør i Blå Kors mener tallene er oppsiktsvekkende.

– Dette er bekymringsfullt. Trolig gjenspeiler dette at leger generelt opplever at det er utfordrende å snakke med pasientene om alkoholvaner. Dette må vi ta på alvor, og jeg tror det er avgjørende at vi tilbyr leger og helsepersonell verktøy de kan bruke i møte med denne tematikken, sier Ellefsen.

Overlege og spesialist i rus- og avhengighetsmedisin, Inger Margrete Hageberg ved Blå Kors klinikk Skien påpeker at vanlige plager og sykdommer som eldre kommer med til legen kan handle om alkoholbruk. Dette kan for eksempel være plager som svimmelhet, diffuse smerter eller problemer med fordøyelsen. Hun mener derfor det er mange gode anledninger for legen til å snakke med pasienten om alkohol.

Kan virke for personlig

Hageberg tror at de lave tallene kan handle om tabuer knyttet til alkoholbruk.

 – Det kan være vanskelig for pasienten å ta opp egen alkoholbruk. Derfor mener jeg det er viktig at legen huske å spørre om pasienters alkoholbruk, særlig når de skriver ut medisiner, sier Hageberg.

– Når pasienten får informasjon om hvordan medisinene kan få en uheldig virkning sammen med alkohol, vil dette kunne motivere til å ta gode valg for helsen og redusere alkoholbruken.

Fakta om eldre og alkohol

  • Åtte av ti personer i alderen 60-79 år drikker alkohol. Alkoholvanene hos eldre har endret seg de siste ti-årene, særlig gjelder det kvinner. I dag reiser vi mer enn før, har bedre økonomi og drikkevanene har endret seg i takt med dette.
  • Eldre kan ha alkoholrelaterte helseproblemer uten at det handler om misbruk eller avhengighet. En aldrende kropp tåler ikke alkohol like godt som yngre mennesker. Eldre kan også opplever tap, ensomhet og endring i funksjon, og dette kan gi økt sårbarhet for å drikke på en helseskadelig måte.
  • Mange eldre er opptatt av å ta vare på helsen. Gjennom mer informasjon og kunnskap om hvordan alkohol kan påvirke helsen negativt, kan hver enkelt ta bedre valg for en god helse.

kilde: Eldre og alkohol - Blå Kors (blakors.no)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Divisjonsdirektør i Blå Kors, Anita Ellefsen.
Divisjonsdirektør i Blå Kors, Anita Ellefsen.
Last ned bilde
Inger Margrete
Inger Margrete
Last ned bilde

Dokumenter

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye