Tenåringsforeldre bekymret for barnas psykiske helse
Halvparten av tenåringsforeldrene er bekymret for barnas psykiske helse, viser en ny undersøkelse fra Blå Kors. Samtidig søker stadig flere ungdommer hjelp for psykiske utfordringer gjennom Blå Kors sin chat-tjeneste.

I en undersøkelse blant tenåringsforeldre, gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Blå Kors, svarer halvparten av tenåringsforeldrene at de er bekymret for barnas psykiske helse.
56 prosent svarer også at de er bekymret for sosiale medier og utfordringer knyttet til dette, som blant annet utenforskap, digital mobbing og skadelig innhold.
Videre svarer førti prosent at de ikke snakker med barna om psykisk helse, og en av tre ønsker å lære mer om hvordan de kan forstå tenåringen bedre.
–Vi må bli enda flinkere til å ta samtalen om psykisk helse med ungdommen vår. Puberteten og spesielt overgangen mellom barne- og ungdomsskole er ekstra sårbare. Barna kommer heller ikke alltid til oss når de har det vanskelig, og spesielt tenåringer kan lukke seg eller late som alt er bra, selv om det ikke er det. Vi må derfor hjelpe til å åpne døra for trygge samtaler, sier leder forebygging i Blå Kors, Camilla Lunde.
Hun mener det er viktig at foreldre og andre omsorgspersoner viser engasjement og lytter til det tenåringen har å si.
–Samtaler om psykisk helse må være like naturlig som fysisk helse, eller andre temaer som er viktige i barnas liv. Dette bidrar til å gjøre det lettere for tenåringen å åpne seg, sier Lunde.
Halvparten av ungdom har ikke fortalt noen om sine utfordringer
En fersk rapport fra Blå Kors chat-senter, en anonym chattetjeneste for barn og unge om psykisk helse, viser at over 7300 ungdommer tok kontakt med snakkompsyken i fjor. Temaer som toppet samtalene var psykisk uhelse, relasjonelle utfordringer og behandling. Dette medfører stress, trøtthet, tristhet og tankekjør.
Rapporten viser også at 60 prosent av ungdom som har snakket med en voksen, har snakket med helsepersonell. 32 prosent sier de har snakket med foreldre. De forteller videre om viktigheten av at en trygg voksen kan lytte til dem. Halvparten av de vi snakker med har ikke fortalt noen om det vanskelige de opplever. De fleste tør ikke å fortelle om det, fordi de er redd for konsekvensene.Hos oss er de anonyme, noe som gir et trygt rom å åpne seg i. Vi oppfordrer de unge til å formidle dette til foreldre eller andre omsorgspersoner, sier virksomhetsleder for chat-senteret Philip Lyding.
Barna vil at andre voksne også skal bry seg
En undersøkelse fra Ipsos fra 2024, på oppdrag fra Blå Kors, viser at nær halvparten av alle barn og unge også vil at en annen voksen enn foreldrene skal ta kontakt med dem og spørre hvordan de har det
–Dette viser viktigheten av at vi tør å bry oss, også når det gjelder andres barn. Vi vet at mange kan kvie seg for å gripe inn, men å vise at man bryr seg, er aldri feil, sier Lunde.
Fem tips til hvordan ta samtalen om psykisk helse med tenåringen din:
- Gjør psykisk helse til et naturlig samtaletema.
Snakk om psykisk helse på samme måte som fysisk helse. Spør ungdommen om hvordan det har det. Det gjør det lettere for dem å åpne seg. - Skap et trygt rom for samtalen.
Vis at du engasjerer deg, kan romme barnas opplevelser og lytte. Noen ganger trenger de bare å bli hørt, ikke at vi kommer med løsninger. Gi tenåringen plass til å uttrykke seg og anerkjenn det som formidles. - Still åpne spørsmål.
Still spørsmål som får tenåringen til å fortelle, i stedet for ja/nei spørsmål. - Vær en god rollemodell.
Vis at det er normalt å ha det vanskelig i perioder og del gjerne egne erfaringer . Ungdom speiler seg i den voksne, og hvis du er åpen, er det lettere at barna er det. - Vær oppmerksom på faresignaler.
Endringer i atferd som søvn, matlyst eller sosial tilbaketrekning kan være tegn på noe mer alvorlig. Kontakt fastlegen eller helsesykepleier ved bekymring.
SnakkOmPsyken.no er en anonym chattetjeneste for barn og unge hvor de kan chatte med fagpersoner. Her kan barn og unge chatte om alt de opplever som krevende i hverdagen.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla LundeLeder forebygging Blå KorsBlå Kors
Tel:93036914camilla.lunde@blakors.noPhilip LydingVirksomhetsleder Blå Kors chat-senterBlå Kors
Tel:992 95 348philip.lyding@blakors.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Blå Kors
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Blå Kors
En av fire barn og unge gruer seg til sommerferien16.6.2025 07:06:00 CEST | Pressemelding
Ferske tall fra Blå Kors viser at nesten en av fire barn og unge gruer seg til ferier. Hovedårsakene er at de ikke har noe å gjøre, noen å være med, dårlig økonomi eller andre utfordringer i familien. Blå Kors oppfordrer voksne til å løfte blikket og bidra til inkludering når de ser et barn stå utenfor fellesskapet.
Ny undersøkelse fra Blå Kors: Halvparten av barn og unge bruker penger i dataspill5.6.2025 12:55:07 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse fra Blå Kors viser en kobling mellom dataspill og økt interesse for pengespill blant barn og unge. Samtidig er det mange barn og som ikke har snakket med foreldrene sine om pengebruk i spill. – Det er helt avgjørende at vi foreldre forstår hva barna faktisk møter i spillverdenen, sier Magnus Eidem avdelingsleder i Blå Kors spilleavhengighet.
Norske tiendeklassinger topper europeisk statistikk: 28 prosent opplever at kokain er lett tilgjengelig30.5.2025 16:30:34 CEST | Pressemelding
Ny europeisk forskningsundersøkelse fra ESPAD viser at 28 prosent av norske tiendeklassinger mener kokain er lett tilgjengelig. Undersøkelsen viser også at 2,3 prosent av norsk ungdom har brukt kokain det siste året, sammenlignet med 1,7 prosent i Europa. Blå Kors er bekymret for utviklingen og etterlyser forebyggende tiltak.
Økende trend: Flere pasienter med kokainavhengighet9.5.2025 12:43:46 CEST | Pressemelding
Nye tall fra Blå Kors viser at bruk av kokain øker blant pasienter i behandling. På bare to år har andelen økt fra 28 prosent i 2022 til 37 prosent i 2024. Samtidig viser en undersøkelse at en av fire unge opplever at kokain er like vanlig som alkohol på fest.
En viktig reform for å beskytte barn og unge mot ulovlige rusmidler10.4.2025 13:02:58 CEST | Pressemelding
– Vi må beskytte barn og unge mot ulovlige rusmidler og skadevirkningene de har. Blå Kors mener regjeringens forslag til nytt lovverk vil bidra til dette, sier generalsekretær Trine Stensen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom