PFAS: Bruk av miljøgifta PFHxA blir skjerpa i EU

Del

Tekstil, papir og kosmetikk er nokre produkt som får strengare reglar for bruk av PFHxA - ei undergruppe av miljøgifta PFAS.

Bilete av person med allværsjakke
Miljøgifta PFHxA er ein type PFAS, og blir mellom anna brukt i impregnering av tekstil. Foto: Jaromir Chalabala, Mostphotos

Europakommisjonen har nyleg vedteke ein restriksjon under kjemikalieregelverket Reach mot perfluorheksansyre (PFHxA) og relaterte stoff. Relaterte stoff betyr stoff som kan gjerast om til PFHxA i miljøet.

Formålet med restriksjonen er å verne menneske, dyr og natur mot dei skadelege effektane av PFHxA, som er ei undergruppe av PFAS, dei mykje omtalt per- og polyfluorerte stoffar.

– PFHxA og andre PFAS-er er blant dei mest urovekkjande stoffa vi omgir oss med. For å minimere utsleppa er det nødvendig med eit internasjonalt forbod mot desse stoffa, seier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

PFAS-er er menneskeskapte stoff som er svært stabile. Det gjer at dei i svært lita grad blir brotne ned i miljøet. Dermed aukar også konsentrasjonane i menneske og miljøet. Dei blir ofte omtalte som "evigheitskjemikalium". Opp mot 30 prosent av norske barn og ungdom har så mykje PFAS i kroppen at det overskrid nivåa som blir rekna som trygge, ifølgje ein studie gjort av Folkehelseinstituttet.

PFHxA og relaterte stoff har vore mykje brukt i mange produkt, som forbrukartekstilar, matemballasje, kosmetikk, og brannskum. PFHxA er i tillegg mobilt i vassmiljøet og følgjer vassvegane gjennom elvar, innsjøar og grunnvatn.

Restriksjonen byrjar å gjelde frå våren 2026, med fleire overgangsperiodar.

Målretta forbod mot PFHxA

Den nyleg vedtekne restriksjonen inneber eit målretta forbod mot bruk av PFHxA og relaterte stoff i fleire bruksområde som gjeld allmennheita, inkludert tekstil, klede, sko, papir og papp i matkontaktmateriale, i kosmetikk, og dessutan i brannskum (unntak for bruk i store industrianlegg).

Det er ulike overgangsperiodar for når restriksjonen byrjar å gjelde for dei ulike produkttypane, avhengig av når det vil finnast alternative stoff som er trygge for helse og miljø. Overgangsperiodane varierer frå 18 månader til 5 år.

 

Faktaboks: Restriksjonen har ulike overgangsperiodar

Frå datoane nedanfor vil restriksjonen starte å gjelde for dei spesifiserte bruksmåtane

10. april 2026:

  • brannskum og brannskumkonsentrat til øving og testing mot at det ikkje er utslepp til miljø
  • brannskum og brannskumkonsentrat for offentleg brannvesen, med unntak om dei hjelp ved sløkking av brannar i store industrianlegg

10. oktober 2026:

  • Klede, sko og tilbehøyr i tekstil, og dessutan skinn, lêr og pels for allmennheita
  • papir og papp i matkontaktmateriale
  • stoffblandingar for allmennheita, t.d. impregneringsspray
  • kosmetiske produkt

10. oktober 2027:

  • andre tekstil og skinn/lêr/pels for allmennheita

10. oktober 2029:

  • brannskum og brannskumkonsentrat for sivil luftfart

Nærare detaljar om dei spesifikke overgangstidene kan finnast i sjølve forordninga. 

Lenkje: Forordning (EU) 2024/2462

Breie restriksjonar for PFAS under arbeid

Restriksjonen som no er vedteken gjeld for ei undergruppe av PFAS, PFHxA og relaterte stoff. To breie restriksjonar som vil gjelde heile stoffklassen PFAS under eitt i EU/EØS er også for tida under arbeid.

Ein restriksjon for PFAS i brannskum har kome lengst av desse to og ligg for tida hos Europakommisjonen for vedtak.

Vidare er eit forslag til restriksjon for PFAS i alle andre bruksmåtar utover brannskum for tida til behandling i Echas vitskaplege komitear. Noreg står bak dette forslaget saman med Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland.

Noreg har lenge jobba med å regulere ulike PFAS og har fått gjennom nokre avgrensingar og forbod både i Europa og globalt.

Lenkje: Generelt forbod mot PFAS

Lenkje: PFAS i brannskum

 

Faktaboks: C6-kjemi

  • Restriksjonen som no er vedteken gjeld for det som i bransjen ofte blir kalla for ’C6-kjemi’, kanskje særleg innanfor tekstil.
  • Tidlegare erstatta C6-kjemien (PFHxA) det som den gongen vart kalla C8-kjemi (PFOA).
  • No er det likevel slått fast at også C6-kjemien er skadeleg for helse og miljø.
  • Bransjen må dermed vere på vakt og stille krav til underleverandørane sine om at verken C6 eller C8 PFAS-kjemikaliar blir brukt i produksjonen av tekstil og andre produkt. 

Nøkkelord

Lenker

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye