Miljødirektoratet

PFAS: Bruk av miljøgiften PFHxA skjerpes i EU

Del

Tekstiler, papir og kosmetikk er noen produkter som får strengere regler for bruk av PFHxA - en undergruppe av miljøgiften PFAS.

Bilde av en person med allværsjakke på.
Miljøgiften PFHxA er en type PFAS, og brukes blant annet i impregnering av tekstiler. Foto: Jaromir Chalabala, Mostphotos

Europakommisjonen har nylig vedtatt en restriksjon under kjemikalieregelverket Reach mot perfluorheksansyre (PFHxA) og relaterte stoffer. Relaterte stoffer betyr stoffer som kan omdannes til PFHxA i miljøet.

Formålet med restriksjonen er å beskytte mennesker, dyr og natur mot de skadelige effektene av PFHxA, som er en undergruppe av PFAS, de mye omtalte per- og polyfluorerte stoffer.

– PFHxA og andre PFAS-er er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. For å minimere utslippene er det nødvendig med et internasjonalt forbud mot disse stoffene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

PFAS-er er menneskeskapte stoffer som er svært stabile. Det gjør at de i svært liten grad brytes ned i miljøet. Dermed øker også konsentrasjonene i mennesker og miljøet. De blir ofte omtalt som "evighetskjemikalier". Opp mot 30 prosent av norske barn og ungdom har så mye PFAS i kroppen at det overskrider nivåene som anses som trygge, ifølge en studie gjort av Folkehelseinstituttet.

PFHxA og relaterte stoffer har vært mye brukt i mange produkter, som forbrukertekstiler, matemballasje, kosmetikk, og brannskum. PFHxA er i tillegg mobilt i vannmiljøet og følger vannveiene gjennom elver, innsjøer og grunnvann.

Restriksjonen begynner å gjelde fra våren 2026, med flere overgangsperioder.

Målrettet forbud mot PFHxA

Den nylig vedtatte restriksjonen innebærer et målrettet forbud mot bruk av PFHxA og relaterte stoffer i flere bruksområder som berører allmennheten, inkludert tekstiler, klær, sko, papir og papp i matkontaktmaterialer, i kosmetikk, samt i brannskum (unntak for bruk i store industrianlegg).

Det er ulike overgangsperioder for når restriksjonen begynner å gjelde for de forskjellige produkttypene, avhengig av når det vil finnes alternative stoffer som er trygge for helse og miljø. Overgangsperiodene varierer fra 18 måneder til 5 år.

Faktaboks: Restriksjonen har ulike overgangsperioder

Fra datoene nedenfor vil restriksjonen starte å gjelde for de spesifiserte anvendelsene

10. april 2026:

  • brannskum og brannskumkonsentrat til øvelse og testing mot at det ikke er utslipp til miljø
  • brannskum og brannskumkonsentrat for offentlig brannvesen, unntatt hvis de bistår ved slukning av branner i store industrianlegg

10. oktober 2026:

  • Klær, sko og tilbehør i tekstil, samt skinn, lær og pels for allmennheten
  • papir og papp i matkontaktmaterialer
  • stoffblandinger for allmennheten, f.eks. impregneringssprayer
  • kosmetiske produkter

10. oktober 2027:

  • andre tekstiler og skinn/lær/pels for allmennheten

10. oktober 2029:

  • brannskum og brannskumkonsentrat for sivil luftfart

Nærmere detaljer om de spesifikke overgangstidene kan finnes i selve forordningen på lenken nedenfor.

Lenke: Forordning (EU) 2024/2462

Brede restriksjoner for PFAS under arbeid

Restriksjonen som nå er vedtatt gjelder for en undergruppe av PFAS, PFHxA og relaterte stoffer. To brede restriksjoner som vil gjelde hele stoffklassen PFAS under ett i EU/EØS er også for tiden under arbeid.

En restriksjon for PFAS i brannskum har kommet lengst av disse to og ligger for tiden hos Europakommisjonen for vedtak.

Videre er et forslag til restriksjon for PFAS i alle andre anvendelser utover brannskum for tiden til behandling i Echas vitenskapelige komiteer. Norge står bak dette forslaget sammen med Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland.

Norge har lenge jobbet med å regulere ulike PFAS og har fått gjennom noen begrensninger og forbud både i Europa og globalt.

Lenke: Generelt forbud mot PFAS

Lenke: PFAS i brannskum

Faktaboks: C6-kjemi

  • Restriksjonen som nå er vedtatt gjelder for det som i bransjen ofte kalles for 'C6-kjemi', kanskje særlig innenfor tekstiler.
  • Tidligere erstattet C6-kjemien (PFHxA) det som den gang ble kalt C8-kjemi (PFOA).
  • Nå er det imidlertid slått fast at også C6-kjemien er skadelig for helse og miljø.
  • Bransjen må dermed være på vakt og stille krav til sine underleverandører om at verken C6 eller C8 PFAS-kjemikalier blir brukt i produksjonen av tekstiler og andre produkter. 

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Lenker

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye