Miljødirektoratet

Mange ulovlige og miljøskadelige interiørprodukter selges i nettbutikker

Del

En av tre interiørprodukter som selges på nettet, som Miljødirektoratet har kontrollert, er ulovlige og forbudt å selge.

Bildet viser noen av produktene laget av PVC som vi fant i kontrollen og som var forbudt å selge. For eksempel  dusjforheng, teppeunderlag, bordbrikker, plastplanter og duker.  PVC er myk plast som  kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer.
Her er noen av produktene laget av PVC som vi fant i kontrollen og som var forbudt å selge. For eksempel dusjforheng, teppeunderlag, bordbrikker, plastplanter og duker. PVC er myk plast som kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer. Foto: Miljødirektoratet

Produktene inneholdt for mye helse- og miljøskadelige stoffer. Miljødirektoratet har kontrollert 44 interiørartikler laget av PVC. PVC er mykgjort plast vi vet kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer. Eksempler på produkter er dusjforheng, teppeunderlag, bordbrikker, falske planter og duker. Produktene ble handlet inn fra norske (19 nettbutikker), norskregistrerte utenlandske foretak (7), europeiske nettbutikker (2) og utenomeuropeiske nettbutikker (2) som markedsfører produktene for salg i Norge.

-Det er oppsiktsvekkende at vi avdekker så mange ulovlige produkter på nettet med for mye helse- og miljøfarlige stoffer. Selv om vi kjøper inn produkter der vi mistenker å finne feil er det for mange ulovlige produkter på nettet, sier Gro Hagen, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.

Helse- og miljøskadelige stoffer

De forbudte produktene, som nå er trukket fra markedet, inneholdt ftalater, kortkjedede klorparafiner (SCCP) og tungmetallene bly og kadmium. Stoffene er kreftfremkallende, kan virke hormonforstyrrende og gi fosterskader og skade forplantningsevnen.

Disse stoffene er strengt regulert. Målet er å redusere bruken og eksponering av disse stoffene fra produksjon, til bruk og avfallsbehandling og materialgjenvinning. 

Må skjerpe seg

-Det er virksomhetens ansvar å sørge for at produktene de kjøper og selger er lovlige. De må vite hvilke stoffer som finnes i materialer og i produktene de selger og hvordan stoffene er regulert. De bør gå nøye gjennom sine innkjøpsrutiner for å unngå at ulovlige produkter settes på markedet, sier Hagen.

Miljødirektoratets oppfølging

Miljødirektoratet påla de norske virksomhetene å fjerne de forbudte produktene. Flere virksomheter blir i tillegg fulgt opp med inspeksjoner. Miljødirektoratets myndighet stanser ved norsk grense. Vi har derfor bedt om bistand fra våre europeiske kollegaer for oppfølging av de europeiske nettbutikkene.

Resultatene fra tilsynet er publisert i den europeiske databasen over farlige produkter Safety Gate og i den norske databasen farligeprodukter.no

Virksomhetene bør jevnlig sjekke produkter som er publisert i disse databasene og fjerne eventuelle ulovlige produkter de eventuelt har i sitt vareutvalg.

Fortsatt innsats rundt kontroll av produkter

Miljødirektoratet har trappet opp kontroller med netthandel. Våre funn over flere år viser at gjennomsnittlig 25 prosent av produktene vi kontrollerer på nettet er ulovlige å selge.

Det er særlig de forbudte stoffene ftalater og klorparafiner (SCCP) som finnes i myk plast vi har hatt oppmerksomhet på i våre kontroller. De nedslående resultatene understreker behov for fortsatt kontroll av produkter og virksomhetenes rutiner for produktsikkerhet.

Stoffene vi avdekket i produktkontrollen

Ftalater: Flere ftalater er hormonforstyrrende og kan skade forplantningsevnen. Ftalater brukes hovedsakelig som myknere i plastprodukter. Mennesker kan utsettes for ftalater når vi bruker produkter og gjennom mat.

SCCP: Kortkjedete klorparafiner er mistenkt å være kreftfremkallende. Stoffene brukes først og fremst som myknere og brannhemmere i gummi og PVC. Klorparafiner er lite nedbrytbare, hoper seg opp i levende organismer, de er giftige og har alvorlige langtidsvirkninger for helse- og miljøet.

Bly: Bly og blyforbindelser er giftig og kan gi helseskader i små mengder. Kronisk blyforgiftning kan føre til skader på nervesystemet, økt blodtrykk, hjerte- kar sykdommer og nyreskader. Bly og blyforbindelser kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Gravide og barn er spesielt sårbare for blyeksponering, og bly kan hemme barns intellektuelle utvikling.

Kadmium: De fleste kadmiumforbindelser er kreftfremkallende og meget giftige og kan gi langtidseffekter i vannlevende organismer. Kadmium mistenkes for å kunne skade forplantningsevnen og for å kunne gi fosterskader.

Rapporten fra tilsynet er publisert på miljodirektoratet.no Tilsynsaksjon 2024: Interiørartikler i PVC - miljodirektoratet.no

Sjekk databasen farligeprodukter.nohttps://farligeprodukter.no/

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye