Mange ulovlige og miljøskadelige interiørprodukter selges i nettbutikker
En av tre interiørprodukter som selges på nettet, som Miljødirektoratet har kontrollert, er ulovlige og forbudt å selge.
Produktene inneholdt for mye helse- og miljøskadelige stoffer. Miljødirektoratet har kontrollert 44 interiørartikler laget av PVC. PVC er mykgjort plast vi vet kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer. Eksempler på produkter er dusjforheng, teppeunderlag, bordbrikker, falske planter og duker. Produktene ble handlet inn fra norske (19 nettbutikker), norskregistrerte utenlandske foretak (7), europeiske nettbutikker (2) og utenomeuropeiske nettbutikker (2) som markedsfører produktene for salg i Norge.
-Det er oppsiktsvekkende at vi avdekker så mange ulovlige produkter på nettet med for mye helse- og miljøfarlige stoffer. Selv om vi kjøper inn produkter der vi mistenker å finne feil er det for mange ulovlige produkter på nettet, sier Gro Hagen, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.
Helse- og miljøskadelige stoffer
De forbudte produktene, som nå er trukket fra markedet, inneholdt ftalater, kortkjedede klorparafiner (SCCP) og tungmetallene bly og kadmium. Stoffene er kreftfremkallende, kan virke hormonforstyrrende og gi fosterskader og skade forplantningsevnen.
Disse stoffene er strengt regulert. Målet er å redusere bruken og eksponering av disse stoffene fra produksjon, til bruk og avfallsbehandling og materialgjenvinning.
Må skjerpe seg
-Det er virksomhetens ansvar å sørge for at produktene de kjøper og selger er lovlige. De må vite hvilke stoffer som finnes i materialer og i produktene de selger og hvordan stoffene er regulert. De bør gå nøye gjennom sine innkjøpsrutiner for å unngå at ulovlige produkter settes på markedet, sier Hagen.
Miljødirektoratets oppfølging
Miljødirektoratet påla de norske virksomhetene å fjerne de forbudte produktene. Flere virksomheter blir i tillegg fulgt opp med inspeksjoner. Miljødirektoratets myndighet stanser ved norsk grense. Vi har derfor bedt om bistand fra våre europeiske kollegaer for oppfølging av de europeiske nettbutikkene.
Resultatene fra tilsynet er publisert i den europeiske databasen over farlige produkter Safety Gate og i den norske databasen farligeprodukter.no
Virksomhetene bør jevnlig sjekke produkter som er publisert i disse databasene og fjerne eventuelle ulovlige produkter de eventuelt har i sitt vareutvalg.
Fortsatt innsats rundt kontroll av produkter
Miljødirektoratet har trappet opp kontroller med netthandel. Våre funn over flere år viser at gjennomsnittlig 25 prosent av produktene vi kontrollerer på nettet er ulovlige å selge.
Det er særlig de forbudte stoffene ftalater og klorparafiner (SCCP) som finnes i myk plast vi har hatt oppmerksomhet på i våre kontroller. De nedslående resultatene understreker behov for fortsatt kontroll av produkter og virksomhetenes rutiner for produktsikkerhet.
Stoffene vi avdekket i produktkontrollen
Ftalater: Flere ftalater er hormonforstyrrende og kan skade forplantningsevnen. Ftalater brukes hovedsakelig som myknere i plastprodukter. Mennesker kan utsettes for ftalater når vi bruker produkter og gjennom mat.
SCCP: Kortkjedete klorparafiner er mistenkt å være kreftfremkallende. Stoffene brukes først og fremst som myknere og brannhemmere i gummi og PVC. Klorparafiner er lite nedbrytbare, hoper seg opp i levende organismer, de er giftige og har alvorlige langtidsvirkninger for helse- og miljøet.
Bly: Bly og blyforbindelser er giftig og kan gi helseskader i små mengder. Kronisk blyforgiftning kan føre til skader på nervesystemet, økt blodtrykk, hjerte- kar sykdommer og nyreskader. Bly og blyforbindelser kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Gravide og barn er spesielt sårbare for blyeksponering, og bly kan hemme barns intellektuelle utvikling.
Kadmium: De fleste kadmiumforbindelser er kreftfremkallende og meget giftige og kan gi langtidseffekter i vannlevende organismer. Kadmium mistenkes for å kunne skade forplantningsevnen og for å kunne gi fosterskader.
Rapporten fra tilsynet er publisert på miljodirektoratet.no Tilsynsaksjon 2024: Interiørartikler i PVC - miljodirektoratet.no
Sjekk databasen farligeprodukter.nohttps://farligeprodukter.no/
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Reinare luft krev større klimakutt30.12.2024 07:59:45 CET | Pressemelding
Stadig betre luftkvalitet forsterkar den globale oppvarminga, viser nye data. Løysinga er å kutte utslepp av klimagassar endå raskare.
Fødselsboom hos fjellrevene27.12.2024 10:43:14 CET | Pressemelding
-Flere års iherdig innsats for å bevare fjellreven har gitt så gode resultater at fjellreven ikke lengre er kritisk truet. Vi fortsetter arbeidet for at fjellrevbestanden kan bli levedyktig på sikt, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Fødselsboom hos fjellrevane27.12.2024 10:43:14 CET | Pressemelding
-Fleire års iherdig innsats for å bevare fjellreven har gitt så gode resultat at fjellreven ikkje lengre er kritisk trua. Vi held fram arbeidet for at fjellrevbestanden kan bli levedyktig på sikt, seier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Rekordmange jerv felt i år20.12.2024 10:53:26 CET | Pressemelding
60 felte jerv på lisensjakt i høst er rekord, og bidrar til mindre tap av sau og tamrein. Det gjør også behovet for ekstraordinære fellinger mindre.
Rekordmange jerv felt i år20.12.2024 10:53:26 CET | Pressemelding
60 felte jerv på lisensjakt i haust er rekord, og bidreg til mindre tap av sau og tamrein. Det gjer også behovet for ekstraordinære fellingar mindre.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom