Poteten er friskmeldt
Undersøkelse viser at nordmenn “friskmelder” poteten etter mange år med et ufortjent dårlig rykte (1). Potet er det sunneste karbohydratvalget, og er en klimavennlig knoll som egner seg perfekt for norske forhold. Det er med andre ord gode grunner for å feire den norske potetdagen, som i år er 2.oktober.
En undersøkelse som gjennomføres annethvert år av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at andelen som er enige i utsagnet "man blir ikke fet av å spise ferske poteter" har økt fra 47 % til 57 % fra 2017 til 2023 (2).
Undersøkelsen viser også at den viktigste drivkraften for å spise fersk potet er at den oppfattes som en naturlig del av et moderne kosthold og en moderne livsstil.
– Myten om at poteter fører til vektøkning har hengt i siden lavkarbotiden. Nå ser det ut til at folk har fått bedre kunnskap, og ikke lengre forbinder potet med vektøkning. De siste årene har det også vært et stort fokus på å spise "råvarer". Det kan også ha vært positivt for potetens rykte. Undersøkelsen gjennomføres i november, så her har nok trenden med rene råvarer kunnet ha påvirkning på resultatene november 2023, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG.
Undersøkelsen viser også at langt flere nå mener at de har god kunnskap om poteter, og at den viktigste drivkraften for å spise poteter er at de oppfattes som en naturlig del av et moderne kosthold og en moderne livsstil. Mange har også fått øynene opp for potetens mange bruksområder.
Sunnere enn ris og pasta – og metter mer
– Poteten kan med fordel erstatte ris og pasta, sammenlignet med hvit ris og pasta er poteten et overlegent valg når det kommer til næringsstoffer. Poteter er en utmerket kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Med sitt høye vann- og fiberinnhold bidrar den også til lavere kaloriinntak per hundre gram. Flere studier viser dessuten at poteter holder oss lengre mett enn ris og pasta.
En klimavennlig knoll perfekt for norske forhold
Poteten er også et svært klimavennlig valg. Sammenlignet med ris og pasta krever poteten langt mindre jord, vann og næring, samtidig som den gir lavere klimabelastning. Poteten kan dyrkes over hele landet, og med gode lagringsegenskaper kan norskproduserte poteter være tilgjengelige året rundt.
– Ved å velge norsk potet fremfor importert ris og pasta, bidrar du til kortere transportveier og redusert CO2-utslipp. Det er med andre ord mange grunner til å velge potet på menyen enda oftere, avslutter Sagen.
1. Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført i felt av Respons analyse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, mai 2024.
2. Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført i felt av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, november 2023.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell16.12.2024 08:05:15 CET | Pressemelding
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.
Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp13.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene27.11.2024 09:27:04 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom