Opplysningskontoret for frukt og grønt

Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen

Del

Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.

Frukt og grønt er en viktig kilde til fiber, som bidrar til en velfungerende fordøyelse.
Frukt og grønt er en viktig kilde til fiber, som bidrar til en velfungerende fordøyelse.

Alkohol bremser fordøyelsen 

Forskning viser at alkohol ikke fremskynder fordøyelsen av fet mat, men snarere forlenger tiden maten blir værende i magen*. Julematen er ofte rik på fett og store mengder kjøtt, som i seg selv er tungt fordøyelig for mange. Verken akevitt eller annen drikke med høy alkoholprosent har vist seg å ha noen positiv effekt på tømming av magesekken, følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.    

– En større andel grønnsaker og poteter på tallerkenen gir deg fiber som hjelper magen å jobbe. Det er et enkelt grep som gir bedre fordøyelse, i stedet for å tro at akevitt skal løse problemet, forklarer Sagen. 

Slik unngår du å bli stappmett

For å unngå den ubehagelige følelsen av å være for mett, eller «stinn», gir ernæringsrådgiveren følgende råd: 

  • Fyll tallerkenen med grønnsaker: Velg ekstra surkål, rødkål, rosenkål eller kålrotstappe i stedet for å forsyne deg med mer kjøtt og fet mat. 

  • Dropp mytene om alkohol: Akevitt og annen alkohol gjør ikke fordøyelsen raskere. Drikk heller vann sammen med fiberrik mat som frukt, grønnsaker og fullkorn for å redusere sjansen for forstoppelse. 

  • Spis sakte og nyt maten: Ta deg tid til å tygge godt. Fordøyelsen starter i munnen, og du hjelper magen med å bryte ned maten bedre. 

  • Gå en tur etter måltidet: En liten spasertur hjelper fordøyelsen i gang og gjør godt for hele kroppen. 

* Effect on gastric function and symptoms of drinking wine, black tea, or schnapps with a Swiss cheese fondue: randomised controlled crossover trial  

* Effect of ethanol and some alcoholic beverages on gastric emptying in humans   

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye