Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.

Alkohol bremser fordøyelsen
Forskning viser at alkohol ikke fremskynder fordøyelsen av fet mat, men snarere forlenger tiden maten blir værende i magen*. Julematen er ofte rik på fett og store mengder kjøtt, som i seg selv er tungt fordøyelig for mange. Verken akevitt eller annen drikke med høy alkoholprosent har vist seg å ha noen positiv effekt på tømming av magesekken, følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.
– En større andel grønnsaker og poteter på tallerkenen gir deg fiber som hjelper magen å jobbe. Det er et enkelt grep som gir bedre fordøyelse, i stedet for å tro at akevitt skal løse problemet, forklarer Sagen.
Slik unngår du å bli stappmett
For å unngå den ubehagelige følelsen av å være for mett, eller «stinn», gir ernæringsrådgiveren følgende råd:
-
Fyll tallerkenen med grønnsaker: Velg ekstra surkål, rødkål, rosenkål eller kålrotstappe i stedet for å forsyne deg med mer kjøtt og fet mat.
-
Dropp mytene om alkohol: Akevitt og annen alkohol gjør ikke fordøyelsen raskere. Drikk heller vann sammen med fiberrik mat som frukt, grønnsaker og fullkorn for å redusere sjansen for forstoppelse.
-
Spis sakte og nyt maten: Ta deg tid til å tygge godt. Fordøyelsen starter i munnen, og du hjelper magen med å bryte ned maten bedre.
-
Gå en tur etter måltidet: En liten spasertur hjelper fordøyelsen i gang og gjør godt for hele kroppen.
* Effect of ethanol and some alcoholic beverages on gastric emptying in humans
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet7.2.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.
Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt5.2.2025 10:04:36 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.
Disse kokkene kjemper om å bli Årets grønne kokk 202523.1.2025 13:02:37 CET | Pressemelding
Bli med og opplev noen av Norges beste kokker briljere med grønne råvarer i verdensklasse!
Disse endringene i mat- og treningsvanene vil vi gjøre i 202521.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt og trene mer (1). Forskjellen mellom kvinner og menn er imidlertid stor, og vi har ulike strategier og mål for endringene vi ønsker å gjøre. Unge menn skiller seg særlig ut med mer fokus på diett og med mål om å bli bedre trent.
Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell16.12.2024 08:05:15 CET | Pressemelding
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom