Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
Nordmenn og finner spiser mer frukt og grønt – svenskene og danskene spiser minst
I Norge har frukt- og grøntinntaket økt fra 2,9 porsjoner i fjor til 3,3 porsjoner i år, og andelen som når anbefalingen om minst 5 porsjoner daglig har gått fra 18,6 % til hele 24,5 %. I Finland sees også en positiv trend, der er snittet helt likt og det er også flere som når anbefalingen enn tidligere. Det er derimot en negativ utvikling i Sverige og Danmark, der de i snitt spiser kun 2,7 porsjoner daglig.
Lærdom fra Storbritannia
Britene oppgir å spise mest frukt og grønt helt siden undersøkelsen “5 a day Europe” ble gjennomført første gang i 2017. Britene topper listen med et gjennomsnittlig daglig inntak på 4 porsjoner, etterfulgt av Frankrike og Spania med 3,7 porsjoner.
Silje Thoresen Tandberg er leder merkevarebygging i OFG og forteller at det er blitt gjort en betydelig innsats i Storbritannia de siste årene for å øke tilgjengeligheten av britisk produserte frukt og grønnsaker, samt utvide sortimentet av oppkuttet frukt og grønt i de store kjedene. De har også samarbeidet på tvers av verdikjeden, og helsemyndighetene har vært involvert. Blant annet har de gjennomført kampanjen «Eat them to defeat them», en svært vellykket kampanje rettet mot barnefamilier med gratis reklameplassering på de store tv kanalene ITV og Channel4, som har gitt stor oppmerksomhet.
– Vi har mye å lære av Storbritannia og deres målrettede arbeid for å styrke folkehelsen, påpeker Tandberg, og viser til Grøntløftet som en del av løsningen.
Grøntløftet skal løfte forbruket i Norge
– Det er helt avgjørende med en felles innsats i hele verdikjeden for å få enda flere nordmenn til å nå anbefalingene fra Helsedirektoratet om å spise minst 5, og helst 8 porsjoner frukt og grønt. Dette er vi i full gang med gjennom satsningen på Grøntløftet, og flere store dagligvareaktører kan allerede etter kort tid vise til vellykkede kampanjer i etterkant av lansering av nye kostråd og at de forpliktet seg til Grøntløftet.
Dette er Grøntløftet:
-
Grøntløftet er et samarbeid mellom hele grøntnæringen i Norge, inkludert dagligvarehandelen, med mål om å øke forbruket og andelen av norske frukt og grønnsaker. Det er Stiftelsen Norsk Mat og OFG som tilrettelegger for koordinert kampanjeinnsats i Grøntløftet.
-
Norgesgruppen, Coop, Oda, ISS, og Rema 1000 er blant aktørene som har signert og gitt sin forpliktelse i Grøntløftet. Se alle aktørene som har signert og deres forpliktelser her.
* Les mer om 5 a day Europe og om funnene her.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom