Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.
– Klementiner er faktisk en videreutviklet sort av mandarin. Begge fruktene er lette å skrelle, saftige og som regel steinfrie, men de har noen forskjeller. Mange tror at klementiner alltid er uten steiner, mens mandariner har steiner. Det er ikke helt feil, men heller ikke helt riktig, sier Bogstrand Sagen.
Klementiner – søte og milde favoritter i julen
Klementiner selges i hovedsak i perioden november til januar, når sesongen for de spanske Clemenules-klementinene er på topp. Dette er de klassiske «juleklementinene» vi fyller skålene våre med gjennom høytiden. I løpet av ukene før jul spiser vi nordmenn i snitt hele 5 kilo klementiner hver.
– Klementiner har som regel ikke steiner, men hvis du finner en stein, skyldes det ofte krysspollinering, altså at en bie med pollen fra for eksempel sitrontrær lander feil, og kan bestøve klementinblomsten, forklarer hun.
Hva med mandariner?
Mandariner er også tilgjengelige i Norge, men disse fruktene selges primært utenom vintersesongen. De er små, aromatiske og kan ha både tynnere skall og steiner, noe som tidligere gjorde det lettere å skille dem fra klementiner.
– Før klementinene kom til Norge på 1960-tallet, var mandariner den eneste småsitrusen i butikkene. De hadde mange steiner, var hardere i konsistensen og krevde mer innsats for å skrelle. I dag har forskjellene mellom de to blitt mindre, sier Bogstrand Sagen.
Klementiner i Norge siden 1963
Klementinene gjorde sitt inntog i norske butikker i 1963 og har siden tatt en fast plass på fruktfatet, spesielt i julen. Selv om vi fremdeles spiser mandariner i sommerhalvåret, er det altså klementinene som dominerer når vi tenker på småsitrus.
God kilde til vitamin C
– Med bare tre små klementiner dekker du dagsbehovet for vitamin C. Perfekt nå i forkjølelsessesongen. Fiberrike er de også, så de metter godt som et lite mellommåltid, avslutter ernæringsrådgiveren.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp13.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene27.11.2024 09:27:04 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom