Opplysningskontoret for frukt og grønt

Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell

Del

Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.

Er det klementiner eller mandariner vi spiser i julen?
Er det klementiner eller mandariner vi spiser i julen?

– Klementiner er faktisk en videreutviklet sort av mandarin. Begge fruktene er lette å skrelle, saftige og som regel steinfrie, men de har noen forskjeller. Mange tror at klementiner alltid er uten steiner, mens mandariner har steiner. Det er ikke helt feil, men heller ikke helt riktig, sier Bogstrand Sagen. 

Klementiner – søte og milde favoritter i julen

Klementiner selges i hovedsak i perioden november til januar, når sesongen for de spanske Clemenules-klementinene er på topp. Dette er de klassiske «juleklementinene» vi fyller skålene våre med gjennom høytiden. I løpet av ukene før jul spiser vi nordmenn i snitt hele 5 kilo klementiner hver. 

– Klementiner har som regel ikke steiner, men hvis du finner en stein, skyldes det ofte krysspollinering, altså at en bie med pollen fra for eksempel sitrontrær lander feil, og kan bestøve klementinblomsten, forklarer hun. 

Hva med mandariner?

Mandariner er også tilgjengelige i Norge, men disse fruktene selges primært utenom vintersesongen. De er små, aromatiske og kan ha både tynnere skall og steiner, noe som tidligere gjorde det lettere å skille dem fra klementiner. 

– Før klementinene kom til Norge på 1960-tallet, var mandariner den eneste småsitrusen i butikkene. De hadde mange steiner, var hardere i konsistensen og krevde mer innsats for å skrelle. I dag har forskjellene mellom de to blitt mindre, sier Bogstrand Sagen. 

Klementiner i Norge siden 1963

Klementinene gjorde sitt inntog i norske butikker i 1963 og har siden tatt en fast plass på fruktfatet, spesielt i julen. Selv om vi fremdeles spiser mandariner i sommerhalvåret, er det altså klementinene som dominerer når vi tenker på småsitrus. 

God kilde til vitamin C 

– Med bare tre små klementiner dekker du dagsbehovet for vitamin C. Perfekt nå i forkjølelsessesongen. Fiberrike er de også, så de metter godt som et lite mellommåltid, avslutter ernæringsrådgiveren. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye