Mat kastes for svimlende høye beløp og frukt og grønnsaker er blant verstingene
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Til tross for økende bevissthet rundt matsvinn, viser tall fra Norsus at norske husholdninger fortsatt kaster mat for opptil 11 000 kroner i året (1). Og frukt og grønnsaker er blant det som kastes mest.
I Mattilsynets kartlegging av hva som kastes i matavfallet, er det brød, frukt og grønnsaker som utgjør hoveddelen av det spiselige matsvinnet (2). Feiloppbevaring, misforståelser rundt holdbarhetsdato og manglende planlegging av måltider er blant hovedårsakene til at mye mat ender opp i søpla.
Unge voksne kaster minst mat
Singelhusholdninger er blant de største bidragsyterne til matsvinn, men en ny trend viser at unge forbrukere, i alderen 18-30 år, har redusert matsvinnet betydelig de siste årene.
Rapporten fra Norsus viser at unge voksne er blitt mer bevisste på hvordan de kan redusere matsvinn. De er flinke til å bruke opp restemat og planlegge måltider bedre. Dette står i kontrast til eldre og singelhusholdninger, som ofte kjøper for mye mat og kaster betydelige mengder.
Torjus Lunder Bredvold, matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) tror unge voksne kanskje har en mer kreativ tilnærming til matlaging.
– Det har vært mange trender på sosiale medier de siste årene som har fokus på matsvinn og der alle mulige grønnsaker blir til en deilig pastasaus eller tacorester blir til suppe. Kjedelige rester kan ofte forvandles til noe digg, sier Bredvold.
Slik kan du redusere matsvinnet hjemme
For å redusere matsvinnet kan husholdninger følge noen enkle råd:
-
Planlegg måltidene dine: Ved å lage en handleliste basert på hva du faktisk trenger, unngår du unødvendige innkjøp.
-
Vær kreativ med restemat: Bruk rester fra tidligere måltider i nye retter, som for eksempel i supper eller omeletter.
-
Varmebehandle grønnsaksrester: Slappe og tørre grønnsaker er ikke farlig å spise selv om de ikke er så delikate. Men de blir veldig gode når de stekes eller ovnsbakes til de er gylne.
-
Best før, god etter: "Best før" betyr ikke nødvendigvis at maten må kastes etter datoen. Bruk sansene dine – lukt og smak – for å vurdere om maten fortsatt er god.
-
Oppbevar maten riktig: Ved å oppbevare matvarene i riktige temperaturer og emballasjer, kan du forlenge holdbarheten og redusere svinnet.
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Poteten er friskmeldt2.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Undersøkelse viser at nordmenn “friskmelder” poteten etter mange år med et ufortjent dårlig rykte (1). Potet er det sunneste karbohydratvalget, og er en klimavennlig knoll som egner seg perfekt for norske forhold. Det er med andre ord gode grunner for å feire den norske potetdagen, som i år er 2.oktober.
Gresskar til Halloween: Stor popularitet, men også mye matsvinn23.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Når Halloween nærmer seg, er det mange norske hjem pyntet med gresskar. Det blir det mye matsvinn av. Undersøkelser viser at hele 6 av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter.
Norsk frukt og grønt trenger et løft: Nå satses det hardt for å øke både norskandelen og forbruket!16.8.2024 14:52:26 CEST | Pressemelding
- Folk bør spise mer grønt; det er viktig for folkehelsa, beredskap, og selvforsyning. Skal vi lykkes må hele verdikjeden arbeide bedre sammen, sa Landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte «Grøntløftet» under Arendalsuka.
Nye kostråd: 800 gram hver dag – krever endringer15.8.2024 16:01:54 CEST | Pressemelding
I dag lanserte Helsedirektoratet nye kostråd under Arendalsuka og anbefalingen for frukt, bær og grønnsaker øker til at vi helst bør spise 800 gram om dagen. Folk flest spiser i underkant av tre porsjoner hver dag. OFG mener alle store samfunnsaktører må på banen for å øke forbruket og viser til det store norske Grøntløftet som en del av løsningen.
Nytt rekordår for norsk frukt12.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og prognosene viser at det er ventet mye norskprodusert frukt i butikkene denne høsten, på lik linje med i fjor ser ut til å bli at det blir et svært godt fruktår.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom