Fafo skal forske på eksil-russerne som politisk kraft
Hvordan er det å være «eksil-russer» i Europa? Og hvordan er vilkårene for at de skal kunne påvirke den politiske utviklingen i Russland? De neste tre årene skal Fafo bidra til å forstå dette bedre.
Fafo har fått 7 millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd for å forske på russiske statsborgere som har forlatt hjemlandet i kjølvannet av fullskala-invasjonen av Ukraina i 2022 – «den nye russiske diasporaen».
Målet med prosjektet er å kartlegge hvordan politikk i henholdsvis Russland og de nye vertslandene på ulike vis påvirker politisk mobilisering fra denne gruppen – om det så er for eller imot Putin-regimet.
– Med prosjektet ønsker vi å forstå i hvilken grad og på hvilke måter denne diasporaen i Europa kan påvirke utviklingen i Russland i fremtiden. Og ikke minst – hvordan press og fare for sanksjoner fra dagens regime begrenser gruppens handlingsrom, forteller prosjektleder og Fafo-forsker Guri Tyldum.
På tvers av Europa
Fafo og samarbeidspartnerne vil gjennomføre en komparativ studie i fem ulike land med en sterk tilstedeværelse av russisk diaspora: Georgia, Serbia, Latvia, England og Norge. Ut fra dette søker prosjektet å gi en bedre forståelse av sammensetningen og organiseringen av den russiske diasporaen i Europa som helhet.
Kjernen vil likevel være å forstå hvordan vertslandenes politikk – om den så er inkluderende eller ekskluderende overfor de russiske tilflytterne – kan skape eller begrense muligheter for politisk mobilisering.
EU har innført en rekke sanksjonene som er ment å ramme de russiske elitene. Men vi vet lite om hvordan de rammer den demokratiske opposisjonen og journalistene som har flyktet til Europa, og deres muligheter for å opprettholde kontakt med personer i hjemlandet. Dette er spesielt relevant i en tid hvor den russiske diasporaen lever i økende frykt for transnasjonal undertrykkelse og represalier mot familiemedlemmer, forteller Tyldum.
En annen viktig del av prosjektet er å utforske hvordan begrenset rett til opphold i de ulike landene – samt sanksjoner og fiendtlighet mot russere – påvirker strategier i den russiske diasporaen.
– Også dette er viktige faktorer som påvirker politisk mobilisering, forteller Tyldum.
Faglig løft
Til nå har først og fremst vært journalister som har undersøkt hvordan sanksjoner, frykt for konsekvenser fra regimet i hjemlandet og tilgang til rettigheter til opphold kan begrense eller oppmuntre til politisk mobilisering blant den nye russiske diasporaen.
Tyldum forventer at forskningsprosjektet vil gi et betydelig kunnskapsløft på dette feltet.
Foruten de spesifikke forskningsfunnene, håper hun at prosjektet i tillegg bidrar til å utvikle kunnskap om politisk mobilisering og transnasjonal politisk aktivisme innen flyktningestudier.
– Kompetansen vi opparbeider i dette prosjektet vil også kunne være til nytte for forskning på andre migrantgrupper. Dessuten vil studien bidra til å bygge kompetanse på russiske opposisjonsbevegelser i utlandet. Denne kunnskapen vil være svært relevant hvis en regimeendring i Russland skulle bli en realitet, understreker Tyldum.
Treårig prosjekt
Forskningsprosjektet vil ha oppstart i oktober, og er planlagt fullført ved utgangen av 2027.
Fafo vil lede forskningsprosjektet, men med følgende samarbeidspartnere:
- Georgia: Caucasus Research Resource Center
- Tyskland: Centre for East European and International Studies (ZOiS)
- USA: University of Notre Dame
- Latvia: Universitetet i Latvia
Kontakter
Stein R. FredriksenInformasjonssjef
Fafos informasjonssjef med ansvar for forskningsformidling, innholdsproduksjon, visuell profil, drift og utvikling av nettsider og synlighet
Om Fafo
Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no
Følg pressemeldinger fra Fafo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fafo
Hanne C. Kavli i gang som daglig leder ved Fafo5.8.2024 13:49:50 CEST | Pressemelding
Første prioritet blir å legge til rette for at forskerne kan fortsette å levere forskning av høy kvalitet, vektlegger Kavli: – Samfunnet preges av stadig større usikkerhet. Vi trenger solid kunnskap for å forstå endringene som skjer, og ha verktøy for å håndtere utfordringene.
Mange LO-tillitsvalgte frykter konsekvensene av det grønne skiftet18.6.2024 06:05:00 CEST | Pressemelding
LOs tillitsvalgte er overveiende positive innstilt til det grønne skiftet, viser ny spørreundersøkelse. Samtidig svarer 6 av 10 at de frykter de sosiale konsekvensene.
Stor bekymring for demokratiets fremtid blant nordmenn10.6.2024 16:53:50 CEST | Pressemelding
6 av 10 nordmenn er urolige for demokratiets stilling i verden. Det er en av de mest slående resultatene fra en landsrepresentativ spørreundersøkelse som Respons Analyse har gjennomført for Fafo. Temaet for årets Fafokonferanse den 11. juni er usikkerhet, og formålet med undersøkelsen var å se nærmere på hva som skaper usikkerhet i den norske befolkningen.
Økt oppslutning om EU-medlemskap i ny måling10.6.2024 16:52:26 CEST | Pressemelding
Fafo har siden 2016 stilt spørsmål om befolkningens holdninger til EU-medlemskap og EØS-avtalen. I 2024 er det 25 prosent av befolkningen som vil bli medlem av EU, en økning fra 13 prosent i 2016 og 14 prosent i 2019. Andelen som svarer ja til EU-medlemskap er sammenfallende med tall publisert i Nettavisen 10. juni.
Arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft10.6.2024 16:49:47 CEST | Pressemelding
En befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Fafo viser at 6 av 10 mener at arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft i Norge. Det er i liten grad bekymring for at arbeidsinnvandrere kan presse svake grupper ut av arbeidslivet eller gjøre det vanskeligere for norsk ungdom å få seg jobb.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom