Fafo

Arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft

Del

En befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Fafo viser at 6 av 10 mener at arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft i Norge. Det er i liten grad bekymring for at arbeidsinnvandrere kan presse svake grupper ut av arbeidslivet eller gjøre det vanskeligere for norsk ungdom å få seg jobb.

Siden EU-utvidelsen i 2004 har Norge hatt den største innvandringsbølgen noensinne. Om lag 200 000 arbeidstakere fra land i Sentral- og Øst-Europa jobber her i landet. Dette har ikke ført til negative holdninger i befolkningen. Tvert imot svarer over halvparten (55 prosent) at arbeidsinnvandrere er flinke fagfolk. Det er også 1 av 3 som mener at arbeidsinnvandringen sikrer bosetting i distrikts-Norge.

Vi stilte de samme spørsmålene i 2019, og det er kun små forskyvninger i svarene. De positive holdningene til arbeidsinnvandrerne har derfor holdt stand de siste fem årene, sier seniorforsker Anne Mette Ødegård i Fafo.

Høyt utdannede er mest enig i at arbeidsinnvandring er nødvendig for å sikre nok arbeidskraft. Eldre, de med kort utdanning og uorganiserte arbeidstakere er mer enig i at arbeidsinnvandrere gjør det vanskeligere for norsk ungdom å komme inn i arbeidslivet enn andre grupper.

Det har vist seg å være vanskelig å få arbeidsinnvandrere fagorganisert. Forskning fra Fafo viser at 23 prosent av arbeidsinnvandrere fra land i Sentral- og Øst-Europa er fagorganisert, mens det totalt i norsk arbeidsliv er en organisasjonsgrad på rundt 50 prosent. På spørsmål om arbeidsinnvandringen vil svekke fagforeningenes innflytelse, er det 38 prosent som er helt eller delvis enig i dette.

Fafos måling er gjennomført av Respons analyse og spørsmålene ble stilt til et representativt utvalg av befolkningen med 1003 respondenter i perioden 16–27.mai 2024.

For mer informasjon om konferansen og undersøkelsens resultater, vennligst kontakt Fafos informasjonssjef, Stein Roar Fredriksen eller besøk vår nettside www.fafo.no

Kontakter

Bilder

Anne Mette Ødegård, forsker, Fafo
Anne Mette Ødegård, forsker, Fafo
Last ned bilde

Om Fafo

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg pressemeldinger fra Fafo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye