Hvem skal ta ansvar for mangfold og likestilling i nordisk akademia?
Alle de nordiske interesseorganisasjonene for universiteter og høgskoler mener lærestedene selv har hovedansvaret. Våre nordiske naboland har imidlertid egne rammeverk og ekspertgrupper som legger føringer for arbeidet. Det mangler Norge.

Av: Eivind A. W. Stuen, Kifinfo
Hvilket ansvar har organisasjoner som samler universiteter og høgskoler i Norden for likestilling og mangfold i forskningssektoren? Vi har hørt med fem slike organisasjoner fra de nordiske landene.
Universitets- og høgskolerådet (UHR) er en medlems- og interesseorganisasjon for universiteter og høgskoler i Norge. Oppgaven deres er blant annet å fremme utdanningsinstitusjonenes interesser, og bidra til kvalitet og samordning i sektoren.
Ifølge styreleder Sunniva Whittaker er mangfold og likestilling høyt prioritert av UHR.
‒ Like muligheter for tilgang til høyere utdanning er et viktig mål for oss, sier hun.
‒ Universitetene og høgskolene skal være steder for mangfold: fri debatt, åpenhet, toleranse og etiske standarder.
I Norge er det anbefalinger, ikke pålegg
Norske universiteter og høgskoler har krav om handlingsplaner for likestilling og mangfold og egne tiltak for å fremme dette. Allikevel har ikke UHR en overordnet strategi for likestilling i sektoren. De griper ikke inn i institusjonenes myndighetsområder.
‒ Vi gir anbefalinger, ikke pålegg, forklarer Whittaker.
‒ Arbeidet for likestilling og mangfold er et viktig lokalt ansvar på institusjonene. UHR bidrar til erfaringsdeling mellom institusjonene, også på dette området.
Svenskene med egen ekspertgruppe for mangfold
Også UHRs svenske søsterorganisasjon, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), har mangfold og likestilling på agendaen. Blant annet deltar de i arbeid mot hat og trusler, ved å skape fora hvor lærestedene kan dele erfaringer seg imellom.
Generalsekretær Marita Hilliges forteller at de også jobber aktivt med Jämställdhetsmyndigheten, som stiller krav til likestilling ved svenske universiteter og høgskoler. (Les mer i faktaboks.)
‒ SUHF følger og har dialog med Jämställdhetsmyndigheten gjennom vår ekspertgruppe for arbeidsgiverspørsmål.
Danmark er enige om prinsipper
I Danmark er det Danske Universiteter som står for samarbeidet mellom lærestedene. Også der er mangfold et viktig tema, ifølge direktør Jesper Langergaard.
Han forteller at de har satt sammen en ekspertgruppe («task force») med representanter fra de forskjellige universitetene. Gruppen har utarbeidet prinsipper for mangfold, inkludering og likestilling, og følger også opp i hvilken grad disse anbefalingene blir til praksis ved lærestedene.
‒ Mangfold er viktig for oss, både fordi det er rimelig at alle skal ha lik adgang til institusjonene våre, men også fordi vi blir dyktigere av å få inn flere talenter, sier Langergaard.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noOm Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.

Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Ikke rasisme, bare laber interesse3.7.2025 10:58:49 CEST | Pressemelding
For første gang har ansattes opplevelser med mangfold ved Universitetet i Bergen blitt kartlagt. Flere er overrasket over at de aldri får spørsmål om hvordan de opplever UiB som arbeidsplass.
– En drøm er at alle, uansett bakgrunn, kan se seg selv som kjemiker13.6.2025 11:19:54 CEST | Pressemelding
Nye prosjekter ved UiT skal hindre frafall og øke karakterene blant kvinnelige studenter. – Vi vil vise at alle har en plass i realfag, sier prosjektleder.
– Skeive i akademia mangler reell inkludering6.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Mange etterlyser mer kontinuerlig og reell støtte utover symbolhandlinger som de årlige Pride-markeringene, sa Elisabeth L. Engebretsen på Skeivt symposium.
Studiestart: Skal bli velkomstuke fremfor fyllefest5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Universitetet i Bergen tar nye grep for en mer inkluderende studiestart. De vil legge mer vekt på fellesskap og tilhørighet for studentene, og mindre på fyll og fest.
EU utlyser likestillingspris3.6.2025 10:58:27 CEST | Pressemelding
Prisene har blitt delt ut tre ganger før, men så langt uten vinnere fra Norge. Blir det for første gang en norsk vinner i år?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom