Vanskelig å skille betalt og redaksjonelt innhold
Mange har problemer med å skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold på nett, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.
I undersøkelsen ble folk spurt om de kunne se om tre ulike saker var betalt innhold eller redaksjonelt innhold. Det var en økonomisak fra E24+ og en forbrukersak fra VG/Tek.no – som begge var redaksjonelle – og en sak som var betalt hos Aftenposten.
Rundt 60 prosent svarte feil på de to eksemplene som ikke var merket. På saken som var merket med “ANNONSØRINNHOLD” og “telenor” svarte én av tre at de trodde det var redaksjonelt innhold.
– Det er viktig å kunne skille uavhengig redaksjonelt innhold fra innhold noen har betalt for at folk skal lese, med mål om å oppnå noe. Resultatene fra undersøkelsen viser at det kan være vanskelig å se hvem som er avsender når en skroller gjennom nyheter på nett, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.
De eldre respondentene svarte i større grad enn de yngre feil på eksemplene med redaksjonelt innhold hos E24 og VG, mens flest unge svarte feil på saken hos Aftenposten som var betalt. 42 prosent i aldersgruppen 16-24 år trodde det betalte innholdet hos Aftenposten var redaksjonelt, til tross for merkingen.
– Det er bra at en høyere andel kjenner igjen betalt innhold når det er merket. Dette viser at en tydelig merking er nødvendig for å skape tilstrekkelig bevissthet omkring forskjellen på innhold som er redaktørstyrt og det som er kommersielt, sier Velsand.
Medietilsynet gjennomfører annethvert år en undersøkelse om kritisk medieforståelse i den norske befolkningen. Spørreundersøkelsen er utviklet av analysebyrået Analyse & Tall SA i samarbeid med Medietilsynet. Norstat innhentet besvarelser til årets undersøkelse i desember 2023. Rapporten “Kritisk medieforståelse i den norske befolkningen 2024” publiseres i sin helhet senere i høst.
Nøkkelord
Kontakter
Bengt-Eigil RuudkommunikasjonsrådgiverKommunikasjon og rådgivning
Tel:+4790667828bengt-eigil.ruud@medietilsynet.noMari Velsanddirektør i Medietilsynet
Tel:+47 913 28 448mari.velsand@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Ny undersøkelse fra Medietilsynet: Vel én av ti har opplevd netthets – de unge er mest utsatt10.10.2024 06:50:00 CEST | Pressemelding
13 prosent har opplevd hetsende eller nedsettende kommentarer på nett det siste halvåret, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet. Andelen er høyere blant de yngste, og deres debattdeltakelse påvirkes også i størst grad negativt av netthets.
Økt innsats for trygg digital oppvekst i statsbudsjettet7.10.2024 13:54:08 CEST | Pressemelding
Mer penger til tryggere mediebruk blant barn og unge og økt innsats for kritisk medieforståelse i befolkningen er blant tiltakene i forslaget til statsbudsjettet for 2025. Mediestøtten økes i takt med pris- og lønnsveksten.
Sámi aviissat ožžot lagabuidda 43 miljovnna ruvnno doarjjan23.9.2024 10:55:00 CEST | Pressemelding
Medietilsynet (Mediabearráigeahčču) lea juohkán doarjaga aviissaide mat čalmmustahttet sámi čállingielaid. Dat njeallje aviissa Ávvir, Ságat, Snåsningen ja NordSalten Avis ožžot oktiibuot 42 760 000 Ruvnno doarjjan 2024:s.
Samiske aviser får nær 43 millioner kroner i støtte23.9.2024 10:55:00 CEST | Pressemelding
Medietilsynet har fordelt støtte til aviser som gjør de samiske skriftspråkene synlige. De fire avisene Ávvir, Ságat, Snåsningen og NordSalten Avis får til sammen 42 760 000 kroner i støtte i 2024.
Mange synest dei bruker for mykje tid på skjerm19.9.2024 06:50:00 CEST | Pressemelding
To av tre meiner dei bruker for mykje tid på skjerm, viser nye tal frå Medietilsynet. Meir enn halvparten seier dei gjer noko med det, og mange av dei som har prøvd å få skjermtida ned, opplever at det lèt seg gjere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom