Veterinærinstituttet

Har utviklet test som vil kunne hjelpe i kampen mot dødelig sauesykdom

Del

En ny test under utvikling ved Veterinærinstituttet vil kunne forbedre hvordan vi i dag tester for viruset mædi-visna. Viruset fører til sykdommen mædi som vi har et mål om å utrydde i Norge.

To hvite, unge sauer med grønne øremerker står i grønn natur med en dal i bakgrunnen. Foto: Shutterstock.
Illustrasjonsfoto av norsk sau. Foto: Shutterstock.

Gjennom sin doktorgrad ved NMBU og Veterinærinstituttet har stipendiat Anniken Jerre Borge forbedret testregimet for mædi-visna-viruset. Blant annet har hun utviklet en ny test som ser ut til å kunne avdekke flere smittede dyr enn testene som brukes i dag.

Viruset kan blant annet føre til sykdommen mædi som vi har hatt to store utbrudd av i Norge siden 2002. Prosjektet som doktorgraden til Anniken har vært en del av ble etablert i forbindelse med det siste utbruddet av sykdommen her til lands, som var i 2019 og 2020. Sykdommen mædi finnes over hele verden, og i Norge har vi som mål å utrydde den helt. De fleste av dyrene som smittes utvikler ikke sykdomstegn, men for sauene som blir syke er utfallet dødelig.

- Vi trodde at vi var kvitt viruset og sykdommen, men til tross for det kontinuerlige overvåkingsprogrammet vi har hatt i Norge siden 2003, viste det seg at viruset trolig har sirkulert i sauepopulasjonen vår helt siden forrige utbrudd uten å bli oppdaget. Vi ønsker derfor å kunne ha et enda bedre testregime og overvåking slik at vi kan unngå samme situasjon senere, sier Anniken.

Aktuell problemstilling

Som en del av arbeidet har Anniken evaluert de testene som er på markedet i dag. En av de tingene hun ønsket å finne ut av var hvor godt testene fungerer i den norske sauepopulasjonen. Det finnes mange ulike virusvarianter i verden, og testene som er på markedet i dag er ikke nødvendigvis like gode til å fange opp smitte med alle de ulike variantene. Derfor var det nødvendig å få evaluert testene opp mot blodprøver fra norske sauer som er smittet med den norske virusvarianten. Ved å gjøre denne evalueringen, fant Anniken ut at kombinasjonen av tester som ble brukt burde endres for å potensielt kunne fange opp enda flere smittede dyr enn tidligere uten at det går på bekostning av antall falske positive dyr.

Bortsett fra i forbindelse med overvåking og ved mistanke om sykdom testes sauer for smitte med viruset i forbindelse med kjøp og salg. Årlig er det derfor mange prøver som testes, og det er viktig å kunne stille diagnosen så sikkert som mulig. Et alternativ til å endre kombinasjonen av tester som er på markedet i dag, er å ta i bruk den nye testen som er under utvikling ved Veterinærinstituttet. Ettersom denne nye testen utvikles spesifikt mot den virusvarianten vi har i Norge, vil den kunne avdekke flere smittede dyr og dermed spare tid og penger for både forvaltning og næring.

- Denne testen kan endre hvordan vi jobber med å stille diagnoser ved Veterinærinstituttet, sier Anniken, og beskriver arbeidet med doktorgraden som ekstra givende ettersom den bidrar inn i en så aktuell og relevant problemstilling for norske bønder.

Videre validering

Anniken Jerre disputerte 27. august ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) med avhandlingen "Serologisk påvisning av mædi-visna virus hos norske sauer". Foto: Bryndis Holm

- Prosjektet ble satt i gang som en direkte oppfølging av at sykdommen mædi er et problem i Norge. Jeg har også tatt del i møter med næringen, om hvordan dette er et problem de står i. På den måten er dette arbeidet ekstra verdifullt å ta del i, sier Anniken.

Det kan ta flere år fra et dyr blir smittet til det blir sykt, og det kan ta måneder før det er mulig å påvise sykdommen. Det kan ta lang tid før symptomene oppdages, om de blir oppdaget i det hele tatt. Så det er ikke en enkel sykdom å påvise. Testen Anniken har utviklet vil kunne gi utslag med en mindre mengde antistoff i blodet, noe som kan gjøre at flere smittede dyr oppdages.

Anniken forklarer hvordan det allerede er planlagt hvordan Veterinærinstituttet skal jobbe for å videreutvikle testen.

- Vi skal jobbe med videre validering av testen i håp om at den kan tas i bruk i overvåkingen av sykdommen i Norge, sier hun.

Mædi-visna-virus (MVV) kan føre til sakte utviklende respirasjonsvansker og nevrologiske problemer hos sauer. Sykdommen kalles mædi når det er lungene som er rammet, og visna når viruset gir avmagring og nevrologiske tegn.

Les mer om sykdommen mædi her

Les mer om overvåkingen av mædi i Norge

Les nyhetssaken fra prosjektets sluttseminar i 2023

Kontakter

Om oss

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye