Ny lov opprettholder forskjeller i tilgangen til abort
Lovforslaget om selvbestemt abort til 18. uke er en seier for seksuelle rettigheter, samtidig kommer ikke denne rettigheten alle likt til gode i hele landet. Sex og Politikk mener at levedyktighet ikke bør være et politisk vedtak og at det er umulig å vedta respekt for menneskeliv gjennom en lov.
For tre år siden var det ingen som en gang ville ha tenkt tanken om at Norge skulle få en ny abortlov med det aller første. Regjeringens forslag til ny abortlov som ble framlagt i dag er derfor en gledelig milepæl i kampen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR). Dessverre har loven likevel også helt åpenbare svakheter sett fra et SRHR-synspunkt.
Loven henger fortsatt fast i gamle vrangforestillinger at forsvarlig abort bare kan gjennomføres på regionalt nivå, på sykehusene. I dag gjennomføres de fleste aborter hjemme, ved hjelp av en tablett, og ikke kirurgiske inngrep.
Mulighet for abort i primærhelsetjenesten skal etter regjerningens forslag utredes. I en slik uavklart situasjon er det derfor uheldig å lovfeste at ansvaret for å tilby tjenesten begrenses til spesialisthelsetjenesten.
«Vi må ha en lov som forenkler og ikke kompliserer tilgangen til abort. For det store flertallet, som i dag gjennomfører aborten hjemme etter å ha fått medisinene ved et sykehus, vil en direkte tilgang gjennom primærhelsetjenesten bety en enklere og mer omsorgsfull behandling. Sånn sett rammer loven fortsatt alle som bor i distriktene, langt unna sykehusene,» uttaler assisterende daglig leder i Sex og Politikk, Kjersti Augland.
Nødvendig og økt anerkjennelse
Organisasjonen Sex og Politikk er glad for forslaget om utvidelse av selvbestemmelsen til uke 18, og at fosterantallsreduksjon reguleres på tilsvarende vis. Dette er en nødvendig og økt anerkjennelse av den gravides rett til selvstendige beslutninger om egen kropp og livsløp.
Den nye loven vil i realiteten bety at så mange som 98 – 99 prosent av norske kvinner som ønsker å ta abort, får bestemme over egen kropp.
Sex og Politikk er videre glad for at lovforslaget styrker den selvstendige retten til å bli hørt for personer med funksjonsnedsettelse. Vi støtter at loven presiserer at abort aldri skal være av tvang, og støtter derfor forslaget om å lovfeste retten til å fullføre svangerskapet.
Lovbestemt forskjellsbehandling
Sex og Politikk er sterkt kritiske til formuleringen om at loven «skal sikre respekten for det ufødte liv». Sex og Politikk kan ikke se at en lov kan sikre respekt for det ufødte liv. Den foreslåtte formuleringen i en formålsparagraf vil bare kunne bidra til å påføre skyld og skam på den gravide som står i beslutningen.
Det nye lovforslaget lovfester retten til oppfølgingssamtaler for den som har gjennomgått en abort. Dette er i realiteten en lovbestemt forskjellsbehandling mellom de som har gjennomført abort, de som har fått endelig avslag, og de som trekker søknaden underveis. Dersom en slik rett skal inn i loven, bør den omfatte rett til oppfølging for alle som har et behov.
Levedyktighet ikke en politisk beslutning
Sex og Politikk er videre kritiske til at en absolutt grense på 22 uker lovfestes. Vurdering av levedyktighet, som antas å være lagt til grunn for forslaget, er medisinsk komplisert, og bør gjøres i hvert enkelt tilfelle. En fastsettelse av et uketall hører ikke hjemme i en lov. Det blir feil at politikerne leker helsepersonell og tror man gjennom politisk beslutninger kan vedta levedyktighet.
«Regjeringens forslag til ny abortlov er et riktig steg på veien til en lov som er mer i samsvar med dagens situasjon og behov, samtidig som vi mener at forslaget bør revideres på sentrale punkter,» avslutter Kjersti Augland.
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti AuglandAssisterende daglig leder
Tel:917 33 574kjersti@sexogpolitikk.noBilder
Lenker
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Hvem blir Årets Ottesen i 2025?2.1.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Jakten på årets aktivist og rebell for seksuelle rettigheter er i gang - hvem fortjener tittelen Årets Ottesen 2025?
Ny kortfilm: -Viktig med is i magen når du mistenker seksuelle overgrep mot barn13.12.2024 17:45:27 CET | Pressemelding
Et barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep i flere måneder eller år, tåler at man skynder seg sakte for å redde det,» forklarer pedagog og spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland i en ny kortfilm om positiv seksualitet som verktøy mot incest og seksuelle overgrep som ble lansert i dag.
Oppdatert seksualitetsundervisning: Skjermkropp og digital dømmekraft4.12.2024 13:52:53 CET | Pressemelding
I dag lanseres en oppdatert versjon av seksualitetsmateriellet Uke 6 som brukes av over halvparten av norske grunnskoler. I år settes det spesielt søkelys på «skjermkroppen».
Gratulerer alle norske kvinner - vi fortsetter kampen!3.12.2024 16:33:15 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer alle norske kvinner med ny abortlov, samtidig som vi lover å fortsette kampen slik at norske kvinner får full råderett over egen kropp!
De nordiske landene ruster seg mot politiske uår for seksuelle rettigheter29.11.2024 15:33:57 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer Nordisk Ministerråd som onsdag denne uken lanserte «Pushing for Progress», en erklæring for å styrke likestilling inkludert særlig kjønns- og seksualitetsmangfold og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom