Statens vegvesen

Statens vegvesen tar nye grep for å få mer oppmerksomme sjåfører

Del

Nå inviterer Statens vegvesen sjåfører til å være med på en nasjonal utfordring - å bli mer oppmerksomme i trafikken.

Dersom du spiser og drikker mens du kjører bil blir du mer uoppmerksom. Uoppmerksomhet i trafikken medvirker til hvert tredje dødsfall på norske veier.
Dersom du spiser og drikker mens du kjører bil blir du mer uoppmerksom. Uoppmerksomhet i trafikken medvirker til hvert tredje dødsfall på norske veier. Foto: Shotterstock

Norges store kjøreutfordring: Hjelper bilistene å endre vaner

Alle er enige om at oppmerksomhet i trafikken er viktig. Til tross for dette driver sjåfører med andre ting mens de kjører. Uoppmerksomhet medvirker til hver tredje dødsulykke på veiene, og i tillegg kommer alle ulykkene der folk blir skadet. Ofte for livet.

- Gode holdninger er bra, men det viktigste er hva vi faktisk gjør, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen. Hun har psykologibakgrunn og vet mye om hvordan vi oppfører oss i trafikken. - Og fordi det er vanskelig både å bli kvitt uvaner og skape nye vaner, setter vi i gang et helt nytt og unikt prosjekt som vi har kalt «Norges store kjøreutfordring». Dette er en del av den nasjonale oppmerksomhetskampanjen «Takk for oppmerksomheten».

Gir en oppskrift på hvordan endre vaner

Prosjektet følger opp den enkelte sjåfør over en periode når de skal slutte med noe de gjør mens de kjører, og som er med på å gjøre dem uoppmerksomme. Endring er vanskelig, derfor bør man bare endre én ting om gangen. De får en forskningsbasert oppskrift på hvordan man skal endre atferd, og så er Statens vegvesen med og støtter og oppmuntrer gjennom SMS ‘er med påminnelser, tips og råd. Deltakerne skal registrere om de har klart målet sitt etter daglige kjøreturer.

-Kort sagt handler det om å sette seg helt konkrete mål om hva man skal endre for å bli mer oppmerksom, og legge planer for hvordan man skal nå målet, sier Rita Aarvold. Hvis jeg ofte spiser burger mens jeg kjører bil, er det kanskje det jeg vil slutte med.  – Det er et helt konkret mål, som sammen med en plan, øker sjansen for at jeg klarer det.

9 av 10 klarte å endre uvaner bak rattet og bli mer oppmerksomme

I samarbeid med atferdsbyrået Nudgelab benyttes en veldokumentert metode for atferdsendring, som er mye brukt innenfor mange områder som blant annet endring av spisevaner, alkoholbruk, trening, røyking og risikoatferd.

-Vi har testet ut dette i mindre format med svært gode resultater, sier Rita Aarvold. Tidligere i år gjennomførte vi et eksperiment for å se om det er mulig å bli en mer oppmerksom sjåfør på 8 uker.

9 av 10 klarte å endre vaner. Mange valgte også å slutte å gjøre andre ting i tillegg. Dette viser at det å få en enkel oppskrift, komme i gang med endring og føle mestring, vil kunne føre til ytterligere endringer.

Deltakerne uttalte:

-For meg har det vært med å gjøre meg oppmerksom på mine egne uvaner når jeg kjører bil. Jeg har fått fjernet en uvane, og det gjør meg samtidig bevisst på andre uvaner. 

En annen sa: Veldig bra å være med på dette. Dette burde flere få prøve å være med på!

Hvem er egentlig de uoppmerksomme sjåførene?

Mange sjåfører er flinke, men ikke alle og ikke alltid. Å være oppmerksom hele tiden er ikke lett. Det krever noe av oss. Dessverre er vi ikke så oppmerksomme som vi tror.

-Det er ikke uvanlig at man overdriver egne ferdigheter, sier Rita Aarvold. Vi tror vi har kontroll, selv om vi driver med andre ting mens vi kjører. Dette gjør det utfordrende å få til endring. Vi tenker ofte at det er de andre som er de uoppmerksomme. De irriterer oss og gjør oss utrygge. Men vi kan nok alle være den uoppmerksomme sjåføren vi ikke ønsker å møte i trafikken, sier Aarvold.

-Ta en kikk på dine egne vaner bak rattet, sier hun. Driver ikke du også med noe utenom å kjøre?

Hva skal du slutte å gjøre mens du kjører?

Statens vegvesen oppfordrer nå alle sjåfører til å være med og velge seg én ting de skal slutte å gjøre mens de kjører.

-Få med venner, familie, kollegaer og andre til å bli med, avslutter Aarvold. Er du leder i en bedrift? Hvorfor ikke få dine ansatte til å være med på denne utfordringen?

Hvis alle gjør små grep, vil det ha stor effekt på trafikksikkerheten.  

-Bli med på utfordringen: www.kjøreutfordringen.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dersom du spiser og drikker mens du kjører bil blir du mer uoppmerksom. Uoppmerksomhet i trafikken medvirker til hvert tredje dødsfall på norske veier.
Dersom du spiser og drikker mens du kjører bil blir du mer uoppmerksom. Uoppmerksomhet i trafikken medvirker til hvert tredje dødsfall på norske veier.
Foto: Shotterstock
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye