Slik finner du hundens dvergbendelmark i felt elg
Hundens dvergbendelmark er en meldepliktig parasitt som det kreves litt trening i å gjenkjenne. Derfor vil Veterinærinstituttet sammen med Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet avholde webinarer og fysiske jegermøter i september.
Informasjonsarbeidet skjer i regi av prosjektet «ElgMark» som er et samarbeid mellom nevnte instanser.
Viktig å varsle
Funn av hundens dvergbendelmark er meldepliktig til Mattilsynet. Dersom jegere oppdager mistenkelige forandringer i indre organer hos elg eller andre hjortedyr felt i jaktsesongen eller hos fallvilt, er det ønskelig at Mattilsynet kontaktes for vurdering. Ta kontakt med Mattilsynets sentralbord på telefon 22 40 00 00 for å snakke med ditt lokalkontor.
Formålet med møtene og webinarene er å:
- Gi en oppdatering på parasitten i Norge
- Informere om hvordan den gjenkjennes hos elg
- Presisere hvilke rutiner som gjelder for innsendelse og varsling
Målgrupper er lokale grunneiere/valdansvarlige, fallviltjegere, viltansavarlige, representanter fra slakterier med viltmottak, jaktledere (eller representanter fra jaktlaget f.eks. feltkontrollører) med flere. Representanter fra de tre samarbeidspartene – Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Høgskolen i Innlandet – vil forelese under webinarene og jegermøtene. Dette er en unik mulighet til å stille spørsmål man måtte ha, og møte fagfolk innen ditt fagfelt.
Webinarer åpne for alle
Det vil holdes to webinarer om hundens dvergbendelmark den 19. september, et kl 12-14 og det andre kl 18-20. Disse er åpne for alle som er interesserte.
Fysiske møter
Prosjektet arrangerer fire fysiske møter som man kan melde seg på:
Røros 2. september (120 stk) (påmeldingsfrist 27.august)
Rena 3. september (300 stk) (påmeldingsfrist 27.august)
Mo (Nord-Odal) 4. Sept (120 stk) (påmeldingsfrist 27.august)
Ås 18. Sept (100 stk) (påmeldingsfrist 29. september)
Prosjektet «ElgMark»
Jaktsesongen 2022 ble hundens dvergbendelmark, Echinococcus canadensis G10, påvist hos en elg felt i Stor-Elvdal. Dette var den første påvisningen hos elg i Norge. I jaktsesongen 2023 ble fire nye tilfeller påvist i Røros (1) og Åmot (3) kommuner. Prosjektet «ElgMark» kjøres med et mål om å øke oppmerksomheten om parasitten i et større område, og for å støtte innsendingen av prøver fra elg i jaktsesongen 2024. Ved å innhente flere prøver, vil vi kunne øke kunnskapen om parasittens utbredelse i Norge – og ikke minst få et inntrykk av de helsemessige effektene parasittinfeksjonen har på elgen.
«ElgMark» er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet (Evenstad) og Mattilsynet. Fire fylkeskommuner og 38 kommuner har bidratt med viltfondsmidler til prosjektet (se listen nedenfor).
Støttende fylkeskommuner: Trøndelag, Innlandet, Akershus, Buskerud
Støttende kommuner: Alvdal, Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Engerdalen, Folldal, Fredrikstad, Gjerdrum, Grue, Halden, Hotålen, Hurdal, Kongsvinger, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Nannestad, Nes, Nord-Odal, Os, Ringsaker, Røros, Sarpsborg, Stor-Elvdal, Sør-Odal, Tolga, Trysil, Tynset, Tydal, Ullensaker, Vestby, Våler (Innlandet), Våler (Østfold), Åmot, Åsnes
Fakta om hundens dvergbendelorm
Parasitten lever i tarmen hos hundedyr som skiller ut egg med avføringen. Hjortedyr som får i seg egg fra miljøet kan utvikle parasittblærer i indre organer. Selv om parasitten også kan smitte til mennesker finnes det få kjente smittetilfeller på verdensbasis. Tidligere er parasitten påvist hos flere ville arter i Finland og hos elg og ulv i Sverige. Utbredelsen i Norge er ukjent.
Les mer om parasitten her:
Hundens dvergbendelmark – Echinococcus granulosus sensu lato (vetinst.no) Spørsmål og svar om hundens dvergbendelmark Echinococcus canadensis G10 (vetinst.no)
Lenker til tidligere saker
Flere tilfeller av hundens dvergbendelmark påvist hos elg i Sør-Norge (vetinst.no)
Ber jegere være på vakt ved lunge- eller leverforandringer i skutt elg (vetinst.no)
Veterinærinstituttet har påvist ekinokokker på en elg i Innlandet (vetinst.no)
Nøkkelord
Kontakter
Malin Rokseth ReitenForsker og fagansvarlig vilthelse Veterinærinstituttet
Tel:90793068malin.reiten@vetinst.noMari PressSenior kommunikasjonsrådgiver Veterinærinstituttet
Tel:41211467mari.press@vetinst.noBilder
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Slik kan næringsaktører bidra til bedre dyrevelferd i Europa12.9.2024 14:45:38 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet deltar i et EU-prosjekt som samler data om dyrevelferd hos produksjonsdyr som oppdrettslaks, storfe og gris. Målet er å utvikle en felles kunnskapsplattform for hele EU, som sikrer ensartede vurderinger og standarder for dyrevelferd.
Skjelettet til Hvaldimir doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA10.9.2024 15:15:00 CEST | Pressemelding
Fiskeridirektoratet har besluttet at skjelettet til hvithvalen Hvaldimir skal doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA Universitetet i Agder. Veterinærinstituttet og UiA samarbeider om overtakelsen.
NORM-VET-rapporten 2023: Rekordlavt salg av antibiotika til dyr9.9.2024 07:00:25 CEST | Pressemelding
I 2023 var salget av antibiotika til landdyr i Norge det laveste siden rapporteringen ble startet i 1993. Situasjonen følges likevel tett, og som en del av overvåkingen av antibiotikaresistens hos dyr og i mat ble det i 2023 for første gang avdekket bakterier resistente mot karbapenemer i et storfehold i Norge.
Blåtungevirus påvist på sau i Sør-Norge6.9.2024 14:45:06 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har i dag, 6.september påvist sykdommen blåtunge på en sauebesetning i Kristiansand kommune. Dette er første gang siden 2009 at sykdommen er påvist i Norge, den gang på storfe. Så langt er blåtungeviruset kun påvist to dyr fra samme sauebesetning.
Fiskevelferdsseminar: Haltende helse gir ingen lakselykke4.9.2024 14:01:37 CEST | Presseinvitasjon
Hva kan vi gjøre for å få kontroll på helse- og velferdssituasjonen til oppdrettslaksen? Og hva er egentlig problemet til rensefisk? Dette er tema når Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet inviterer til et seminar på Litteraturhuset i Oslo i forbindelse med Forskningsdagene 23. september kl. 11.00-14.00.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom