SINTEF

EUs investeringsfond øker innsatsen i Norge: Skyter inn 210 millioner i SINTEFs såkornfond

Del

Det Europeiske Investeringsfondet (EIF) girer opp innsatsen i norske teknologistartups og gjør sin tredje og hittil største investering noensinne i SINTEFs såkornfond. Sammen med innsatsen fra norsk side vil fondet SINTEF Venture VI ha en forvaltningskapital på en halv milliard, noe som gir grunnlag for 10-15 nye bedrifter fra det uavhengige forskningsinstituttet med tradisjon for banebrytende teknologigjennombrudd i oppdraget med å utvikle teknologi for et bedre samfunn.

Konsernsjef Alexandra er tilfreds med at SINTEFs oppstartsselskaper lykkes godt med å tiltrekke seg kapital. Foto: Terje Trobe/SINTEF
Konsernsjef Alexandra er tilfreds med at SINTEFs oppstartsselskaper lykkes godt med å tiltrekke seg kapital. Foto: Terje Trobe/SINTEF Terje Trobe/SINTEF

SINTEF har i dag 20 oppstartsbedrifter i sin portefølje. SINTEFs siste fond – SINTEF Venture VI – har investert i de fire ferskeste av disse: Cartesian, MoreScope, Sonair og Mia Health.

– Våre investorer er resultatorienterte som alle andre investorer. I tillegg ønsker de at kapitalen bidrar også til bærekraftig samfunnsutvikling, og den garantien stiller vi, sier administrerende direktør Anders Lian i SINTEF TTO.

Nær 300 millioner kroner ble investert i fondet i 2023 fra investorene KLP, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebank1 SMN, Reitan Kapital, Koteng Holding, Investinor, og SINTEF. De fleste av disse har investert også i tidligere SINTEF-fond.

Når EIF og Bernh. Brekke – en regional industriaktør etablert i 1880 – nå har investert i fondet, har fondet fått en forvaltningskapital på en halv milliard kroner, som er samme beløp som forgjengeren SINTEF Venture V, som ble fullfinansiert i 2018.

Kobler forskning, kommersialisering og samfunnseffekt

– Vi setter stor pris på SINTEFs rolle som en ledende teknologioverføringsakselerator i Norge, sier Marjut Falkstedt, som leder Det Europeiske Investeringsfondet. – Norge ble nylig med i EUs program «InvestEU», som gjør at vi kan investere mye mer i Norge. Det er en viktig del av EIFs mandat å investere i innovative SMB-er, da de har en positiv innvirkning på sysselsetting og økonomi. Vi er glade for kunne samarbeide videre med SINTEF om dette, sier Falkstedt. 

EIF investerte også i SINTEFs to tidligere fond, som ble opprettet i 2014 og 2018. EIF investerte 94 millioner kroner i 2014 og økte til 155 millioner kroner i 2018. Denne siste investeringen er deres største hittil og bringer den totale investeringen i oppstartsselskaper fra SINTEF opp til 459 millioner kroner. 

– Investeringen fra EIF er en stor anerkjennelse av SINTEFs arbeid med å bygge bro mellom forskning, kommersialisering og samfunnseffekt. Den er også et resultat av regjeringens innsats for å gi norske bedrifter, investorer og teknologiutviklere tilgang til InvestEU-programmet, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Privat kapital vil løse samfunnsutfordringer

Forskningsinstituttet SINTEF, som er en frittstående stiftelse, har drevet med anvendt forskning siden 1950 og har en omfattende innovasjonshistorie som inkluderer flere av teknologiene som har ført til svært høy samfunnseffekt. Noen eksempler er mobilteknologien GSM, flerfaseteknologi og karbonfangst og -lagring (CCS).

– Vi arbeider med å levere teknologi og innovasjoner som gir samfunn og næringsliv anledning til å endre seg i takt med kravene til et mer bærekraftig samfunn. Jeg er veldig glad for å se at oppstartsselskapene vi skaper bidrar sterkt til å realisere FNs bærekraftsmål og at de lykkes så godt med å tiltrekke seg kapital fra profesjonelle investorer i inn- og utland i fasen hvor de skal vokse ut av laboratoriene og opp til stor skala, sier SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv. 

Forskningsinstituttets mer enn 2200 ansatte jobber i tett samhandling med akademia, offentlig sektor, industri og annet næringsliv innen strategisk viktige fagområder for omstilling og radikale innovasjoner. Kunnskapen innen muliggjørende teknologier som bio-, nano-, materialteknologi og digitale teknologier eller på domener innen industri, hav, helse, energi, digital, det bygde samfunn og produksjon omsettes til nytte hos oppdragsgiverne eller gjennom å utvikle oppstartsselskaper. 

– Gjennom å investere i våre såkornfond tar man del i en diversifisert portefølje av startups som alle bygger på en banebrytende teknologi som vil gi et positivt bidrag til ett eller flere av FNs bærekraftsmål, samt en god organisasjon med en sterk og moden businesscase. En viktig faktor til å få dette til er at våre investeringssjefer jobber side om side med forskerne hele veien fra idéklekking til kommersiell fase, sier administrerende direktør i SINTEF TTO, Anders Lian.

Fakta om SINTEF TTO

  • Er SINTEFs teknologioverføringsselskap, som kommersialiserer egeneide forskningsresultat gjennom lisensiering og salg av teknologi til eksisterende bedrifter, og til nye bedrifter som spinnes ut fra SINTEFs forskningsmiljøer.
  • Forvalter flere såkorn-/tidligfase-fond som investerer i oppstartsselskap fra SINTEF. Disse fondene er viktige redskap i kommersialisering av forskningsresultater fra SINTEF, og både nasjonale og internasjonale investorer er med i fondene.
  • Forvalter for tiden eierandeler i 20 selskaper. Se hele porteføljen her: https://www.sintef.no/en/tto/holdings/?id=234329

Fakta om SINTEF Venture VI

  • Såkornfond som forvaltes av SINTEF TTO som investerer i oppstartsselskap fra SINTEF
  • 500 millioner kroner i forvaltningskapital
  • Investorene i fondet er: SINTEF, KL, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebank 1 SMN, Reitangruppen, Koteng Holding, Investinor, Bernh. Brekke og Det Europeiske Investeringsfondet
  • Fondet er innrettet for å fremme miljømessige og sosiale egenskaper i tråd med artikkel 8 i Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
  • Har investert i fire oppstartsselskap:
    • Cartesian AS:
      • Tilbyr løsninger for oppvarming og nedkjøling gjennom å lagre og hente termisk energi ut fra faseendringsmaterialer
      • https://cartesian.no/
      • Holder til i Trondheim
    • MoreScope
      • Tilbyr en datadreven plattform for selskap og investorer til bruk for å kvantifisere klimapåvirkning, karbonfotavtrykk og unngåtte utslipp
      • https://www.morescope.com/
      • Holder til i Oslo og Trondheim
    • Sonair
    • Mia Health
      • Tilbyr en løsning som gir privatpersoner og bedrifter enkel og presis innsikt i den faktiske helsegevinsten av aktiviteten man gjør
      • https://miahealth.no/
      • Holder til i Trondheim

Fakta om European Investment Fund (EIF)

  • EUs instrument for investeringer i egenkapitalfond i EØS-området
  • Investeringene gjøres I fond som gir finansiering til små og mellomstore bedrifter
  • Etablert i 1994, og eies av European Investment Bank (EIB), Europakommisjonen og offentlige og private banker og finansinstitusjoner
  • Har siden etablering gitt finansiering til over 2 millioner selskaper

Nøkkelord

Kontakter

Anders LianAdministrerende direktørSINTEF TTO

Anders Lian leder SINTEFs virksomheter for kommersialisering av forskningsresultater, SINTEF TTO og SINTEF Venture.

Tel:+47 91 10 54 11anders.lian@sintef.no

Bilder

Administrerende direktør Anders Lian i SINTEF TTO stiller garanti til investorer om at kapitalen bidrar til bærekraftig samfunnsutvikling.
Administrerende direktør Anders Lian i SINTEF TTO stiller garanti til investorer om at kapitalen bidrar til bærekraftig samfunnsutvikling.
Last ned bilde
Marjut Falksted, administrerende direktør i Det Europeiske Investeringsfondet.
Marjut Falksted, administrerende direktør i Det Europeiske Investeringsfondet.
Last ned bilde
Alexis Sevault er Chief Technology Officer i Cartesian, en av virksomhetene som SINTEFs såkordfond SINTEF Venture VI har investert i. Cartesians teknologi er et modulært energilagringssystem som hjelper verdens mest energiintensive sektorer med å øke energieffektiviteten og raskt redusere deres karbonfotavtrykk. Systemet er basert på ti års forskning og utvikling i SINTEF.
Alexis Sevault er Chief Technology Officer i Cartesian, en av virksomhetene som SINTEFs såkordfond SINTEF Venture VI har investert i. Cartesians teknologi er et modulært energilagringssystem som hjelper verdens mest energiintensive sektorer med å øke energieffektiviteten og raskt redusere deres karbonfotavtrykk. Systemet er basert på ti års forskning og utvikling i SINTEF.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Arendalsuka: Norsk næringsliv bør engasjere seg mer i global bistand12.8.2024 07:29:16 CEST | Pressemelding

Det er mange gode grunner til at norsk næringsliv skal engasjere seg i global utvikling. Store samfunnsutfordringer som klima, sikkerhet, forurensning av havene, kan vi ikke løse uten å samarbeide. Hva skal til for å stanse forsøpling av havet? Mer enn halvparten av plastavfallet som havner i havet kommer fra noen få land i Asia. Derfor samarbeider SINTEF med industriaktører i Asia om håndtering av plastavfall på land, før det rekker å havne i havet. Prosjektet Ocean Plastic Turned into an Opportunity in Circular Economy (OPTOCE) har bidratt til at plastavfall som ikke kan gjenvinnes, blir en ressurs i sementindustrien, som erstatning for kull. - Både lokale industriaktører I Asia og vi ser verdien av å samarbeide om teknologi. Anvendt forskning har vist seg å ha stor gjennomslagskraft og skaper varige endringer i lokalsamfunn, sier Anneli Alatalo Paulsen som leder SINTEFs satsing på global, bærekraftig utvikling. - I Arendal skal vi dele erfaringene fra dette og andre prosjekter som e

Arendalsuka: Hvordan sikrer vi Norge mot energikriser?7.8.2024 21:10:29 CEST | Presseinvitasjon

Mandag 12. august,14:30: På Bærekraftscenen under Arendalsuka gir NTNU og SINTEF tre råd for å sikre Norge mot energikriser. Sjefforsker Gerd Kjølle fra SINTEF og professor Asgeir Tomasgard vil presentere rådene som gis til de syv politikerne som deltar: Elisabeth Sæther (AP), Ola Elvestuen (V), Lars Haltbrekken (SV) Bård Ludvig Thorheim (H), Une Basthold (MDG), Sofie Marhaug (Rødt) og Marius Arion Nilsen (FrP)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye