Opplysningskontoret for frukt og grønt

Folket har talt- poteter er sunnere enn ris og pasta

Del

En ny undersøkelse viser at nordmenn foretrekker poteter som et sunnere alternativ til ris og pasta. Potetens omdømme har gjennomgått en positiv endring og lavkarbobølgen ser ut til å ha avtatt.

At folk er opptatt av å spise råvarebasert kan ha vært positivt for poteten, mener ernæringsrådgiveren i OFG.
At folk er opptatt av å spise råvarebasert kan ha vært positivt for poteten, mener ernæringsrådgiveren i OFG.

Økende bevissthet om potetens fordeler 

En forbrukerundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) avslører at potetens status som en næringsrik og sunn matvare er blitt gjenopprettet (1). Undersøkelsen viser at andelen som er helt enig i at potet er sunnere enn ris og pasta har økt fra 14 % til 34 % på bare 2 år.  

– De siste par årene har det vært et stort fokus på prosesseringsgrad av matvarer. Poteter i sin naturlige form har sannsynligvis fått et enda bedre rykte nå som mange er opptatt av at det de skal spise skal være mest mulig råvarebasert, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG. 

Fra myte til fakta 

Det har lenge vært en oppfatning av at man kan gå opp i vekt av å spise potet, men potet er full av gode næringsstoffer og metter godt, samtidig som den ikke inneholder så mange kalorier. 

–  Potetens høye vann- og fiberinnhold gjør at den har færre kalorier enn både hvit ris og pasta, poteten metter også mer. Poteter er også en utmerket kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Står valget mellom ris, pasta eller potet, er potet en soleklar vinner, mener Sagen. 

Fra 2017 til 2023 har andelen som mener poteter ikke fører til at man går opp i vekt økt fra 47 % til 57 % (2). 

– Det er gledelig å se at oppfattelsen av potet har endret seg. Lavkarbotrenden gav poteten et ufortjent dårlig rykte, og det er godt å se at dette ser ut til å ha snudd.  

Sagen påpeker at poteter sjeldent spises alene, og at det derfor er sammensetningen av hele måltidet som må tas med i vurderingen når vi snakker om påvirkning på blodsukker.  

– Sammen med gode proteinkilder og grønnsaker får du et komplett og blodsukkervennlig måltid, forteller ernæringsrådgiveren. 

Poteter er også svært allsidig. De kan kokes, stekes, bakes, stues og brukes i en rekke retter som supper, gryteretter, salater og omeletter.  

–  Nå er det ferske norske poteter i butikken, perfekt til sommermaten. Skyll potetene godt og spis dem med skallet på for å beholde mer av næringsstoffene, anbefaler Sagen.  

1. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Respons analyse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, mai 2024. 

2. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, november 2023.   

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye