Folket har talt- poteter er sunnere enn ris og pasta
En ny undersøkelse viser at nordmenn foretrekker poteter som et sunnere alternativ til ris og pasta. Potetens omdømme har gjennomgått en positiv endring og lavkarbobølgen ser ut til å ha avtatt.

Økende bevissthet om potetens fordeler
En forbrukerundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) avslører at potetens status som en næringsrik og sunn matvare er blitt gjenopprettet (1). Undersøkelsen viser at andelen som er helt enig i at potet er sunnere enn ris og pasta har økt fra 14 % til 34 % på bare 2 år.
– De siste par årene har det vært et stort fokus på prosesseringsgrad av matvarer. Poteter i sin naturlige form har sannsynligvis fått et enda bedre rykte nå som mange er opptatt av at det de skal spise skal være mest mulig råvarebasert, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG.
Fra myte til fakta
Det har lenge vært en oppfatning av at man kan gå opp i vekt av å spise potet, men potet er full av gode næringsstoffer og metter godt, samtidig som den ikke inneholder så mange kalorier.
– Potetens høye vann- og fiberinnhold gjør at den har færre kalorier enn både hvit ris og pasta, poteten metter også mer. Poteter er også en utmerket kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Står valget mellom ris, pasta eller potet, er potet en soleklar vinner, mener Sagen.
Fra 2017 til 2023 har andelen som mener poteter ikke fører til at man går opp i vekt økt fra 47 % til 57 % (2).
– Det er gledelig å se at oppfattelsen av potet har endret seg. Lavkarbotrenden gav poteten et ufortjent dårlig rykte, og det er godt å se at dette ser ut til å ha snudd.
Sagen påpeker at poteter sjeldent spises alene, og at det derfor er sammensetningen av hele måltidet som må tas med i vurderingen når vi snakker om påvirkning på blodsukker.
– Sammen med gode proteinkilder og grønnsaker får du et komplett og blodsukkervennlig måltid, forteller ernæringsrådgiveren.
Poteter er også svært allsidig. De kan kokes, stekes, bakes, stues og brukes i en rekke retter som supper, gryteretter, salater og omeletter.
– Nå er det ferske norske poteter i butikken, perfekt til sommermaten. Skyll potetene godt og spis dem med skallet på for å beholde mer av næringsstoffene, anbefaler Sagen.
1. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Respons analyse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, mai 2024.
2. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, november 2023.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom