Stopp miljømerking av lakseoppdrett i verneområder!

Del

Naturvernforbundet har bedt Aquaculture Stewardship Council (ASC), miljøsertifiseringsordningen for fiskeoppdrett, gjøre endringer i sertifiserings-standarden. Forbundet er sterkt kritisk til dagens "bærekraftig"-stempel på oppdrettsanlegg i verneområder, for eksempel i Norge og Chile.

Men enn 2600 personer og sju organisasjoner krever at sertifisering for oppdrett i verneområder inndras.
Men enn 2600 personer og sju organisasjoner krever at sertifisering for oppdrett i verneområder inndras. Tristan Schmurr

Mer enn 2.600 personer og 7 organisasjoner sto bak henvendelsen som ble levert i mai under den åpne høringsperioden for sertifiseringsstandarden. Underskriftene kom fra en rekke oppdrettsland: Chile, Australia, Skottland og Norge – samt fra store kjøpere: Nederland, Canada, USA, Tyskland og Japan.

Oppropet ber om at bærekraftsertifikater for oppdrett i verneområder inndras.

-Globale sjømatforhandlere viser til merkeordninger som ASC for å dokumentere at oppdrettslaksen er etisk og miljømessig forsvarlig produsert. Å beskytte sårbare marine økosystem bør jo ha førsteprioritet. Derfor bør det såklart ikke være oppdrettsanlegg i verneområder og andre viktige naturtyper. Vi forventer at slike anlegg stenges ned, og at fisken i hvert fall ikke grønnvaskes med bærekraftstempel, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.

Norge og Chile står til sammen for om lag 75 prosent av verdens oppdrettslakseproduksjon. Norge har 348 ASC-sertifiserte oppdrettsanlegg. Norsk lakseoppdrettsnæring er imidlertid i trøbbel. I januar 2024 ba syv norske miljøorganisasjoner som representerer hundrevis av lokale grupper regjeringen om å redusere det totale antallet oppdrettsfisk i havet og innføre flere beskyttede soner.

Tidligere i vår publiserte Schulze sammen med Naturvernforbundets nestleder Randi Storhaug en kronikk i det internasjonale sjømatnyhetsstedet Seafood Source med krass kritikk av miljømerkeordningene og produsentene av oppdrettslaks for ikke å beskytte kystmiljøet godt nok. Dette etter en rekke miljøskandaler innenfor miljømerkede oppdrettsanlegg

Kronikken kan leses her: https://www.seafoodsource.com/news/aquaculture/op-ed-are-aquaculture-sustainability-certifications-broken

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Voldsom nedbygging av sårbar finnmarksnatur24.6.2024 10:32:07 CEST | Pressemelding

Forslaget til mulig kraftutbygging i Finnmark vil få omfattende negative konsekvenser for natur og samisk kultur, selv om noen av de verste prosjektene er ute. Flere kontroversielle prosjekter er fortsatt med, som planene om Skarvberget og Oksefjorden vindkraftverk. Det er en svært gledelig nyhet at de ekstremt kontroversielle og naturødeleggende planene for Davvi og Kokelv vindkraftverk er ute av prosessen, til tross for at Davvi egentlig var det som hadde kommet lengst. Dette viser at NVE har lyttet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye