Utleiemegleren

Det koker i utleiemarkedet – 10 tips til deg som skal på visning

Del

Studentene strømmer til storbyene og pressområdene. Fullstappede visninger og lange ventelister er å forvente. Slik får du en fordel i leiekøen.

BOLIGJAKT: Det er høysesong i boligmarkedet, og det merkes særlig i pressområder som Oslo. Foto: iStock
BOLIGJAKT: Det er høysesong i boligmarkedet, og det merkes særlig i pressområder som Oslo. Foto: iStock

Mange leietakere opplever at det er tøff konkurranse om å skaffe seg et hjem. Det kan bli vanskelig å lande drømmeboligen, og for å skille seg ut i mengden bør man være mest mulig forberedt når man kommer på visning.

– På visninger vrimler det ofte av interessenter, og da kan det være vanskelig å skille seg ut og gjøre et positivt inntrykk overfor utleier. For utleier er det viktig at leieboeren er til å stole på, at leien betales punktlig og at boligen behandles fint, sier Siri Anne Bernum Halck, regionsdirektør i Utleiemegleren. 

Fortell om deg selv
Utleiemegleren har 30 års erfaring med utleie og forvalting av boliger. De opplever at mange ikke vet helt hvordan de bør gå frem i jakten på bolig. De har imidlertid flere tips og forberedelser man bør gjøre i forkant av en visning.

– Et godt råd er å lage en bolig-CV for å gjøre det lett for utleier å velge nettopp deg som leietaker. Den bør gi et kort inntrykk av hvem du er og gi utleier relevant informasjon om deg som leietaker. Det kan eksempelvis være å opplyse utleier om du er student, har fast jobb eller deltidsjobb, og vise til dokumentasjon på at du kan betale husleien, sier Bernum Halck, og legger til:

– Om det er mange som vil ha boligen, gjelder det å skille seg ut på en positiv måte. Da vil en bolig-CV være til god hjelp.

Vær ærlig
For utleier kan det være et stort pluss om man har referanser som kan bekrefte at man er til å stole på. Det kan for eksempel ordnes hos en arbeidsgiver eller noen man har bodd hos tidligere. For personer som ønsker å leie sammen, er det fint å oppgi hvordan man kjenner hverandre.

– Husk at informasjonen skal være relevant for utleieren. Unngå å bli altfor personlig og «nær» når du beskriver deg selv. Likevel kan det være smart å nevne fritidsinteresser, som kanskje vil ha betydning for leieforholdet. Liker du turer i skog og mark, høres dette bedre ut enn at du er glad i en fest. Men ikke overdriv, og styr unna usannheter og bestikkelser, forklarer hun.

Her kan du gjøre kupp
Høysesongen for boligutleie er for alvor i gang. Dette er synlig på landsbasis, og ekstra tydelig i studentbyene, særlig i pressområder som Oslo, Bergen og Stavanger. Her er etterspørselen større enn tilbudet. Ifølge Utleiemegleren vil mangelen på utleieenheter få store konsekvenser for studentene. Boligmangelen vil i tillegg presse prisene i været.

– Er du på boligjakt i de største studentbyene kan det være lettere å få tak over hodet, hvis du firer litt på kravene. Du kan for eksempel se etter boliger utenfor de mest populære områdene, altså utenfor sentrum. Et annet tips kan være å se etter boliger med litt lavere standard, som ligger i første etasje eller har litt utdaterte møbler, tipser Bernum Halck, og legger til:

– Markedet koker, så ikke vent med boligjakten til høsten. Det er nå du kan gjøre kupp!

Tips til deg som skal på visning

  1. Møt presis, ha med bolig-CV, still spørsmål og vis interesse
  2. Sjekk hva som er inkludert i leien – varmtvann, oppvarming, strøm, kabel-tv, Internett, trappevask, fellesvaskeri og strøm 
  3. Sjekk at boligen er godkjent for varig opphold
  4. Vær sikker på at kontrakten er satt opp i henhold til gjeldende lovverk
  5. Hvor lang er oppsigelsestiden?
  6. Hva er leietakers vedlikeholdsplikt?
  7. Hvis utleier ønsker depositum innbetalt på sin egen konto, velg heller en annen utleier
  8. Etter visning må du passe på å være tilgjengelig på mobil og e-post
  9. Blir boligen din, må du huske å tegne innboforsikring
  10. Når du skal flytte inn, bør leiligheten gjennomgås sammen med utleier eller megler. Dokumenter skader og mangler, og ta gjerne bilder. Ifølge Forbrukerrådet ligger leieforhold på topp ti på klagelisten. Ved å ha en ryddig kontrakt og være enig med utleier om leilighetens tilstand ved innflytting, spares både utleier og leietaker for potensielle tvister

Kontakter

Om Utleiemegleren

Utleiemegleren er Norges ledende meglerforetak på utleie og forvaltning av boliger til private og bedrifter. Utleiemegleren har nå omtrent 17 000 boliger i sin portefølje. Selskapet ble startet i 1995 og har kontorer i Bergen, Trondheim, Stavanger, Lillestrøm, Jessheim, Drammen, Lysaker, Sandefjord, Moss og Kristiansand, i tillegg til seks kontorer i Oslo. Utleiemegleren Pro tilbyr spesialtilpassede utleietjenester til profesjonelle eiendomsbesittere på østlandsområdet. Utleiemegleren har i dag ca. 200 ansatte. Grunnleggerne av Utleiemegleren eier 50 % av selskapet, og Fredensborg kjøpte seg inn med en 50 % eierandel i januar 2019. 

Følg pressemeldinger fra Utleiemegleren

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utleiemegleren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utleiemegleren

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye