Derfor er årets nykål ekstra søt
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.

Smaker sol
Kålbonde Karine Huseby fra Tjølling i Vestfold, forteller om fantastiske vekstforhold for nykål denne sesongen.
– Nykålen, eller sommerkålen som mange kaller den, er spesielt god i år! Den har vokst seg ekstra søt og spenstig på grunn av det gode været vi har hatt denne våren. Fotosyntesen omsetter som kjent solstråler til sukker i plantene. Det er jo nesten så vi kan si at vi spiser solstråler, når vi spiser nykål, sier Huseby.
Det meldes om svært gode forhold i åkrene. Nykålen gror godt og det kommer mye på en gang. Det blir likevel god dekning utover sommeren, forsikrer Huseby, som gleder seg over at stadig flere oppdager hvor fantastisk god og anvendelig denne sommergrønnsaken er.
Anders Hørthe, som er grønnsaksbonde i Sylling forteller om de samme gode forholdene.
– Det er et fantastisk år for nykålen, og det er den beste starten vi har sett på flere år i forhold til kvalitet. Den varme våren har gitt oss masse sol som har ført til utrolig gode vekstforhold. Nå som det har blitt litt kaldere igjen blir modningsfasen enda bedre. Det er virkelig et optimalt klima for kålen og vi kan levere ut unike og flotte varer.
Hørthe melder også om at man nå kan finne nykål i alle butikker over hele landet, så nå er det bare å spise og nyte all den gode nykålen som blir levert fremover.
Nye smaker med nykål
Vi er mange som venter på at den norske nykålen skal komme, og en undersøkelse som nylig ble gjennomført av Respons analyse på vegne av OFG, bekrefter at nordmenn gleder seg til å spise norsk nykål. Og gleden blir større desto eldre en blir. 42 % i aldergruppen 15-34 år sier de gleder seg (i noen eller i svært stor grad) til å spise den norske nykålen som nå er i butikkene. Men de som gleder seg aller mest over norsk sesong og nykål er personer som er 55 år og eldre. Der svarer hele 87 % at de ser frem til å spise den norske nykålen.
– Nykål dampet med litt smør og salt er en klassiker, men nykål kan være så mye mer, sier Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i OFG. Mange unge tenker nok at nykål er litt gammeldags og kjedelig, men nykålen er en viktig del av asiatiske retter som vårruller og stir fry. Derfor fortjener den ha en selvfølgelig plass i rekken av «trendretter» på sosiale medier.
– Jeg tror mange ville fått opp øynene for nykål hvis de visste hvor saftig og crispy den smaker, sier Bredvold. Jeg ble blåst av banen da jeg smakte nykål for første gang, før det trodde jeg at all kål smakte likt. Sleng et stykke nykål på grillen så får den en god og søt umami-smak. Server det med en god dressing eller saus oppå så har du et lite måltid i seg selv.
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noBilder


Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom