Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød

Del

Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst. 

Duften av hjemmebakte grovbrød er det lite som slår, og når brunostskiven nærmest smelter på den rykende ferske skiva går man rett i barndommen.
Duften av hjemmebakte grovbrød er det lite som slår, og når brunostskiven nærmest smelter på den rykende ferske skiva går man rett i barndommen. BrodogKorn.no

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, er begeistret over det franske frimerket med duften av bagett. Hun ønsker en norsk vri, med duft av grovbrød, bløtkake eller skoleboller.

– Norsk bakst fortjener sitt duftfrimerke, vi er en bakeglad nasjon! Kanskje det kan føre til flere analoge hilsener når duften av grovbrød, skolebolle eller bløtkake strømmer fra frimerket?

President Emmanuel Macron har beskrevet det franske bakverket som «250 gram magi og perfeksjon». Nordbø mener norske bakverk har minst like stort duftpotensiale, og trekker frem tre favoritter.

– Nordmenn er et brødspisende folk. Der franskmennene går med bagetter under armen eller i sykkelkurven, har vi nordmenn grovbrød i matpakke eller på tur i skog og fjell. Duften av nybakte grovbrød er det lite som slår, og når brunostskiven nærmest smelter på den rykende ferske skiva går man rett i barndommen.

På den søte siden har Nordbø trukket frem to klassikere, en til fest og en til kaffeslabberas, som også barn elsker.

– Skolebolle er et unikt norsk bakverk, og her er duftene mer komplekse, med hveteduft, eggekrem, melis og kokos. Ikke rart skolebollen har så mange navn, og er populær hos mange.

– Den klassiske norske bløtkaken består av dufter som sukkerbrød, krem, syltetøy, og ofte marsipan. I disse sommerdager med fri- og merkedager, konfirmasjon, dåp og bryllup, er bløtkaken fast på de aller fleste kakebord.

Nordbø ønsker seg en folkeavstemning om folkets favorittduft av de tre bakverkene, og vil gjerne høre hva Støre og Pollestad vil foretrekke å sniffe på postkortet.

– Lukten av fisk og olje trenger vi i alle fall ikke å få i postkassen, sier Nordbø med et glimt i øyet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det franske postvesenet har gitt ut et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Foto: La Poste
Det franske postvesenet har gitt ut et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Foto: La Poste
Last ned bilde
Grovbrød. Foto: BrodogKorn.no
Grovbrød. Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
Klassiske skoleboller. Foto: BrodogKorn.no
Klassiske skoleboller. Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
Bløtkake. Foto BrodogKorn.no
Bløtkake. Foto BrodogKorn.no
Last ned bilde
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BrodogKorn.no
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde

Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye