Samler nødetater, sykehus, forsvar og sivilforsvar til trening i Kirkenes
Neste uke samler Stiftelsen Norsk Luftambulanse rundt 50 representanter fra beredskapen i Kirkenes til en utvidet øvelse i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. Ved større hendelser må de jobbe effektivt sammen for å redde liv og helse, og de skal nå trene på hendelser det er risiko for i området.
Kurset finner sted 11. og 12. juni på Scandic Hotel Kirkenes. Vanligvis deltar politi, brannvesen, ambulanse og legevakt på kursene i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid (TAS). Denne gangen har Stiftelsen Norsk Luftambulanse valgt å også invitere forsvaret, sivilforsvaret, kommunen og Kirkenes sykehus’ kriseledelse og akuttavdeling:
– Her i Kirkenes er vi få folk, beredskapen består av mange aktører og vi opererer nær grensa til Russland med de hensyn det innebærer, sier Hilde Wara, sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse:
– Ved store hendelser jobber vi sammen mot klokka for pasienten. For å håndtere det på en god og effektiv måte, må vi trene sammen: Vi må kjenne hverandre, ha lik forståelse av hvordan vi skal samarbeidde og vi må ha øvd på det før krisen inntreffer.
I tillegg til deltakerne, skal representanter fra kommuneledelsen være med som observatører på TAS-kurset. Kurset tar utgangspunkt i lokale risiko- og sårbarhetsanalyser slik at deltakerne får øvd på hendelser som kan skje i og rundt Kirkenes:
– Vi fokuserer på hendelser som vil måtte håndteres lokalt og regionalt, og har skreddersydd spennende scenarioer som utspiller seg på kjente lokasjoner i Kirkenes, forteller Mattis Hamborg, innsatsleder i politiet og én av de to TAS-instruktørene fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse som skal lede kurset.
Han kan avsløre at deltakerne skal få bryne seg på scenarioer som utspiller seg på Kirkenes videregående skole, KIMEK, et cruise-skip utenfor kysten og i fartøy som ligger til kai i sentrum. De vil også få trent på en samferdselsulykke. Ingen av scenarioene kan løses av én etat, sektor eller organisasjon alene – de er alle avhengige av godt samarbeid. Hamborg ser frem til å jobbe sammen med kollegaene i Kirkens:
– Målet med samtreninger som dette er å styrke den lokale beredskapen og tryggheten ytterligere. Deltakerne vi har med oss i Kirkenes sitter på enorm kompetanse og lokalkunnskap, så det er duket for en nydelig erfaringsutveksling dem imellom. Vi gleder oss! avslutter han.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde WaraSjeflegeStiftelsen Norsk Luftambulanse
Tel:46904473Tel:46904473hilde.wara@norskluftambulanse.noMarianne WenneslandKommunikasjonsrådgiverStiftelsen Norsk Luftambulanse
Tel:92033047Tel:92033047marianne.wennesland@norskluftambulanse.noBilder
Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell og giverfinansiert organisasjon som bidrar med forskning, innovasjon og kompetanseheving innen akuttmedisin utenfor sykehus.
I over 25 år har organisasjonen kurset politi, brann- og helsevesen i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid (TAS). Siden 1998 har Stiftelsen Norsk Luftambulanse levert over 1000 TAS-kurs – 36 av dem i 2023 – for rundt 30 000 deltakere.
Tidligere TAS-kurs har tatt for seg samarbeid, hurtigfrigjøring fra bilvrak og storulykker. Dagens kurs lærer deltakerne å kommunisere etter en metode som gir samtlige nødetater nødvendig informasjon og lik situasjonsforståelse. Stiftelsen tilbyr også kurs i samhandling med legehelikopter (HeliTAS).
Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Nødetatene øver i vannet ved Oscarsborg3.9.2024 14:36:31 CEST | Pressemelding
Onsdag 4. september skal flere nødetater trene på redning i sjø i området rundt Oscarsborg.
Nytt trenings- og utviklingssenter16.8.2024 15:32:04 CEST | Presseinvitasjon
21. august åpner Norsk Luftambulanse sitt nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås, og vi ønsker å invitere media til å være til stede på dette arrangementet.
ULENDT - Sammen redder vi liv16.5.2024 14:36:52 CEST | Pressemelding
27 mai til 1 juni går ULENDT av stabelen, og for andre gang er Lom på nytt valgt som arena for en av redningskjedens viktigste treningssamlinger.
Tildeles Livredderprisen 202420.3.2024 18:55:01 CET | Pressemelding
Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024 for sin snarrådighet og heltemodige innsats, da hans far brått fikk hjertestans og faller om på garasjegulvet.
Unge frykter å komme først til en ulykke13.3.2024 07:15:00 CET | Pressemelding
Når en alvorlig ulykke skjer, er innsatsen til den første på stedet helt avgjørende. Men mange unge frykter å komme først, viser en fersk undersøkelse
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom