Flere historier i arkivene kaster lys over kvinners liv
Et nytt prosjekt i Kvinnemuseets samling har gjort kvinners historier mer tilgjengelige og gjenstandene mer aktuelle.

Tekst: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no
– Det å jobbe med arkivering og registrering av gjenstander i museets samling er et arbeid som aldri tar slutt, forteller Eva Refsahl.
Refsahl er fagkonsulent for samlingsforvaltning ved Anno Museum, og har jobbet med registreringspraksis og hvordan synliggjøre kjønn og mangfold i tre av Kvinnemuseets delsamlinger. Arbeidet er et ledd i satsningen «Kjønnets verdi i et museumshierarki. Om representasjon av kvinner, kjønn og mangfold på museum.
– Det er alltid mulig å fylle på med ny informasjon. Enten fordi vi får tilleggsopplysninger, materialet i arkivet blir digitalisert, det blir publisert ny forskning, eller gjenstanden presenteres i for eksempel en utstilling som kan tilføre ny kunnskap om gjenstandene.
En kinesisk silkesko
Refsahl har gjort et retrospektivt dokumentasjonsarbeid, som har bestått i å videreutvikle registreringen av delsamlingene. På den måten gir man også gjenstandene en fornyet aktualitet, forteller hun.
– Gjenstandene jeg har jobbet med var allerede lagt inn i arkivet og registrert med noe informasjon i vår database. Men informasjonen som lå inne fra før har variert fra kort info, til mer utfyllende beskrivelse av for eksempel kjoler og drakter.
Et eksempel på en gjenstand i samlingen som Refsahl har jobbet med å tilleggsdokumentere, er en kinesisk silkesko, såkalte lotussko.
– Museet hadde fått tilsendt mer kontekst om denne skoen, men det var ikke tilført registreringen, sier hun.
– For å tilføre en bredere historie kunne vi også ta kontakt med giveren, og innhente mer detaljert informasjon.
Denne gjenstanden er et godt eksempel på hvordan en bredere kontekst gir merverdi til en gjenstand og flere perspektiver, forteller Refsahl.
– Historikken viser nå til både tidlig bruk av snøreskoen, som del av en kvinneundertrykkende tradisjon, og til hvordan skoen kom til Norge og her har vært brukt i aktivistisk sammenheng og i skoleundervisning.
Mer informasjon, større verdi
Jo flere fortellinger som er knyttet til gjenstandene, jo større bevaringsverdi får gjenstandene i museumssammenheng. Ved å tilføre gjenstandene mer kontekst, øker man samtidig mulighetene for å videreformidle gjenstanden, forteller Refsahl.
– Når man skal vise frem presentere gjenstander i en utstillingen er det viktig å kunne sette dem inn i en sammenheng, forklarer hun.
– Ikke bare for å kunne fortelle hvor gjenstanden kommer fra og hvem som eide den, men historier om og i hvilke sammenhenger den ble brukt.
Nøkkelord
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
For lite kvinnehelse i sykefraværdebatten, mener forsker20.3.2025 09:37:36 CET | Pressemelding
Marianne Gjellestad har forsket på kvinnehelse på arbeidsplassen. Da hun begynte å tenke på prosjektet for ti år siden var temaet kontroversielt.
Forskere roper varsko om menns vold mot menn19.3.2025 14:53:43 CET | Aktuelt
Menns vold mot menn blir ikke tatt på alvor som et samfunnsproblem. Den fremstilles som noe som bare rammer enkeltindivider eller hører hjemme i visse miljøer, ifølge Nina Jon og Mai-Len Skilbrei.
Innvandrerkvinner fanges i midlertidige stillinger i helsevesenet12.3.2025 10:21:17 CET | Pressemelding
Kvinner med innvandrerbakgrunn som jobber i helse- og omsorgstjenestene er mer sårbare enn andre kvinnelige arbeidstakere. Ny forskning har kartlagt deres utfordringer.
Tidlig modning gir små kjønnsforskjeller i karakterer11.3.2025 14:20:56 CET | Pressemelding
Likevel er det ingen tvil om at å komme tidlig i puberteten virker inn på skoleprestasjoner, ifølge ny studie.
Kronikk: Uten ytringsfrihet undergraver vi akademia10.3.2025 09:29:47 CET | Pressemelding
Vi må ta vare på våre ansatte og støtte dem, slik at ytringsrommet ikke innsnevres. Det innebærer også at vi som ledere selv må tåle kritikk, skriver Ragnhild Hennum i denne kronikken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom