Hafslund

Foreløpig årsregnskap 2023: Høy produksjon og stabil drift bidrar til et godt årsresultat

Del

Rekordhøy produksjon samt stabil og god drift ga Hafslund et godt resultat i 2023. Årsresultat før skatt ble 13 355. Konsernet hadde en skattekostnad på 8 574 millioner kroner, og resultat etter skatt endte på 4 781 millioner kroner mot 4 344 millioner kroner året før.

Hafslund fikk et driftsresultat i 2023 på 13 586 millioner kroner, mot 19 340 i 2022. Det reduserte driftsresultatet skyldes i hovedsak sterkt reduserte kraftpriser sammenlignet med ekstremåret 2022. Kraftprisene er imidlertid fremdeles høye i et historisk perspektiv. Tross lavere driftsresultat, er resultatet etter skatt på 4 781 millioner kroner en øking på 437 millioner kroner fra 2022.

Konsernet hadde en skattekostnad på 8 574 millioner kroner. Det tilsvarer en effektiv skattesats på 67 prosent av resultat før skatt. Skattesatsen må ses i sammenheng med særbeskatningen for vannkraftvirksomhet med 45 prosent grunnrenteskatt og høyprisbidrag ved kraftpriser over 70 øre per kWh frem til 1. oktober 2023, i tillegg til alminnelig selskapsskatt på 22 prosent.

– Med unntak av utfordringer i forbindelse med ekstremværet «Hans», har Hafslund levert stabil og god drift. Sammen med høy produksjon, har det bidratt til å sikre Hafslund et godt årsresultat for 2023, sier konsernsjef i Hafslund, Finn Bjørn Ruyter.

Gjennomsnittlig kraftpris for strømprisområdet NO1 har vært omtrent en tredjedel av hva kraftprisen var i 2022. Det tar resultatet betydelig ned i 2023 i forhold til 2022, selv om kraftproduksjonen har vært høy. Vannkraftproduksjonen på 18,5 TWh er fem prosent høyere enn normalproduksjonen, og hele 34 prosent høyere enn i 2022. Den høye produksjonen skyldes mye nedbør i løpet av sommeren og høsten.

En produksjon nær 2 TWh fjernvarme har også gitt fjernvarmen produksjonsrekord i 2023. Likevel endte driftsresultatet i Hafslund Oslo Celsio på -142 millioner kroner. Rammevilkår, prisøkning på brensler og ekstraordinære kostnader har påvirket resultatet negativt.

Det som har betydd mest for det negative resultatet er strømstøtteordningen som setter tak på inntektene til fjernvarmen. Fjernvarmeprisen er regulert til å ligge under strømprisen og i motsetning til strømselskapene har fjernvarmeaktørene ikke fått kompensasjon fra staten for inntektstapet. I vintermånedene i 2023 var prisen på innsatsfaktorene vesentlig høyere enn inntektstaket og dette har alene redusert inntektene med 227 millioner kroner i 2023. Den økte forbrenningsavgiften vil også legge ytterligere press på lønnsomheten fremover.

– Videre vekst innen fjernvarme er kritisk for å styrke energiberedskapen og for avlasting av nettet i kalde perioder. Fremover vil Hafslund jobbe for å synliggjøre fjernvarmens viktige rolle i energisystemet, og for en lønnsom og bærekraftig fjernvarmenæring, sier Ruyter.

For forretningsområdet Vekst og investeringer endte driftsresultatet (EBIT) på 525 millioner kroner. Resultat fra tilknyttede selskap ble 655 millioner kroner, og påvirkes i hovedsak av et positivt bidrag fra Eidsiva Energi på 748 millioner kroner.

Kontakter

Dokumenter

Om Hafslund

Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"

I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har 900 000 nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.

Følg pressemeldinger fra Hafslund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye